1. Concentrează-te pe un singur lucru
Mulți angajați au impresia că, dacă încep mai multe sarcini în același timp, le termină mai repede. Sunt studii care arată că femeile au o eficiență mai mare în multitasking decât bărbații, dar tot este recomandat să efectuăm task-urile pe rând, pentru a le face mai bine și mai repede. Cu siguranță te vei concentra mai bine și nu vei obosi atât de repede.
-
Obiective mici, probleme mici
Proiectele mari, care necesită mult timp până la finalizare, îți pot crea anxietate și impresia că nu le vei termina niciodată. Împarte-le în etape și consideră-le ca fiind mai multe proiecte mai mici. În acest fel, cum termini o etapă, te poți felicita și trece la următoarea având mai mult entuziasm.
-
Pauzele mici și dese, cheia marilor succese
Celebrul motto e cât se poate de adevărat, susțin specialiștii. Mulți angajați au impresia că, atunci când au multă treabă, o pauză le va încetini ritmul de muncă, nu vor mai ști unde au rămas și le va lua mai mult timp să revină la concentrare. De fapt, pauzele scurte îți relaxează creierul, iar o scurtă meditație, un exercițiu de respirație, o cafea bună sau o discuție cu un coleg sau chiar și privitul în gol câteva minute îți distrag atenția de la programul încărcat și te întorci la sarcinile rămase cu o atitudine mai relaxată și cu mai multă energie.
-
Agenda nu e de modă veche
Utilizarea agendei este de fapt o strategie foarte bună, chiar dacă suntem înconjurați de gadgeturi care mai de care mai deștepte. Prin programarea task-urilor, decizi cât timp să acorzi fiecărei sarcini în funcție de complexitate. Astfel, ai un program prestabilit, de care ar trebui să te ții. Tu te cunoști cel mai bine și știi exact cât poți duce. Nu-ți pune prea multe obiective pe zi, pentru că, dacă nu le termini, vei considera că nu ai fost eficient, scrie ziare.com. Dar nici prea puține, pentru că te vei încărca prea mult în zilele următoare. Dacă primești prea multe sau prea puține sarcini de la șeful tău, trebuie să-i comunici și să găsiți o soluție împreună.
-
Deleagă sarcini
Dacă ai cui să-i delegi sarcini, nu ezita nicio clipă. Te va degreva de sarcinile care îți consumă timp și te vei putea concentra mai bine pe cele mai importante. Evită să îți asumi lucruri care nu fac parte din descrierea postului sau care pot fi realizate mult mai repede de alte persoane.
-
Închide factorii perturbatori
Când ești la birou și ai multă treabă, ar fi bine să nu lași rețele de socializare să te distragă, pentru că îți vor irosi foarte mult timp. Dacă lucrezi în open space, roagă-ți colegii să își dea telefoanele mai încet. Sau să asculte muzică la un volum mai mic sau în căști, dacă este cazul. De asemenea, roagă-i să nu comunice între ei țipând de la un birou la altul. Toate acestea îți vor distrage atenția și nu te vei putea concentra cum ar trebui.
-
Începe ziua cu cea mai grea sarcină
Este bine să începi ziua încercând să rezolvi cea mai dificilă problemă și să o termini cu cele mai ușoare. Pe parcursul zilei, îți scade concentrarea și atunci îți va prinde foarte bine să te gândești că mai ai doar lucrurile ușoare de făcut și ziua s-a încheiat. În felul acesta, le vei finaliza pe toate cu brio și vei primi aprecieri pentru calitatea rezultatelor tale.
-
Identifică momentul de maximă productivitate
Din ce în ce mai mulți angajatori au înțeles că fiecare are perioada sa de maximă eficiență. De aceea, mulți acceptă acum munca de acasă, hibrid sau orele flexibile. Descoperă și tu acel moment de maximă eficiență și muncește în acel interval, dacă ai această posibilitate, sau discută cu șeful tău și găsiți o soluție, pentru că va fi un win-win atât pentru tine, cât și pentru angajator dacă vei fi lucra mai productiv, într-un timp mai scurt.