x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Scăpaţi de stres prin masaj

Scăpaţi de stres prin masaj

de Sînziana Stancu    |    14 Oct 2011   •   21:00

Practicate corect, exercitiile fizice ofera o senzatie de bine intensa, explica specialista fran­ce­za in metode de relaxare Sylvie Sarzaud, care precizeaza ca, pentru o eficienta maxima a ma­sajului de relaxare, este absolut necesar sa adop­tam o postura corecta.

Astfel, mai intai, cu picioarele usor departate, im­pingem bazinul inainte pentru a elibera tensiu­nile din abdomen si inspiram profund, apoi ex­pi­ram. In tot acest timp, spatele ramane drept, ca­pul cu barbia putin ridicata, iar umerii trasi usor ina­poi. Urmeaza pozitia asezat pe scaun, talpile pa­ralele, sprijinite pe sol, si genunchii usor de­par­tati, spatele drept, abdomenul si umerii re­la­xati. Se respira adanc de cateva ori, incercand sa 'as­cul­tam vocea' respiratiei. Organismul e pre­gatit de relaxare.

Cat priveste masajul propriu-zis, se incepe cu cel de 'destindere rapida', de 2-3 minute. Se ma­sea­za fruntea si sprancenele. Cu aratatorul si degetul mare de la ambele maini se 'aluneca' usor, incepand de la mijlocul fruntii, pe deasupra sprancenelor, inspre tample, pana in zona de unde incepe podoaba capilara. Aceste miscari se executa cateva minute, pana cand se obtine senzatia ca sprancenele 'se despart'. Apoi se maseaza capul. Cu buricele degetelor sau chiar cu unghiile, daca nu sunt prea lungi, se preseaza si se 'strange' usor pielea capului. Se porneste din cres­tet si 'se aluneca' spre ceafa, dupa urechi, apoi se porneste cu miscari asemanatoare pe cel de-al doilea 'traseu', din dreptul lobului occipital ca­tre ceafa. Se maseaza aceste zone cu atentia con­centrata pe respiratie, pana se simt 'fur­ni­ca­turi' pe toata suprafata capului.

Urmeaza automasajul 'de profunzime', care alunga stresul. Se incepe cu ochii. Se freaca putin palmele una de alta, pana se incalzesc, se aplica pe ochii inchisi si se tin pana caldura palmelor este resimtita prin pleope de globii oculari. Inainte de a deschide ochii, pleoapele se maseaza fin, prin alunecare cu buricele degetelor.

Masajul urechilor incepe cu asezarea palmelor peste ele si se asculta senzatiile percepute astfel de urechi. Apoi, cu aratatorul si degetul mare se maseaza usor tot lobul urechii. Exercitiul se incheie cu 'ciupirea' lobilor si a marginilor pavilioanelor urechilor. Vine randul nasului, ale carui nari se freaca la exterior cu aratatoarele indoite. Tot cu ara­ta­to­a­rele, se porneste de la baza narilor, pe sub pometi, catre tample. Dupa cateva miscari, se face o pauza, in care incercam sa ne imaginam ca narile noastre se umplu cu un parfum placut.

Gura se maseaza si pe interior, si la exterior. Pe interior, cu ajutorul limbii, se maseaza valul palatin si gingiile, din interior catre exterior, apoi prin miscari circulare toata gura. In exterior, se ta­pe­tea­za cu degetele regiunea din jurul buzelor, pana se simt vibratii usoare in gingii. Masajul se incheie cu respiratii adanci, cand se simt 'grele' si rela­xate si limba, si maxilarele.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos