x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Importanța siestei. Ce trebuie să evităm după masă

Importanța siestei. Ce trebuie să evităm după masă

de Redacția Jurnalul    |    05 Apr 2024   •   17:30
Importanța siestei. Ce trebuie să evităm după masă
Sursa foto: George Doyle/Getty Images

Mâncărurile delicioase ne atrag cu aromele și gusturile lor dar este important și ce face imediat după masă.

Activitățile din primele minute după ce terminăm de mâncat pot fi dăunătoare dacă le realizăm prea repede. 

Astfel că avem nevoie de repaus pentru a lăsa organismul să își facă procesele fiziologice.

Va trebui să avem un timp de repaus pentru a lăsa organismul să își realizez procesele fiziologice. 

Nu te culca imediat: Așteaptă cel puțin 2-3 ore înainte de a te culca după ce ai mâncat. Culcarea imediat după masă poate determina reflux gastroesofagian și disconfort gastric.

Evită exercițiile fizice intense: Acestea pot încetini procesul de digestie și pot cauza disconfort abdominal. Dacă vrei să faci exerciții după masă, alege activități ușoare, precum o plimbare ușoară.

Nu consuma băuturi cu cofeină sau alcool: Cofeina și alcoolul pot irita stomacul și pot încetini procesul de digestie. Este recomandat să eviți consumul de cafea, ceai sau alcool imediat după masă.

Nu fuma: Fumatul după masă poate agrava simptomele de reflux gastroesofagian și poate afecta negativ digestia.

Evită alimentele picante sau grele: Consumul de alimente picante sau grele imediat după masă poate fi dificil de digerat și poate provoca disconfort gastric. Este recomandat să consumi alimente ușoare și sănătoase în timpul mesei.

Nu bea multă apă în timpul mesei: Consumul excesiv de apă în timpul mesei poate dilua sucul gastric și poate încetini procesul de digestie. Este mai bine să bei apă înainte sau după masă, nu în timpul acesteia.

Timpul necesar pentru digestie

Timpul necesar pentru digestie variază în funcție de tipul și cantitatea de alimente consumate, precum și de alte factori individuali, cum ar fi metabolismul și starea generală de sănătate a unei persoane. În general, procesul de digestie poate dura între 24 și 72 de ore, începând de la momentul în care alimentele sunt consumate și până când acestea sunt complet eliminate din corp sub formă de fecale. În funcție de tipul alimentelor, digestia poate fi mai rapidă sau mai lentă:

Fructe și legume crude: Acestea sunt digerate relativ rapid, în aproximativ 30 de minute până la 2 ore.

Carne și alte proteine: Proteinele necesită mai mult timp pentru a fi digerate, în general între 3 și 6 ore, în funcție de tipul și cantitatea de carne consumată.

Grăsimi: Grăsimile necesită cel mai mult timp pentru a fi digerate, între 6 și 8 ore sau chiar mai mult în unele cazuri.

Carbohidrați simpli: Carbohidrații simpli, precum zahărul și dulciurile, sunt digerați relativ rapid, în aproximativ 2 ore.

Carbohidrați complecși: Alimentele bogate în carbohidrați complecși, cum ar fi pâinea integrală și orezul brun, necesită mai mult timp pentru digestie, în general între 2 și 4 ore, potrivit spynews.ro.

×
Subiecte în articol: siesta sanatate digestie