x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Singur acasă, varianta cu microbi

Singur acasă, varianta cu microbi

de Anca Aldea    |    18 Feb 2011   •   13:06
Singur acasă, varianta cu microbi

152565-homealone.jpgDoamnelor, dacă aţi observat că dormitorul bărbatului cu care vă întâlniţi străluceşte de curăţenie, sfatul nostru este să mai priviţi o dată. De data aceasta, priviţi cu un microscop! S-ar putea să nu vă placă ce vedeţi.

Oamenii de ştiinţă au confirmat re­cent faptul că locuinţele bărbaţilor singuri sunt printre cele mai bogate „cres­că­torii” de microbi. Aceste microorganis­me enervante se regăsesc peste tot – în teancul de vase nespălate din bucătărie, în şosetele aruncate la-ntâmplare prin şifonier sau prin cine ştie ce colţ al camerei, pe măsuţa televizorului, pe telecomandă, pe clanţele uşilor şi în câte şi mai câte locuri din locuinţa celibatarului. Potrivit cercetătorilor, microbii din casele bărbaţilor singuri sunt de 15 ori mai numeroşi decât cei din casele femeilor singure. Oamenii de ştiinţă au observat că şapte din 15 măsuţe de cafea aparţinând unor burlaci abundau în bacili coliformi, o varietate de bacterii care trăiesc îndeosebi în fecalele animalelor cu sânge cald. Burlacul vine acasă, se aşază pe canapea şi-şi ridică picioarele pe măsuţa de cafea, fără să se descalţe în prealabil, explică dr. Charles Gerba de la Universitatea Arizona.

Şi-ar scoate încălţările dacă ar şti că pe tălpile pantofilor lor se află o cantitate uriaşă de microorganisme? Bacilii coliformi pot conţine virusuri de răceală şi gripă, pe lângă alţi microbi „dătători” de diaree, avertizează dr. Gerba. Expertul şi echipa sa au depistat bacili coliformi şi în casele celor 30 de burlace înscrise în acest studiu. Descoperirea a fost uimitoare: cele mai mari colonii de coliformi se aflau pe clanţa uşilor de la intrare! Ceea ce înseamnă că multe dintre femei nu sunt tocmai întruchiparea absolută a igienei şi curăţeniei. Generalizând, dr. Gerba a apreciat faptul că, cel puţin aparent, locuinţele burlacelor au fost mai curate  faţă de cele ale unui ame­rican obişnuit, iar în casele burlacilor s-au găsit mai mulţi microbi decât în casele celor mai mulţi dintre americani.

Aşa că, vorba cântecului, ridică-ţi mâinile şi stai cu ele în aer cât poţi de mult; sugestia noastră este să ai în geantă în permanenţă un dezinfectant de mâini şi, pentru o şi mai mare siguranţă, nişte şerveţele umede. Când iubi­tul te invită la el acasă, încearcă să nu cedezi „din prima”. Gândeşte-te – să­nă­tatea ta este mai importantă! Dacă in­sis­tenţele „curg”, fii cu mare băgare de seamă, căci microbii nu fac nici o dife­renţă între el şi tine!

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos