x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Planta bogată în magneziu. Cum să o introduci în dieta ta zilnică

Planta bogată în magneziu. Cum să o introduci în dieta ta zilnică

de Anastasia Paul    |    12 Oct 2024   •   12:40
Planta bogată în magneziu. Cum să o introduci în dieta ta zilnică

Auzim din ce în ce mai mult despre importanța magneziului. Printre altele, acesta este benefic pentru reducerea inflamației, îmbunătățirea somnului și chiar repararea ADN-ului. „Magneziul participă la multe dintre funcțiile fiziologice ale corpului”, confirmă nutriționistul Itziar Digon.

Deși poți lua suplimente de magneziu, este și mai bine să îl obții în modul tradițional: printr-o o dietă bogată în magneziu, plină cu fructe și legume.  Ei, bine, o sursă excelentă de magneziu este spanacul. În plus, acesta poate fi gătit în multe feluri, fără a scădea calitatea nutrițională a mineralului.

Nutriționistul Paula Martin Clares observă că verdețurile sunt grozave pentru „sănătatea pielii, părului și oaselor deoarece, pe lângă magneziu, conțin calciu, fier, potasiu, fosfor, vitaminele B și vitaminele A, C, E. și K.”

De ce toată lumea este obsedată de magneziu

La fel ca vitamina D, care a primit multă atenție în ultimul timp, magneziul este unul dintre nutrienții care le lipsesc multor oameni.  Totuși, avem nevoie de el: magneziul este implicat în sute de funcții. „Păstrează mușchii și sistemul imunitar în stare bună”, explică Digón, observând că poate reduce și oboseala.

Isabel Viña Bas, doctor rezident în endocrinologie și nutriție la marca de suplimente IVB Wellness Lab explică în continuare:

„Magneziul este al doilea cel mai abundent mineral în fiecare dintre celulele noastre. Rolul său în organism este omniprezent deoarece este necesar pentru mai mult de 300 de reacții metabolice, două dintre cele mai importante fiind contracția și relaxarea musculară corectă (inclusiv vasele de sânge și inima), precum și transmiterea corectă a impulsurilor nervoase”, sabel Viña Bas, doctor rezident în endocrinologie și nutriție.

Studiile confirmă că mulți oameni au deficit de magneziu, cu simptome comune care includ probleme muscularer, insomnie și oboseală.

Magneziul din spanac
Spanacul este un superaliment cu un conținut scăzut de calorii (doar 7 calorii pe cană), dar este bogat în antioxidanți care protejează ficatul, colonul și ochii. După cum notează medicul Olivier Courtin-Clarins în cartea sa Beauty In My Recipes, spanacul promovează bunăstarea digestivă datorită conținutului său ridicat de fibre.

Magneziul, care are și proprietăți de stimulare a intestinului, poate ajuta și la detoxifierea organismului. Cu 24 mg de magneziu per cană de spanac crud, totul va funcționa fără probleme.

Spanac crud sau fiert
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, pot fi consumate crude sau gătite deoarece gătitul nu distruge magneziul - de fapt, magneziul din spanac crește după gătit; Spanacul fiert conține 157 mg de magneziu.

„Deși este adevărat că legumele gătite pierd o anumită cantitate de vitamine solubile în apă, capacitatea organismului de a absorbi minerale precum magneziu, fier și calciu este de fapt crescută după gătire deoarece structura moleculară se schimbă pentru a deveni mai biodisponibilă”, explică Digón.

În acest scop, ea recomandă să mănânci spanac fiert noaptea pentru a ajuta digestia și absorbția pentru un somn bun.

Modalități simple de a include spanacul în dieta ta

AvâExistă o varietate de moduri prin care spanacul poate fi adăugat în dietă. Încearcă spanacul ca bază de salată însoțit de orice tip de ingredient. Courtin-Clarins recomandă să combini spanacul cu roșii cherry, ul de măsline și oțet de vin alb pentru a crea o salată simplă. Pentru nutrienți suplimentari, include o porție de proteine, cum ar fi pui, curcan, ton și o cantitate mică de grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile sau avocado.

De asemenea, poți adăuga spanac la un smoothie. Nutriționistul Beatriz Larrea recomandă amestecarea frunzelor verzi cu banane, afine, zmeură, semințe de cânepă și lapte de nucă. Sau adaugă o mână de spanac în preparate cu paste, supe, omlete și cartofi prăjiți pentru un plus de vitamine, fibre, antioxidanți și minerale, potrivit vogue.com.

×
Subiecte în articol: magneziu spanac