x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Riscurile pentru sănătate ale lumânărilor parfumate

Riscurile pentru sănătate ale lumânărilor parfumate

de Redacția Jurnalul    |    16 Mar 2024   •   00:05
Riscurile pentru sănătate ale lumânărilor parfumate
Sursa foto: Hepta

Lumânările parfumate crează o atmosferă romantică și relaxantă, așa că sunt tot mai des folosite de români.

Însă specialiștii avertizează asupra riscurilor la care ne expunem dacă le aprindem în interior.

Inhalarea fumului și mirosurilor lumâârilor poate provoca probleme asupra căilor respiratorii, dar și afecțiuni cardiace ori pulmonare. 

Probleme respiratorii

Unele lumânări parfumate eliberează substanțe nocive atunci când ard. Cele mai periculoase sunt benzenul și formaldehida, care afecteazp calitatea aerului și dăunează grav sistemului respirator.

Totodată, particulele și parfumul eliberate sunt apoi inhalate iar sistemul respirator are de suferit. 

Anumite parfumuri ale lumânărilor potprovoca reacții alergice grave care se manifestă prin iritații ale pielii, ochilor și căilor respiratorii. Persoanele alergice sunt sfătuite să aleagă cu atenție ingredientele pe care le conțin.

Probleme cardiace și pulmonare

Expunerea îndelungată la substanțele eliberate de arderea lumânărilor poate să ducă la probleme cardiace și pulmonare. Particulele se pot regăsi sub forma unui amestec de picături lichide extrem de mici care ajung foarte ușor la nivelul plămânilor.

Compușii organici volatili (COV) sunt alcătuiți din carbon care se poate transforma rapid și ușor într-un gaz chiar și la temperatura camerei. Unii dintre acești compuși sunt formaldehida și benzina care inhalate în cantități mari pot duce chiar și la cancer.

Lumânările din parafină eliberează funingine și există posibilitatea ca produsele de ardere de la acestea să fie similare cu cele eliberate de un motor diesel.

Specialiștii recomandă ca lumânările parfumate să fie aprinse în camere cu o bună ventilație și așezate în locuri ferite de curenții de aer care au posibilitatea de a crește cantitatea de fum eliberată.

Este astfel important ca oamenii să citească lista de ingrediente pentru a evita astfel să se expună la substanțe la care sunt alergici și care le pot provoca probleme serioase, potrivit a1.ro.

×
Subiecte în articol: lumanari parfumate sanatate