x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Mâncatul intuitiv, cheia pentru pierderea în greutate. Ascultă-ți corpul

Mâncatul intuitiv, cheia pentru pierderea în greutate. Ascultă-ți corpul

de Andreea Tiron    |    23 Mar 2024   •   09:20
Mâncatul intuitiv, cheia pentru pierderea în greutate. Ascultă-ți corpul
Sursa foto: Hepta

Dacă ai încercat degeaba toate dietele şi ai vrea să-ţi schimbi abordarea cu privire la mâncare, alimentaţia intuitivă ar putea fi soluţia.

Ce se întâmplă dacă eşti mereu la dietă şi te-ai luptat degeaba cu cântarul? Mâncarea intuitivă ar putea fi o soluţie. Creat în 1995 de nutriţioniştii Evelyn Tribole şi Elyse Resch, modelul de alimentaţie intuitivă este o abordare a nutriţiei care lasă spaţiu amplu pentru ascultarea organismului şi a semnalelor pe care le transmite în legătură cu alimentele, transmite Longevity MAGAZINE.

Cu alte cuvinte, metoda ideală pentru cei care numără caloriile de o viaţă şi luptă împotriva sentimentelor de vinovăţie legate de greutatea lor şi de ceea ce mănâncă.

Principiul de bază al alimentaţiei intuitive este să ascultăm semnalele pe care ni le transmite corpul tău. Să mănânci când ţi-e foame este unul dintre ele. Obişnuiţi cum suntem să mâncăm de mai multe ori pe zi şi adesea la ore stabilite, am pierdut legătura cu ceea ce are nevoie corpul nostru.

De câte ori ai mâncat pentru că a trebuit şi nu pentru că ţi-a fost foarte foame? Nu contează dacă au trecut 5 ore sau o oră de la ultima ta masă sau gustare, dacă corpul tău strigă după hrană, este timpul să mănânci. Un alt semnal pe care adesea îl ignorăm este cel al saţietăţii.

De prea multe ori ne trezim înghiţind mâncare care nu are loc în stomac, dar continuăm până când farfuria este goală. Până la urmă, asta am fost întotdeauna învăţaţi în copilărie. Conform alimentaţiei intuitive, momentul în care să ne oprim din mâncat este când suntem sătui, cu preţul de a avea mâncare rămasă în farfurie (care, de altfel, nu trebuie aruncată, ci păstrată pentru următoarea masă).

A mânca dincolo de această limită ar putea însemna o digestie lentă şi dificilă, reflux gastric, umflare abdominală şi creştere în greutate.

Mâncarea intuitivă nu impune niciun tip de hrană, nici combinaţii de macronutrienţi sau doze cântărite până la miligramul. Conform acestei abordări, nu există alimente de evitat şi altele de preferat, important este să variaţi şi să menţineţi obiceiuri sănătoase, precum angajarea în activitate fizică constantă, zilnică şi o selecţie la timp a alimentelor de calitate.

Mâncarea aleasă trebuie să fie hrănitoare şi uşoară, plăcută din punct de vedere estetic şi o sursă de energie pentru o viaţă activă. Un alt element-cheie al alimentaţiei intuitive este relaţia pe care o avem cu mâncarea.

×