x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Vocile din capul nostru

Vocile din capul nostru

de Irina Cristea    |    22 Noi 2009   •   00:00
Vocile din capul nostru
Sursa foto: /istock

"Dacă dau greş, o să mă fac de râs." "N-o să mă descurc, e prea greu." "N-o să mă adaptez niciodată, sunt prea refractar la nou." Sunt replici pe care fiecare şi le-a dat măcar o dată, în gând sau cu voce tare. Problema apare atunci când astfel de "voci constructive" se fac auzite la fiecare încercare la care suntem supuşi. Caz în care, spun psihologii, trebuie să învăţăm să le controlăm şi să le transformăm din inamici în prieteni.

Reuşita nu ţine doar de noroc. Într-o foarte mare măsură, ea vine din încrederea cu care fiecare dintre noi îşi dublează eforturile de a atinge un scop. Asta spun (a nu ştiu câta oară) psihologii dăruiţi misiunii de a ne îmbunătăţi vieţile şi a ne împrieteni mai bine cu noi înşine. Iar un rol esenţial în reuşita personală i se atribuie, mai nou, vocii noastre interioare.

ÎN LUPTĂ CU PROPRIILE GÂNDURI
Experţii numesc această voce "dialogul cu sine". Are loc în timp ce scriu aceste rânduri şi, probabil, în timp ce le citiţi. Tot ei - experţii citaţi de The Telegraph - au calculat că în aceste discuţii cu noi înşine se "rostesc" între 150 şi 300 de cuvinte pe minut. Un torent verbal căruia nu i-am face faţă în mod normal. Iar dialogul este, de obicei, unul foarte critic, pentru că această voce interioară este cel mai aspru evaluator al acţiunilor şi gândurilor noastre.

Micile gânduri negative care ne mitraliază mintea au primit şi un nume de botez, psihologii numindu-le "gânduri negative automate" (ANT). Aşa cum sugerează şi numele, aceste mici impulsuri nervoase la foc automat ne pot dinamita încrederea în noi şi în capacitatea de a ne atinge scopurile. Pot lua forme nenumărate, fiecare având puterea de a ne submina încrederea în propriile forţe. "Aceşti oameni se uită urât la mine", "Nu mă duce capul suficient să rezolv problema asta", "E prea greu", "N-am să fac faţă" sunt doar câteva dintre astfel de replici de geniu auzite numai de noi. Şi este cel puţin obositor şi deprimant să începi orice nou proiect cu gândul că te pândeşte o greşeală îngrozitoare.

Soluţia pe care o propun psihologii pentru a reduce la tăcere gândurile negative este să le înlocuim cu dialoguri despre cât de capabili suntem. Obligat-forţat, să ne spunem în permanenţă că suntem în stare să răzbim. La fel cum, în filmele americane, îi vedem pe protagonişti repetând în permanenţă, în dialogul cu sine sau cu cei din jur, "Poţi să faci asta, am încredere în tine" sau "Vei reuşi în orice vei decide să faci". Acest tip de dialog constructiv cu noi înşine trebuie reluat ori de câte ori neprietenoasele ANT-uri îşi fac simţită prezenţa. "Trebuie să rezolv problema asta", "Dă-i bătaie, poţi s-o faci", "Zâmbeşte!", "Ai reuşit o dată, vei reuşi din nou", "Eşti mult mai puternic decât te cred ei" sunt exemple de îndemnuri pe care vocea din mintea noastră trebuie educată să ni le dea, în cazul în care nu vrea s-o facă de bunăvoie.

Pentru că încrederea în sine este un joc al minţii şi un război al nervilor. Iar cei care au succes în ceea ce fac sunt, în primul rând, oameni care reuşesc să se motiveze singuri mai eficient decât i-ar putea motiva oricine altcineva.

×
Subiecte în articol: sănătate & beauty