Pentru a se incadra in tendinţele modei sau pur şi simplu pentru că vor să arate mai bine, o mare parte dintre femei işi vopsesc părul. Dar cu ce riscuri? Specialiştii dermatologi susţin că efectele adverse ale utilizării unei vopsele de păr nepotrivite ne anulează plăcerea schimbării de look.
Pentru a se incadra in tendinţele modei sau pur şi simplu pentru că vor să arate mai bine, o mare parte dintre femei işi vopsesc părul. Dar cu ce riscuri? Specialiştii dermatologi susţin că efectele adverse ale utilizării unei vopsele de păr nepotrivite ne anulează plăcerea schimbării de look. Printre riscurile pe care ni le asumăm, mai ales dacă alegem să ne vopsim singure acasă, se numără iritaţiile scalpului, alergiile sau, pe termen lung, degradarea firului de păr. Dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog in cadrul clinicii MikoMed, ne spune care sunt componentele dăunătoare din vopseaua de păr.
Tipuri
Există mai multe tipuri de vopsea de păr: şampon cu nuanţator, vopsea semipermanentă şi vopsea permanentă. Dintre acestea, cea mai dăunătoare pentru sănătatea firului de păr este vopseaua permanentă. "Vopseaua permanentă are in compoziţie perhidrol şi amoniac. Cu toate că perhidrolul conţinut astăzi de vopselele din comerţ nu mai este la fel de agresiv ca acum căteva decenii, o concentraţie prea mare poate fi nocivă pentru firul de păr şi pentru scalp. Ideală este concentraţia de 6%", precizează specialistul nostru. Totuşi, fiecare persoană in parte trebuie să işi aleagă concentraţia potrivită tipului de păr. Astfel, pentru părul gras este acceptată o concentraţie mai mare de 6%, deoarece perhidrolul scade secreţia de sebum, părul devenind mai uscat. Dacă insă părul dumneavoastră este uscat şi se rupe uşor, este indicat să utilizaţi o vopsea de păr cu o concentraţie mică de oxidant, in caz contrar firul de păr degradăndu-se şi mai mult. Nu folosiţi decolorant sub formă de pudră, deoarece acesta are o cantitate foarte mare de oxidant. Iar in cazul in care suferiţi de dermatită seboreică (mătreaţă, coji) sau iritaţii ale scalpului, cel mai bine este să renunţaţi la vopsirea părului.
Alte substanţe
Amoniacul este mai bine să lipsească din vopseaua de păr, pentru a evita riscurile suplimentare pe care le presupune această substanţă: mirosul inţepător şi senzaţia de arsură a pielii capului. In orice caz, chiar dacă aţi cumpărat cea mai scumpă vopsea de păr, specialistul nostru vă recomandă să testaţi mai intăi produsul pe o porţiune mică de păr din zona cefei. Dacă pielea capului se inroşeşte şi ustură, nu mergeţi mai departe. Renunţaţi la respectiva vopsea de păr şi, pentru a evita alte experienţe neplăcute de acest fel, mergeţi la coafor, unde un specialist vă va aplica exact vopseaua de păr care vi se potriveşte.
GRAVIDE. Femeile gravide ar trebui să uite de vopsirea părului pe tot timpul sarcinii. Deoarece unele dintre substanţele nocive din vopseaua de păr trec in sănge şi ajung apoi la făt, punăndu-i in pericol sănătatea. Dacă totuşi nu vreţi să renunţaţi la vopsirea părului nici măcar pentru nouă luni, este indicat să optaţi pentru vopseaua pe bază de plante, cum este Henna.