x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Săptămâna modei la Paris

Săptămâna modei la Paris

de Mihaela Matachita    |    07 Feb 2010   •   00:00
Săptămâna modei la Paris
Sursa foto: Francois Guillot/Afp/Mediafax

Culori, forme, strălucire, lux, aceasta a fost imaginea săptămânii modei "haute cuture", desfăşurată la Paris în perioada 24-28 ianuarie. Trei zile de prezentări ale marilor case de modă, plus, surpriza de anul acesta, la final: bijuterii de mare clasă.

În fiecare an, acest eveniment lansează moda sezonului următor. În Franţa, "haute couture", apelaţie protejată juridic, este moda la feminin prin excelenţă, după cum spun cunoscătorii, şi respectă anumite criterii, ca lucru de mână, piese unice pe măsură sau număr de angajaţi ai firmei. Pentru marile case este în primul rând o chestiune de imagine, care se răsfrânge mai ales asupra vânzărilor de parfumuri şi accesorii.

AMAZOANELE
Prezentările "haute couture" pentru vara următoare au început duminică seară, cu defilarea de inspiraţie militară a olandezului Josephus Thimister (47 de ani), singurul nou invitat al sezonului în acest club restrâns. Thimister, fost director artistic la Balenciaga în anii '90, a prezentat 45 de modele, din care o treime pentru bărbaţi, tocmai pentru a face trecerea de la masculin la feminin.

Colecţia sa, "Opulenţă şi efuziune de sânge", referire la primul război mondial, a propus culorile roşu, kaki şi ecru, un melanj de "ultrasofisticare şi ultrabrut", aluri marţiale, mantouri cu umeri înguşti şi guler înalt, ori superbe rochii cu spatele gol.

Luni, tinerii Alexis Mabille şi Christophe Josse au deschis balul. Culori primare, geometrie, siluete decupate de sus în jos de două culori, la primul. Romantism, transparenţă, dantelă şi culori deschise, rochii de o delicateţe nebună, la al doilea. După Christian Dior şi Armani, au venit amazoanele lui John Galliano, în rochii opulente cu broderii bogate, centură şi trenă.

O colecţie ultrafeminină, au decis comentatorii. Cu ochi de căprioară şi machiaj "acidulat" tipic anilor '60, manechinele păşesc hotărât, cu cravaşa în mână, şi iau poze dominatoare. Poartă sacouri cu talie de viespe şi fuste lungi. Marţi, au vrăjit Chanel şi Givenchy. Chanel a propus culori pastel cu tuşe din "vestiarul personal" al lui Karl Lagerfeld, cum sunt mitenele argintii.

Deseori, fuste drepte ori bermude ample. Culorile Chanel sunt pale: alb, roz paietat, verde argintat, piersică. Rochiile sunt fie scurte, drepte, cu guler mic şi broderii, fie au bustiere foarte lucrate sau acoperite cu flori din organza. Rochia de seară, din mătase albă, drapată aminteşte tot de Karl. Miercuri a fost ziua lui Gaultier şi Valentino. Culori vii, frunze de palmier, armuri de conchistadori, "Gaultier cel mexican" a primit publicul cu tequila.

Apoi, a răsunat vocea lui Dario Moreno: "Mexiiiiiiico". Pălării sombreros, pantaloni ampli, fuste de organdi plisat. Mult turcoaz. Şi un final fără mireasă, dar cu Arielle Dombasle intonând "Cucurrucucu palomaaa". Balul s-a încheiat joi, pentru prima oară, cu vraja bijuteriilor de lux: Boucheron, Chanel, Chaumet, Mellerio şi Van Cleef &Arpels.

 

Avanpremieră la masculin
Evenimentul a fost precedat de prezentările pręt-ŕ-porter masculin pentru iarna viitoare, în cursul cărora look-ul propus a fost unul foarte urban şi decontractat. Kenzo a ales culori calde, sacouri şi costume cu carouri mari ori Prince de Galles sau chiar "pied-de-poule", pantofi de lac. Bărbatul Dior preferă griuri, pantaloni de o eleganţă mai clasică şi cravate negre cu argintiu.

Cerruti a vizat "un spirit de armată modernă", cu pulovere de mohair în degrade şi pantaloni strânşi pe ghete. Yves Saint Laurent a surprins cu salopete de tweed, pe sub mantouri prinse în talie cu eşarfe mari. Iar John Galliano a prezentat ipostaze ale detectivului Sherlock Holmes, alături de gentlemani briantinaţi, purtând costum în dungi, pălărie melon, umbrelă şi floare la butonieră. Nu a lipsit nici exotismul: un indian vopsit şi cu pene pe cap a făcut introducerea la bermude înflorate şi halate ample cu dragoni.

×
Subiecte în articol: stare de lux