Primăvara este sezonul ideal pentru a adopta o dietă cât mai… verde, iar una din vegetalele care trebuie introduse neapărat în alimentație este spanacul.
Spanacul este o plantă perenă de origine persană, care s-a răspândit pe teritoriul Europei în secolul al XII-lea. În foarte scurt timp, a devenit cunoscută și apreciată pentru proprietățile curative și versatilitatea sa.
Spanacul aparține familiei Chenopodiacee, asemenea sfeclei și pseudo-cerealei quinoa. Există mai multe varietăți de spanac, dar proprietățile lor sunt similare: un conținut ridicat de vitamina A, vitamina C, vitaminele D, E, K, dar și de fier, calciu, mangan și magneziu.
Deși este disponibil în magazine tot anul, cel mai indicat este să îl consumăm primăvara, atunci când este în sezon, recomandă bbcgoodfood.com.
Spanacul protejează sănătatea oculară, reglează tensiunea arterială, energizează și îmbunătățește calitatea sângelui. Este recomandat persoanelor care vor să slăbească, întrucât are un aport caloric scăzut, o cantitate mare de fibre care reglează digestia și abundă în antioxidanți.
Astfel, 100 de grame de spanac conțin 23 de calorii, 3 grame de proteine, 0 grame de lipide, 4 grame de carbohidrați și 2 grame de fibre.
Iată ce ar trebui să știți despre acest acest aliment minunat:
- Cea mai bună alegere o constituie spanacul tânăr (baby spinach). Cu cât frunzele sunt mai mari, cu atât sunt mai mature, mai tari și mai ațoase.
- Frunzele de spanac depozitate la lumină conțin mai mulți nutrienți decât cele păstrate în întuneric.
- Spanacul gătit este mai sănătos decât cel crud. O jumătate de ceașcă de spanac preparat termic este de trei ori mai bogat în nutrienți decât o ceașcă de spanac crud.
- Ca o excepție de la regula menționată anterior, pentru a obține beneficii maxime putem consuma spanacul consumat sub formă de smoothie sau suc.
- Spanacul previne afecțiunile oculare și ajută la menținerea unui sistem osos sănătos. Ceea ce puțină lume știe este că această plantă îmbunătățește digestia și elimină toxinele din colon.
- Un alt beneficiu prea puțin cunoscut al spanacului este efectul incredibil asupra pielii. Conținutul ridicat de vitamine și minerale reprezintă un remediu eficient împotriva pielii uscate. Consumul regulat de spanac proaspăt îmbunătățește radical aspectul tenului.
Call-center-ul ALOPEDI 0364-917, dezvoltat de Spitalul de Urgență din Cluj, a fost recunoscut ca exemplu de bune practici în domeniul accesului la servicii medicale de către Organizația Mondială a...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras mai de mult semnalul de alarmă: în noul mileniu, depresia va face ravagii, boală vicleană cu consecinţe până la sinucideri.
Marele campion american...
România se află pe ultimul loc în UE cu privire la fondurile alocate pentru medicina preventivă, alături de Slovacia. Amândouă statele alocau 8 euro/locuitor pentru îngrijirea...
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...
Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...
Amânarea cu două săptămâni a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este acceptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată...
Acum mulţi ani, chirurgii se întreceau să scoată apendicele sau amigdalele, de cum apăreau cele mai mici neplăceri produse de acestea. Mai apoi, medicina a constatat că amigdalele sau polipii nu sunt lipsite de or...
O doctoriță din Mexic a ajuns la spital după efectuarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Tânăra are 32 de ani și avea antecedente alergice, scrie Reuters.
Aceasta a fost internată...
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi produs la Terapia Cluj. Pentru Europa acesta se fabrica acum la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie d...