x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Un studio de fotografie de altădată

Un studio de fotografie de altădată

de Simina Stan    |    11 Apr 2010   •   00:00
Un studio de fotografie de altădată
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Acum un secol, în Bucureşti, un atelier de fotografie situat în centrul Capitalei, în apropierea Băncii Naţionale, pe Strada Lipscani numărul 41, la intersecţia cu Şelari, reprezenta o fericită combinaţie între prestigiu şi profit.



Pe vremuri erau numeroase astfel de studiouri renumite în Bucureşti, întrucât vizita la fotograf era şi se pare că încă mai este "un tabiet al oricărui bucureştean", spune Eugen Ciocan. Unic astăzi în Bucureşti, de anul acesta Fotocabinet s-a deschis în centrul vechi, pe Lipscani, arteră care în trecut era una dintre cele mai importante străzi comerciale bucureştene.

STUDIOUL FOTOGRAFULUI
Clădirea în stil neoclasic, cu două etaje, nu este ostentativă. Diviziunea între spaţiile comerciale de la parter şi rezidenţiale este marcată prin folosirea unor elemente decorative specifice fiecărei funcţiuni. La parter predomină bosajele trasate cu ajutorul şabloanelor, iar faţadele etajelor sunt ritmate de pilaştrii. Intrarea se face prin pasajul către Strada Blănari.

Imediat ce păşeşti în saloanele mari şi înalte ale Fotocabinetului, te simţi binevenit, confortabil, poate de aceea le părăseşti cu regret. Interiorul atelierului de fotografie a fost complet reamenajat. Nici nu recunoşti locul care "înainte era o dărăpănătură, cu muşama pe jos şi cu pereţi coşcoviţI", spune Eugen Ciocan, cum de altfel este încă la parter, unde funcţionează magazinul de încălţăminte Bizon.

Atelierul are acum două cabinete, "unul în stil rococo şi celălalt oriental", decorate cu candelabre, mobilier de epocă, elemente din feronerie, stucco, cu picturi murale înfăţişând scări în trompre l'oeil, biblioteci şi nopţi orientale, ce reprezintă fundalul fotografiilor. Şi bineînţeles, indispensabila garderobă extravagantă cu accesorii de tot felul şi pe gustul tuturor.

Bucureşteni, şi nu numai, din toate domeniile, persoane publice sau nu, au călcat măcar o dată pragul acestui atelier, fascinaţi de fotografie sau de ideea de a fi fotografiaţi. Poftiţi cu eleganţă în faţa aparatului de fotografiat de Maître photographe.

Dintr-o fotografie poţi afla multe despre tine, dar nu totul, portretele bune depind de talentul fotografului. Folosind tehnici de acum 100 de ani, acesta şi-a rafinat stilul, având deschis atelierul din 2001, dar într-o altă locaţie, pe Strada George Enescu numărul 3. Cheia succesului este dialogul cu clienţii, datorită curiozităţii privind oamenii şi familiarităţii cu subiectele sale a reuşit să culeagă gesturi, priviri şi a transformat portretele în lucrări de artă.

Fotocabinetul este şi un spaţiu pentru expoziţii pentru fotografie de epocă sau modernă, dar şi pentru alte evenimente culturale. Simeza va fi inaugurată săptămâna aceasta cu o expoziţie "provocatoare", spune Eugen Ciocan. Acesta a realizat o serie de fotografii cu personalităţi, îmbrăcate în haine de epocă, pe străzile din Centrul istoric al Capitalei, dorind să arate în imagini neputinţa şi lipsa de respect faţă de oraşul în care trăim...

×
Subiecte în articol: stare de lux