x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Slăbind cu imaginaţie

0
Autor: Irina Cristea 27 Ian 2011 - 23:05
Slăbind cu imaginaţie

148585-lp-lgi-daily-intake1-1.jpgTânjeşti după o ciocolată delicioasă, cu alune şi stafide sau cu o minunată umplutură de cappuccino? Ei bine, e de-ajuns să îţi imaginezi pofta cu care o devorezi, bucată cu bucată, pentru a mânca mai puţin. Cel puţin, asta susţin autorii unui studiu publicat în revista Science. Ei sunt de părere că imaginaţia poate juca un rol important în reevaluarea cantităţii de mâncare cu care ne regalăm zi de zi. Gândindu-ne în cele mai mici detalii la produsul consumat – de la scoaterea din ambalaj sau „transportul” de la farfurie la gură până la felul în care este mestecat şi înghiţit –, vom consuma mai puţin decât persoanele care, înainte să mănânce, se gândesc fie la altceva decât la hrană, fie la alte produse decât cele cu care urmează să se delecteze.

Pare un exerciţiu de imaginaţie destul de nătâng, dar psihologii şi nutriţioniştii implicaţi în studiu spun că eficienţa sa are o explicaţie foarte simplă. Ceea ce contează atunci când ne pregătim să consumăm un aliment preferat este prima îmbucătură. Nu cea de-a şasea sau cea de-a zecea. După primele două îmbucături intervine un fel de plictiseală – creierul ştie deja ce a făcut, ce urmează să facă şi ce senzaţie urmează să încerce, aşa că entuziasmul faţă de sti­mul scade. De altfel, deprinderea cu produsul consumat este „cheia” cu ajutorul căreia cercetătorii speră să-i ajute pe oameni să mănânce mai puţin.

„Exerciţiul de imaginaţie poate provoca din partea creierului răspunsuri similare celor pe care le-ar da într-o situaţie reală”, spune psihologul Carey Morewedge, de la Universitatea Carnegie Mellon. Când ne gândim la felul în care am îndeplini o anumită sarcină se activează aceleaşi circuite nervoase ca atunci când am realiza cu adevărat respectiva sarcină. De aici, cercetătorii au tras concluzia că merită investigat dacă nu cumva oamenii s-ar putea deprinde deja, cu ajutorul puterii minţii, cu mânca­rea pe care umrează să o consume.

Dacă premisa studiului pare cumva amuzantă, felul în care a fost realizat este şi mai simpatic. Unul dintre experimente a implicat mai mulţi voluntari şi câteva bomboane de ciocolată M&Ms. Membrii unui grup de voluntari au fost rugaţi să-şi imagineze că mănâncă 30 de drajeuri şi că aruncă trei bomboane într-o maşină de spălat. Membrii celuilalt grup şi-au imaginat că mănâncă trei drajeuri şi că aruncă 30 într-o maşină de spălat. Apoi, membrii ambelor grupuri au trebuit să mănânce, din câte un castronel, câte bomboane poftesc. A reieşit că voluntarii care s-au văzut cu ochii minţii ronţăind 30 de M&Ms au mâncat cu 50% mai puţin decât cei a căror imaginaţie s-a delectat cu doar trei bomboane. În cazul celor din urmă, creierului nu i s-a indus senzaţia de obişnuinţă, de deprindere.

După alte patru tipuri de experimente, concluzia a fost clară: „Dacă ne gândim, pur şi simplu, la o mâncare, vom pofti şi mai mult la ea. Dar dacă ne gândim la cum vom consuma respectivul produs, dacă dezvoltăm un exerciţiu mental detaliat al consumului propriu-zis, atunci dorinţa faţă de produs va scădea”, spune Morewedge. Cu alte cuvinte, a te gândi la o porţie de crispy strips cu cartofi prăjiţi şi sos de usturoi te va înnebuni de poftă. A te gândi la cum ronţăi şi înghiţi fiecare bucată crocantă în parte după ce o înmoi tacticos în sos te va face să ceri o porţie de cinci bucăţi în loc de opt. Şi să laşi, eventual, vreo două în farfurie.

Cercetătorii sunt decişi să studieze fenomenul şi mai în detaliu. De pildă, să-i roage pe voluntari să vină flămânzi la experimente. Studiile urmăresc să stabilească exact şi cât durează efectul acestui proces imaginativ în afara laboratorului, în situaţii de zi cu zi.

Citeşte mai multe despre:   frumos și sănătos

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Recomandări periculoase despre tratarea COVID-19. Mii de oameni au murit

Recomandări periculoase despre tratarea COVID-19. Mii de oameni au murit
Recomandările periculoase despre tratamentul pentru COVID-19 au determinat acordarea de asistență medicală de urgență și decesul a mii de persoane, arată un studiu din American Journal of Tropical...

UPDATE Rusia a creat primul vaccin anti-COVID-19. Când va fi disponibil pentru populație

UPDATE Rusia a creat primul vaccin anti-COVID-19. Când va fi disponibil pentru populație
Rusia a devenit prima țară din lume care a autorizat un vaccin pentru infecția cu COVID-19. Acesta va fi disponibil pentru populație la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului Naţional al Medicamentului de pe...

Organismul se descurcă doar cu un rinichi

Organismul se descurcă doar cu un rinichi
Dumnezeirea a avut grijă, când a conceput proiectul organismului omenesc, să dimensioneze cu largheţe unele organe şi le-a înzestrat cu rezerve semnificative de capacitate.   Sistemul renal este un...

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor
Sufocarea este produsă de blocarea circulaţiei aerului prin laringe sau trahee. Este oprită astfel circulaţia aerului spre plămâni. În acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului şi...

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?
Muşcăturile provocate de animale, sunt periculoase atât prin leziunile tisulare pe care le antrenează, cât şi prin riscul unor infecţii grave, dintre care cele mai cunoscute sunt rabia (turbarea) sau...

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor
Leşinul reprezintă starea de pierdere a cunoştinţei pentru scurt timp din cauza unei slabe oxigenări a creierului. Starea de leşin poate apărea şi în cazul unor unor boli sau numai din cauza oboselii. Uneori...

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii
Experţii din Marea Britanie avertizează că analgezicele, precum paracetamol, ibuprofen şi opioide, nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de afecțiuni, pentru că astfel de medicamente pot face...

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum
Multă lume are senzația că trebuie să mori de foame ca să fii slab(ă). Greșit. Adică este și asta o variantă dar una extrem de proastă. Faptul că obezitatea a ajuns una dintre cele mai mari probleme a lumii...

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea
O echipă de cercetători de la Universitatea din oraşul Basel, Elveția, a descoperit că râsul acţionează ca un tampon împotriva stresului. O persoană râde în medie de 18 ori pe zi, cel mai adesea atunci...
Serviciul de email marketing furnizat de