Practicate corect, exercitiile fizice ofera o senzatie de bine intensa, explica specialista franceza in metode de relaxare Sylvie Sarzaud, care precizeaza ca, pentru o eficienta maxima a masajului de relaxare, este absolut necesar sa adoptam o postura corecta.
Astfel, mai intai, cu picioarele usor departate, impingem bazinul inainte pentru a elibera tensiunile din abdomen si inspiram profund, apoi expiram. In tot acest timp, spatele ramane drept, capul cu barbia putin ridicata, iar umerii trasi usor inapoi. Urmeaza pozitia asezat pe scaun, talpile paralele, sprijinite pe sol, si genunchii usor departati, spatele drept, abdomenul si umerii relaxati. Se respira adanc de cateva ori, incercand sa 'ascultam vocea' respiratiei. Organismul e pregatit de relaxare.
Cat priveste masajul propriu-zis, se incepe cu cel de 'destindere rapida', de 2-3 minute. Se maseaza fruntea si sprancenele. Cu aratatorul si degetul mare de la ambele maini se 'aluneca' usor, incepand de la mijlocul fruntii, pe deasupra sprancenelor, inspre tample, pana in zona de unde incepe podoaba capilara. Aceste miscari se executa cateva minute, pana cand se obtine senzatia ca sprancenele 'se despart'. Apoi se maseaza capul. Cu buricele degetelor sau chiar cu unghiile, daca nu sunt prea lungi, se preseaza si se 'strange' usor pielea capului. Se porneste din crestet si 'se aluneca' spre ceafa, dupa urechi, apoi se porneste cu miscari asemanatoare pe cel de-al doilea 'traseu', din dreptul lobului occipital catre ceafa. Se maseaza aceste zone cu atentia concentrata pe respiratie, pana se simt 'furnicaturi' pe toata suprafata capului.
Urmeaza automasajul 'de profunzime', care alunga stresul. Se incepe cu ochii. Se freaca putin palmele una de alta, pana se incalzesc, se aplica pe ochii inchisi si se tin pana caldura palmelor este resimtita prin pleope de globii oculari. Inainte de a deschide ochii, pleoapele se maseaza fin, prin alunecare cu buricele degetelor.
Masajul urechilor incepe cu asezarea palmelor peste ele si se asculta senzatiile percepute astfel de urechi. Apoi, cu aratatorul si degetul mare se maseaza usor tot lobul urechii. Exercitiul se incheie cu 'ciupirea' lobilor si a marginilor pavilioanelor urechilor. Vine randul nasului, ale carui nari se freaca la exterior cu aratatoarele indoite. Tot cu aratatoarele, se porneste de la baza narilor, pe sub pometi, catre tample. Dupa cateva miscari, se face o pauza, in care incercam sa ne imaginam ca narile noastre se umplu cu un parfum placut.
Gura se maseaza si pe interior, si la exterior. Pe interior, cu ajutorul limbii, se maseaza valul palatin si gingiile, din interior catre exterior, apoi prin miscari circulare toata gura. In exterior, se tapeteaza cu degetele regiunea din jurul buzelor, pana se simt vibratii usoare in gingii. Masajul se incheie cu respiratii adanci, cand se simt 'grele' si relaxate si limba, si maxilarele.