Sunt prezente in toata gama de cosmetice: de la sampoane pana la cele mai sofisticate creme si parfumuri. Au proprietati naturale remarcabile, fiind utilizate datorita aromelor deosebite si efectelor regeneratoare si hidratante asupra pielii. Uleiurile esentiale sunt ingredientele-minune care dau valoare produselor de ingrijire si infrumusetare pe care le folosim zilnic.
Cum se obtin:
Uleiul esential este un extract natural obtinut prin distilarea unei plante aromatice. Din orice parte a plantei – fie din petale, fie din frunze, chiar si din radacini – se poate extrage ulei esential. Astfel se obtin diverse tipuri de uleiuri esentiale, fiecare sortiment cu proprietatile sale. Dar, evident, cele mai pretioase sunt uleiurile esentiale extrase din petalele florilor. In orice caz, uleiurile esentiale sunt extrem de concentrate in principii active. Dupa cum sugereaza si denumirea, aceste uleiuri sunt esente pure din plante. De exemplu, pentru un singur litru de ulei esential de trandafiri sunt necesare 4 tone de petale. Iata de ce uleiurile esentiale sunt atat de pretioase. Si pentru ca sunt scumpe, si pentru ca sunt utilizate in cantitati foarte mici in produsele cosmetice.
Proprietati benefice
Intr-o singura picatura de ulei esential sunt adunate zeci de principii active binefacatoare: vitamine, minerale, acizi esentiali, uleiuri volatile. Cele mai utilizate uleiuri esentiale sunt extrase din eucalipt, lamaie, lavanda si trandafir.
In industria produselor cosmetice, uleiurile esentiale sunt utilizate in creme si seruri antiimbatranire, creme si lotiuni pentru ten sau corp, sampoane si balsamuri pentru par, lotiuni anticelulitice. Important este ca aceste uleiuri esentiale sa fie naturale, extrase din plante, si nu chimice, de sinteza. De altfel, uleiul esential natural este garantia calitatii unui produs cosmetic.
Uleiurile esentiale sunt renumite pentru proprietatile lor: hidrateaza, regenereaza si calmeaza pielea, revitalizeaza si curata podoaba capilara, repara unghiile, actioneaza asupra tesutului adipos reducand celulita. De altfel, uleiurile esentiale se regasesc in concentratii mai mari sau mai mici in cosmetice, conform indicatiilor. Exemple. Uleiul esential de lamaie este destinat in principal produselor anticelulitice si antiimbatranire datorita efectelor benefice asupra circulatiei sangvine, tesutului adipos si actiunii antiseptice. Pentru pielea uscata este indicat uleiul esential de musetel, iar pentru pielea grasa, uleiul de citrice. Parul gras se ingrijeste cu ulei esential de rozmarin, iar parul uscat, cu ulei esential de muscata.
Reguli de utilizare
Uleiurile esentiale pot fi folosite si ca atare, dar pentru ca sunt foarte concentrate, trebuie respectate cateva reguli stricte. Sunt interzise in cazul copiilor sub 3 ani si contraindicate femeilor insarcinate sau care alapteaza. De asemenea, uleiurile esentiale nu se utilizeaza in jurul ochilor pentru ca pot irita ochii. Persoanele cu astm pot avea reactii iritative din cauza uleiurilor esentiale.
In aromaterapie sau masaj, uleiurile esentiale nu se aplica direct pe piele, ci trebuie intotdeauna diluate: in ulei de masline, in apa de baie, in lotiunea de corp, in sampon. Atentie la cantitati! Se folosesc doar 2-3 picaturi pentru masaj, 1-2 picaturi pentru spalat parul si nu mai mult de 10-15 picaturi in apa de baie.