x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Solutii pentru a slabi frumos

Solutii pentru a slabi frumos

00 0000   •   00:00

Cine nu-si doreste sa slabeasca frumos, sa scape de nesuferitele depozite de grasime de pe coapse sau de pe abdomen fara a-si pierde tonusul muscular? Ei bine, acest lucru este posibil datorita suplimentelor nutritive cu acid linoleic – produse revolutionare introduse recent si in Romania. Utilizate de ceva timp in Statele Unite, aceste suplimente au inceput a fi cunoscute si de medicii nutritionisti din tara noastra. Dr. Nicoleta Mihaela Mandrescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "N. Paulescu", a descoperit suplimentele cu acid linoleic tratand foarte multi pacienti cu obezitate, care deseori ii solicitau remedii naturale. "N-as vrea sa iau un medicament sau o substanta chimica, as vrea sa incerc sa slabesc prin forte proprii si ajutat de ceva natural", aude frecvent medicul Nicoleta Mihaela Mandrescu.  

In plus, ea a incercat sa combata urmatorul fenomen: "Dupa ce pacientul scadea in greutate 20-30 de kilograme, adica peste 10% din greutatea initiala, constatam ca pierdea nu numai din ceea ce era rau, adica din masa grasa, ci si din masa nobila, adica din masa musculara. Am descoperit acest lucru facandu-le pacientilor masuratori de masa grasa cu ajutorul unor dispozitive care estimeaza continutul in grasime al organismului. Si observam ca, desi scadea in kilograme, procentul de masa grasa nu corespundea cu kilogramele pierdute de pacient. Examinand pacientul si vazand ca tonicitatea musculara a scazut, ca tesutul este mai flasc, am ajuns la concluzia ca incepe sa piarda din masa musculara. Si atunci am fost preocupata cum sa tonific musculatura, cum sa pastrez masa nobila. Astfel am apelat la acidul linoleic".  

Mentine greutatea 
Persoanele supraponderale sau obeze pierd din masa musculara dupa ce perioada de dieta restrictiva s-a terminat si le este foarte greu sa-si mentina greutatea, uneori ingrasandu-se mai mult decat erau la inceputul dietei. Cum se explica acest fenomen? "Tesutul muscular fiind un mare consumator de energie, daca el se reduce in timpul curei de slabire, atunci la alimentarea normala a pacientului se produce o acumulare mai mare de grasime. Este asa-numitul fenomen yo-yo (recastig ponderal mai mult decat am pierdut)", explica dr. Nicoleta Mihaela Mandrescu. Acidul linoleic ajuta foarte mult la mentinerea greutatii dobandite dupa cura de slabire, conservand in acelasi timp masa musculara. Atentie! Acidul linoleic nu se recomanda la inceputul programului de slabire, ci cand pacientul este foarte aproape de greutatea-tinta.  

Topeste celulita si grasimea 
Totodata, acidul linoleic face minuni in ceea ce priveste celulita. Datorita proprietatii de a transfera energia de la tesutul gras la tesutul muscular, acidul linoleic reuseste sa atenueze acel aspect de coaja de portocala care este mai vizibil dupa o perioada de slabire.  

In plus, dupa o cura de slabire, nu scapam intotdeauna de kilograme acolo unde ne-am dori. Si in loc sa apelam la lipoaspiratie, tot acidul linoleic este solutia pentru topirea acelor depozite localizate de grasime: brate, sani, coapse, abdomen. Aceasta distributie a grasimii este guvernata de receptorii de tesut gras in functie de predispozitia genetica. Intr-adevar, impotriva geneticii este mai greu sa lupti, admite dr. Nicoleta Mihaela Mandrescu, dar exista acest adjuvant cu acid linoleic, care contribuie cu succes la redistribuirea depozitelor de grasime.  

Bun si pentru slabi 
Acidul linoleic este foarte util atat persoanelor grase, cat si – paradoxal – celor foarte slabe, care vor sa se ingrase. Bineinteles ca toata lumea care-si doreste sa se ingrase nu vrea ca acest lucru sa se intample prin acumularea de grasime, ci pe seama tesutului muscular. Pentru ca tesutul muscular este cel care ii confera corpului linii frumoase. De aceea si in cazul celor care "vor sa se ingrase frumos" este eficient acidul linoleic. El genereaza, in detrimentul celulei grase, o crestere in greutate la o persoana slaba prin sporirea tesutului muscular. In concluzie, acidul linoleic este indicat tuturor persoanelor pentru desenarea cat mai frumoasa a corpului si pentru conturarea unei musculaturi tonice.  

Surse naturale 
Acidul linoleic ajunge in corpul nostru prin ceea ce mancam, dar nu in cantitati suficiente. Principalele surse naturale de acid linoleic sunt carnea si laptele. Dar este necesar sa-l suplimentam, pentru ca foarte putini dintre noi au acces la hrana neprelucrata. In general, consumam alimente excesiv preparate, aditivate, conservate, ceea ce reduce foarte mult aportul de acid linoleic.  

SPORT. Suplimentele cu acid linoleic sunt foarte eficiente in combinatie cu efortul fizic. Practic, activitatea fizica si suplimentele cu acid linoleic sunt esentiale si obligatorii pentru mentinerea greutatii dorite. Nu este nevoie de un efort fizic suprasolicitant, ci importanta este perseverenta. De exemplu, nu este bine sa alergam zeci de kilometri o data pe luna, ci este nevoie sa mergem frecvent pe jos, sa mergem la o sala de fitness de doua-trei ori pe saptamana, sa profitam de anotimpul cald pentru a practica inotul – o activitate excelenta pentru mentinerea siluetei.  

 

TRATAMENT
Fiindca este un acid gras, de origine lipidica, acidul linoleic este predispus la oxidare in organism. Prin oxidare se formeaza radicalii liberi si atunci, pentru rezultate optime, este ideala combinatia: acid linoleic + activitate fizica + antioxidanti. Antioxidantul poate fi vitamina E, coenzima Q10 sau seleniu-zinc. In felul acesta, acidul linoleic se asimileaza mai bine in organism si efectele nocive ale radicalilor liberi produsi prin oxidarea lui sunt mult diminuate. Este bine de stiut ca acidul linoleic nu presupune un risc de supradozare prea mare, pentru ca el se metabolizeaza rapid in organism, mai ales daca facem efort fizic. Oricum, pentru a se evita riscurile de supradozare, suplimentele cu acid linoleic se administreaza discontinuu si cu avizul medicului.
 

 

×
Subiecte în articol: dieta