x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Intervențiile chirurgicale vor fi mai ușoare în 20 de ani, cu ajutorul roboților

Intervențiile chirurgicale vor fi mai ușoare în 20 de ani, cu ajutorul roboților

10 Dec 2018   •   19:00
Intervențiile chirurgicale vor fi mai ușoare în 20 de ani, cu ajutorul roboților

Roboții ar putea să efectueze operații de cezariană sau chiar să elimine cancerul de piele, potrivit experților, notează Daily Mail.

Oamenii de științe se așteaptă ca roboții să fie atât de sofisticați în privința intervențiilor chirugicale, încât chirurgii ar putea doar să îi asiste. Folosirea roboticii și înregistrarea ADN-ului ar putea să revoluționeze medicina în următorii 20 de ani, astfel încât intervențiile chirurgicale să fie din ce în ce mai sigure.

Doctorii vor putea să depisteze cancerul înainte ca acesta să se instaleze, iar, ca rezultat, operațiile vor fi efectuate la un nivel mult mai mic și mult mai puțin traumatizant, potrivit previziunilor unei comisii independente.

Cu toate acestea, medicii trebuie să fie precauți într-o primă fază, după ce o femeie, în vârstă de 69 de ani, a murit, după ce un robot a fost folosit în cadrul intervenției chirurgicale, în 2015.

Comisia pentru Viitorul Chirurgiei a vorbit despre cum va arăta un viitor medical în care roboții vor fi implicați. Într-o primă fază, comisia a spus că roboții vor fi folosiți pentru operații vaginale sau asupra plămânilor, inimii și a intestinelor. În plus, folosirea roboților și a tehnologiilor controlate de către chirurgi va face operațiile mai rapide și mai ușoare, atât pentru doctor, cât și pentru pacient.

Specialiștii și chirurgii vor conduce în continuare operațiile, însă nu va fi nevoie mereu de ei în sala de operație.

×
Subiecte în articol: roboti interventii chirurgicale operaţii