x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Tehnici cosmetice de evitat

Tehnici cosmetice de evitat

de Sînziana Stancu    |    19 Iul 2009   •   00:00
Tehnici  cosmetice de evitat
Sursa foto: /STOCKXPERT

Beneficiile aparente ale chirurgiei estetice sunt cu două tăişuri. În unele cazuri, acestea nu-şi merită nici banii, nici riscul. Nemaispunând de suferinţa fizică.

1. Dizolvarea grăsimilor. Procedeul constă în administrarea unei injecţii în ţesuturile adipoase care se încăpăţânează să reziste în ciuda tuturor altor metode de combatere. Serul introdus în astfel de ţesuturi este un amestec de substanţe care dizolvă celulele adipoase. Cu toate că rezulta­tul este spectaculos, nu se ştie cât de toxic pentru organism este cocktailul de substanţe şi, mai ales, unde dispare grăsimea topită astfel. În plus, dă efecte secundare, ca dureri, senzaţia de nod în gât, ulceraţii ale pielii şi contur neregulat al corpului în zona injectată.

2.Cosmetizarea picioarelor. Sunt metode căutate în special de femeile care îşi doresc picioare mai sexy. Constau în tehnici mai puţin invazive, de la injectarea unor seruri pentru rotunjirea formelor, până la remodelarea în întregime a picioarelor. Mai puţin periculoase, tehnicile nu sunt lipsite de riscuri şi neplăceri, de la infecţii, atingerea unui nerv, până la dureri cronice în timpul mersului.

3. Injecţiile de înfrumuseţare. Sunt folosite, de obicei, pentru mărirea buzelor şi atenuarea ridurilor. Se folosesc atât substanţe naturale, cum e colagenul, cât şi geluri chimice, ce includ şi silicon sau acid hialuronic. Cele mai multe au efect temporar. La injecţiile permanente mai ales, apar complicaţii ca prinderea ireversibilă de ţesut şi pericolul de distorsionare a trăsăturilor feţei.

4.Mărirea sânilor. Se face prin injectarea sânului cu grăsime luată din ţesuturi adipoase din propriul corp şi purificată sau cu seruri sintetice. Principalul risc al ambelor procedee este acela că fac dificilă sau chiar imposibilă depistarea unui eventual cancer de sân, iar în cazul măririi cu grăsime proprie, aceasta se poate calcifica în ţesut cu timpul, dând impresia prezenţei cancerului de sân.

5. Alungirea picoarelor. Medicii o mai numesc tehnică „extremă". Este cea mai dureroasă şi constă în ruperea oaselor ambelor picioare şi introducerea unor dispozitive speciale metalice care reglează creşterea treptată a osului. Se practică frecvent în China. Pe lângă dureri, un alt dezavantaj este cel financiar. Pentru picioare mai lungi cu 2-3 cm, trebuie să scoţi din buzunar vreo 100.000 de euro.




6.Implant fesier. Se face cu silicon solid, care se plasează sub ţesutul fibros dintre muşchii fesie­ri. Pe lângă faptul că e destul de incomod, există riscul ca implantul să provoace infecţii, deoarece incizia pentru introducerea siliconului se face, de obicei, în părţile laterale ale cutei dintre fese, într-o zonă apropiată de anus, unde se dezvoltă foarte mulţi microbi.

7.Machiajul tatuat. Ca să scape de ritualul zilnic al machiatului şi demacherii, unele femei cer tatuajul permanent, mai ales al pleoapelor şi al conturului buzelor. Riscul e că, uneori, tehnica poate provoca infecţii, iar înlăturarea machiajului tatuat este foarte dificilă şi, în unele cazuri, imposibilă chiar şi cu laserul.

8.Combinaţia implant-lifting mamar. Pro­ce­deele combinate de implant mamar cu silicon şi de ridicare a sânului au cele mai multe şanse de a duce la complicaţii dintre cele mai periculoase.
În SUA, de pildă, astfel de practici fac obiectul multor procese de malpraxis, după cum scrie presa americană. Sunt două procedee antagonice, liftingul fiind, practic, o micşorare o sânului, iar implantul, de mărire. Aşa că efectul e lesne de înţeles!...

9.Chirurgie estetică facială extremă. Nu sunt cea mai bună alegere. Pe lângă costurile exagerate, rezultatele pot fi dezastruoase. De pildă, liposucţia obrajilor pentru o frumuseţe de divă, poate crea mai degrabă efectul „Cruella de Ville". Liftingul facial, pentru eliminarea ridurilor - o „relicvă" a anilor '70 - are efect temporar şi dă aparenţa de mască mortuară.

10.Specialiştii „amatori". Nu în ultimul rând, atenţie pe cine consultaţi când vreţi să vă schimbaţi look-ul. O dată cu avântul tehnicilor moderne de înfrumuseţare, pe lângă specialişti, există şi o grămadă de impostori. Verificaţi cât puteţi de bine cabinetul şi specialistul la care v-aţi hotărât să mergeţi!

×
Subiecte în articol: sănătate & beauty