x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Vise despre sănătate

Vise despre sănătate

de Sînziana Stancu    |    24 Iul 2010   •   00:00
Vise despre sănătate
Sursa foto: /Thinkstock

Lăsând deoparte superstiţiile şi paranormalul şi chiar dacă lumea visului rămâne fascinaţie şi mister, activitatea nocturnă a creierului materializată în vise ne poate da indicii preţioase despre starea de sănătate a organismului nostru. Mai precis, unele vise pot fi "cheia" unor boli prezente sau pe cale să se instaleze în organismul nostru.

Din punct de vedere psihologic, cele mai multe dintre vise provin din realitate, fiind expresia unor evenimente şi experienţe trecute, ce au fost "arhivate" de zonele subconştientului. Acestea "ies la suprafaţă" în timpul somnului, când creierul este tot activ ca şi în perioadele de veghe, chiar dacă trupul este în stare de repaus, iar funcţiile organismului sunt încetinite.

Experta americană în vise Lauri Quinn Lowenberg, autoarea cărţii "Cracking The Dream Code", explică teoria sa despre visele care semnalează anumite boli. "Visele noastre ne dau un semnal de alarmă, pentru că provin din subconştientul nostru", susţine ea. Ea şi alţi onirologi au descoperit că anumite elemente concrete din vise corespund în mod frecvent cu unele stări patologice ale organismului. "Unele acţiuni şi simboluri din visele noastre pot fi semne că este ceva în neregulă cu trupul sau cu mintea noastră", afirmă specialista.

Lowenberg prezintă cinci vise care s-au dovedit a fi sistematic, pentru multe persoane, legate de anumite probleme de sănătate.
n) Casă. Chiar dacă este vorba despre casa în care locuim sau despre o altă casă, cunoscută sau necunoscută, acest vis reprezintă starea noastră mentală şi fizică. "Este modul în care ne vedem pe noi înşine în timpul somnului. O casă în flăcări este semn că suntem foarte stresaţi. De obicei, femeile au asemenea vise care, literar, înseamnă că «arde» ceva în noi", explică Lowenberg.

n) Automobilul. Acest simbol oniric reprezintă abilitatea noastră de a progresa în diferite domenii ale vieţii noastre, personale sau profesionale. Cel mai răspândit vis din această categorie este acela în care apărem conducând o maşină căreia i se defectează frânele. Semnificaţia cea mai răspândită a unui astfel de vis este că suferim de un viciu ce ne ameninţă sănătatea şi că trebuie să-i punem capăt.

n) Cădere. Căderea într-o prăpastie, de pe o scară sau de pe orice altceva, este un semnal că viaţa celui car visează aşa ceva se îndreaptă într-o direcţie greşită. Poate fi vorba despre o cădere psihică, despre o relaţie nepotrivită, care aduce numai suferinţă, sau despre un regres financiar, care ne afectează nu numai contul din bancă, dar şi cel al stării emoţionale. După alţi specialişti, căderea în gol anunţă cu un an sau chiar doi înainte instalarea unei depresii unipolare, manifestate prin dezinteres pentru tot ce e în jur şi tristeţe, precum şi stări maniaco-depresive de tip paranoid.

n) Înec. "Un asemenea vis ne dă de veste că responsabilităţile noastre s-au înmulţit atât de mult, încât simţim că ne sufocă. Apa din vis reprezintă emoţiile şi sentimentele noastre, iar când apa devine ameninţătoare, de obicei sub forma unui val, înseamnă că suntem în pericol de a fi «înghiţiţi» de griji", ceea ce ne va dăuna sănătăţii. Înecul sau sufocarea în vis poate prevesti şi afecţiuni pulmonare şi, mai rar, boli de ficat.

n) Sânge. Chiar dacă în vis este vorba despre sângele nostru sau de cel al altei persoane, acesta este simbolul energiei fizice şi emoţionale, iar interpretarea unui astfel de vis este aceea că ne implicăm mai mult decât ar fi normal într-o activitate sau într-o situaţie, iar energia pe care am consumat-o nu a fost încă recuperată de organism. Cu alte cuvinte, organismul nostru este obosit.

Atenţie la culori şi la dinamica lor! S-a verificat ştiinţific legătura între prezenţa dominantă a anumitor culori în vise, dinamica acestora putând spune foarte multe despre debutul unor boli. De pildă, roşul sângeriu avertizează asupra declanşării unei nevroze sau a instalării oboselii psihice severe. Este posibilă şi convertirea altor culori, ca verde sau albastru în roşu, care anunţă probleme neurologice grave, pareze sau chiar paralizii. Iar când roşul apare în vis în formă spiralată, anunţă probleme cardiace.

Potrivit revistei Psihologia, la ora actuală, diagnosticarea unor boli prin intermediul interpretării viselor este practicată în 114 clinici din 16 ţări din Europa, Statele Unite şi Asia.

×
Subiecte în articol: sănătate & beauty