Mariah Carey este una dintre vedetele care susțin că pielea lor arată perfect datorită băilor în lapte rece. Această modă vine tocmai din antichitate de la frumoasa Cleopatra despre care se spune că se îmbăia în alimentul-minune. Cu toate acestea, unii susțin că băile în lapte sunt doar o fiță costisitoare și nu ajută cu nimic.
BENEFICIILE BĂILOR ÎN LAPTE
- oferă o ușoară exfoliere a pielii
- pielea ta va fi mai fină și catifelată
- ameliorează iritațiile
- te relaxază
Laptele nu face minuni pentru piele, dar poate avea un efect asupra aspectului general, spun specialiștii. “Adăugarea laptelui în apa de baie poate avea ușoare efecte favorabile asupra pielii. Acidul lactic din compoziția sa este un alfa hidroxi-acid ce realizează o exfoliere blândă a celulelor moarte, permițând o mai bună penetrabilitate a substanțelor aplicate ulterior pe piele. Grăsimile și proteinele din laptele integral emoliează tranzitor pielea”, explică pentru Jurnalul dr. Iuliana Lupu, medic specialist dermatolog.
Laptele este mult lăudat pentru că este un cockatil de vitamine (A, E, F), de săruri minerale și de acizi grași. Este perfect atât pentru persoanele cu ten gras, pentru că îndepărtează excesul de sebum, dar și pentru persoanele cu ten uscat, pentru că oferă o exfoliere și o ușoară hidratare a pielii.
Vedetele de peste Ocean spun că fac baie în lapte rece, însă nu trebuie să umpli o cadă numai cu lapte pentru a avea ceva efecte, ci acesta se poate combina cu apă. Pentru a-ți transforma baia într-un mic salon de SPA nu ai nevoie decât de aproximativ 8 căni de lapte, de preferat de măgăriță, ulei de jojoba sau miere, ulei de argan, ulei esențial de iasomie, trandafir și eventual flori de portocal. Un singur fel de ulei este suficient pentru o baie acasă, așa că nu trebuie să cumperi prea multe produse. Este important de știut că o baie în lapte n-ar trebui să dureze mai mult de 15-20 de minute deoarece acizii lactici pot provoca iritații.
CUM SĂ PREGĂTEȘTI BAIA
- fă o exfoliere înainte de baie
- umple cada cu apă la 37 de grade
- adaugă 6-8 căni de lapte
- adaugă 6 linguri de ulei de jojoba
- stai în cadă timp de 15 minute
Dacă ți se pare prea scump să tă îmbăiezi în lapte, ai multe alte soluții la dispoziție. “Din fericire există substanțe emoliente mult mai eficiente decât laptele pe care le putem adăuga în apa de baie, și anume uleiurile de baie concepute special pentru persoane cu xeroza cutanată sau dermatită atopică. Băile fierbinți și îndelungate nu sunt cel mai benefic lucru pentru pielea noastră, indiferent de substanțele adăugate”, mai spune medicul dermatolog Iuliana Lupu.
Ce produse ar trebui să folosim
Uleiuri, săruri, spume - găsim tot ce vrem pe rafturile magazinelor de beauty care ne promit efecte miraculoase, dar asta nu înseamnă că ne fac și bine întotdeauna, mai ales dacă avem probleme dermatologice. “Sărurile de baie conțin săruri minerale, substanțe emoliente, coloranți și parfumuri, care pot agrava xeroza cutanată sau dermatita atopică. Persoanele cu piele aparent sănătoasă pot face bai cu apă caldă în care au fost adăugate săruri minerale, atâta timp cât imediat după acestea aplică o cremă emolientă. Pacienții cu afecțiuni cutanate trebuie sa evite băile fierbinți și expunerea la substanțe cu potențial alergogen. Îmbunătățirea texturii și calității pielii se poate face mult mai eficient în cabinetul de dermatologie prin radiofrecvență, terapie laser sau injectarea de substanțe de mezoterapie”, explică dr. Iuliana Lupu, medic specialist dermatolog.
Dacă deja ai probleme de piele, chiar și minore, ar trebui să eviți băile fierbinți și să te consulți cu un medic dermatolog. Specialiștii mai spun că băile fierbinți, sauna și expunerea la variații mari de temperatură în general pot agrava afecțiuni preexistente precum rozaceea sau insuficiența venoasă cronică, iar pielea se va usca și se va rida.