A manca prea mult zahar este la fel de periculos ca fumatul si consumul excesiv de bauturi alcoolice, potrivit unui studiu American aparut in revista Nature. Zaharul in exces favorizeaza aparitia unor boli incurabile. Pe primul loc este, evident, diabetul, dupa care urmeaza hipertensiunea arteriala, cancerul.
Dulcele, la fel de nociv ca tutunul si alcoolul
Cercetatorii americani Robert Lustig, Laura Schmidt si Claire Brindis, autorii studiului, sustin ca zaharul este tot atat de toxic pentru organism ca abuzul de alcool si fumat. Consumul excesiv de zahar este o adevarata problema de sanatate publica, se arata in articolul din Nature. De aceea, cercetatorii propun autoritatilor sanitare instituirea unor masuri restrictive comparabile cu cele privind tutunul si alcoolul. Concret, pentru a reduce consumul de zahar se impune, potrivit autorilor studiului, o taxa pe bauturile si alimentele cu un continut ridicat de zahar, indulcitori artificiali, mai ales fructoza.
Masurile contra consumului excesiv de zahar ar putea merge si mai departe pana la interzicerea vanzarii bauturilor carbogazoase si a dulciurilor rafinate copiilor si tinerilor cu varsta sub 17 ani. Printre alte sugestii ale cercetatorilor americani se numara si limitarea numarului de fast-food-uri (chioscuri, baruri, restaurante) in cartierele sarace si stimularea dezvoltarii magazinelor cu fructe si legume.
Nu mai mult de 50 grame/zi
Autorii studiului recunosc ca, din pacate, va trece ceva timp pana la aplicarea masurilor propuse de ei. Deocamdata, fiecare dintre noi trebuie sa limiteze cantitatea de zahar consumata zilnic. Asta inseamna in primul rand sa evitam alimentele in care se ascunde prea mult zahar. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa nu consumam mai mult de 50 de grame de zahar pe zi sau 8 cuburi de zahar (un cub are 6 grame de zahar). Stiti insa cat zahar contin unele dintre produsele care umplu rafturile magazinelor? Iata o lista cu ajutorul careia puteti calcula cat zahar mancati zilnic.
Intre 1 si 3 cuburi
– doi biscuti simpli (30 g) = 6,5 g zahar
– un biscuit cu crema (20 g) = 6,5 g zahar
– un iaurt cu fructe = 10 g zahar
– 30 g de cereale mic dejun = 13 g zahar
Intre 3 si 5 cuburi
– doua cupe de inghetata (125 ml) = 20 g zahar
– o inghetata pe bat = 45 g zahar
– un baton ciocolata = 27 g zahar
– o punguta cu jeleuri = 30 g zahar
Intre 5 si 7 cuburi
– o briosa cu ciocolata = 33 g zahar
– un pahar de cola (33 cl) = 35 g zahar
– un cappuccino instant (1 plic) = 36 g zahar
– un shake cu cacao = 41 g zahar