x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Slăbind cu imaginaţie

0
Autor: Irina Cristea 27 Ian 2011 - 23:05
Slăbind cu imaginaţie

148585-lp-lgi-daily-intake1-1.jpgTânjeşti după o ciocolată delicioasă, cu alune şi stafide sau cu o minunată umplutură de cappuccino? Ei bine, e de-ajuns să îţi imaginezi pofta cu care o devorezi, bucată cu bucată, pentru a mânca mai puţin. Cel puţin, asta susţin autorii unui studiu publicat în revista Science. Ei sunt de părere că imaginaţia poate juca un rol important în reevaluarea cantităţii de mâncare cu care ne regalăm zi de zi. Gândindu-ne în cele mai mici detalii la produsul consumat – de la scoaterea din ambalaj sau „transportul” de la farfurie la gură până la felul în care este mestecat şi înghiţit –, vom consuma mai puţin decât persoanele care, înainte să mănânce, se gândesc fie la altceva decât la hrană, fie la alte produse decât cele cu care urmează să se delecteze.

Pare un exerciţiu de imaginaţie destul de nătâng, dar psihologii şi nutriţioniştii implicaţi în studiu spun că eficienţa sa are o explicaţie foarte simplă. Ceea ce contează atunci când ne pregătim să consumăm un aliment preferat este prima îmbucătură. Nu cea de-a şasea sau cea de-a zecea. După primele două îmbucături intervine un fel de plictiseală – creierul ştie deja ce a făcut, ce urmează să facă şi ce senzaţie urmează să încerce, aşa că entuziasmul faţă de sti­mul scade. De altfel, deprinderea cu produsul consumat este „cheia” cu ajutorul căreia cercetătorii speră să-i ajute pe oameni să mănânce mai puţin.

„Exerciţiul de imaginaţie poate provoca din partea creierului răspunsuri similare celor pe care le-ar da într-o situaţie reală”, spune psihologul Carey Morewedge, de la Universitatea Carnegie Mellon. Când ne gândim la felul în care am îndeplini o anumită sarcină se activează aceleaşi circuite nervoase ca atunci când am realiza cu adevărat respectiva sarcină. De aici, cercetătorii au tras concluzia că merită investigat dacă nu cumva oamenii s-ar putea deprinde deja, cu ajutorul puterii minţii, cu mânca­rea pe care umrează să o consume.

Dacă premisa studiului pare cumva amuzantă, felul în care a fost realizat este şi mai simpatic. Unul dintre experimente a implicat mai mulţi voluntari şi câteva bomboane de ciocolată M&Ms. Membrii unui grup de voluntari au fost rugaţi să-şi imagineze că mănâncă 30 de drajeuri şi că aruncă trei bomboane într-o maşină de spălat. Membrii celuilalt grup şi-au imaginat că mănâncă trei drajeuri şi că aruncă 30 într-o maşină de spălat. Apoi, membrii ambelor grupuri au trebuit să mănânce, din câte un castronel, câte bomboane poftesc. A reieşit că voluntarii care s-au văzut cu ochii minţii ronţăind 30 de M&Ms au mâncat cu 50% mai puţin decât cei a căror imaginaţie s-a delectat cu doar trei bomboane. În cazul celor din urmă, creierului nu i s-a indus senzaţia de obişnuinţă, de deprindere.

După alte patru tipuri de experimente, concluzia a fost clară: „Dacă ne gândim, pur şi simplu, la o mâncare, vom pofti şi mai mult la ea. Dar dacă ne gândim la cum vom consuma respectivul produs, dacă dezvoltăm un exerciţiu mental detaliat al consumului propriu-zis, atunci dorinţa faţă de produs va scădea”, spune Morewedge. Cu alte cuvinte, a te gândi la o porţie de crispy strips cu cartofi prăjiţi şi sos de usturoi te va înnebuni de poftă. A te gândi la cum ronţăi şi înghiţi fiecare bucată crocantă în parte după ce o înmoi tacticos în sos te va face să ceri o porţie de cinci bucăţi în loc de opt. Şi să laşi, eventual, vreo două în farfurie.

Cercetătorii sunt decişi să studieze fenomenul şi mai în detaliu. De pildă, să-i roage pe voluntari să vină flămânzi la experimente. Studiile urmăresc să stabilească exact şi cât durează efectul acestui proces imaginativ în afara laboratorului, în situaţii de zi cu zi.

Citeşte mai multe despre:   frumos și sănătos

 



Mai multe titluri din categorie

5 sfaturi de la nutriționiști pentru reducerea colesterolului 

5 sfaturi de la nutriționiști pentru reducerea colesterolului 
De la o vârstă încolo toți începem să ne plângem de rezultate proaste ale analizelor, iar colesterolul mare e printre primele semne că ceva nu e în regulă.  Vestea bună e că lucrurile se pot regla...

Somnul insuficient crește riscul de demență

Somnul insuficient crește riscul de demență
Somnul sub șase ore pe noapte la vârste între 50 și 70 de ani cresc riscul de demență, arată un studiu din Marea Britanie, publicat în jurnalul științific Nature Communcatons. Au fost studiate circa 8.000...

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele care lucrează în tura de noapte au risc mai ridicat de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2 comparativ cu angajații din tura de zi, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea James Cook...

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19
Multivitaminele, probioticele, Omega-3, vitamina D scad riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor, arată revista British Medical Journal Nutrition&Health (BMJ).

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...
Serviciul de email marketing furnizat de