Din aur, argint sau gablonţuri, bijuteriile completează de cele mai multe ori o ţinută reuşită. Din nefericire, există şi reversul medaliei: bijuteriile ne pot îmbolnăvi. Bijuteriile ne pot provoca infecţii micotice (de la diverse ciuperci), bacteriene sau dermatite alergice.
Cum reuşesc nişte simple bucăţi de metal să ne afecteze sănătatea? Răspunsuri competente oferă medicul Afshin Hatami, medic specialist dermatolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti.
MODALITĂŢI DE TRANSMITERE
Specialistul spune că, deşi este destul de ignorat, riscul ca o persoană să se îmbolnăvească doar din cauza bijuteriilor este foarte posibil. "Dacă o persoană are o boală de piele şi împrumută o bijuterie unei prietene, aceasta se poate îmbolnăvi. Prin contactul direct al metalului respectiv cu pielea se pot transmite diverse infecţii micotice (ciuperci) sau chiar afecţiuni bacteriene", precizează doctorul Afshin. Micozele superficiale ale pielii, localizate în zona mâinii, provocate de diverse ciuperci, poartă numele de tinea manum. O astfel de micoză poate fi provocată pur şi simplu de la verighetă.
Tot de la bijuterii se pot transmite şi papiloame virale, produse de virusul papilomatos uman (HPV). Papiloamele virale, mici excrescenţe care apar, în general, în zona gâtului, sub sâni, la subraţ, se înmulţesc prin autoinoculare. Şi încă un amănunt pe care ni-l supune atenţiei specialistul nostru. Multe persoane cu papiloame în zona gâtului le pot transmite altor persoane prin gesturi simple. Se joacă cu lanţul de la gât, după care îl dă altei persoane şi astfel prin intermediul acestei bijuterii virusul este transmis.
"Numeroase paciente se plâng că au aceste papiloame chiar în zona în care poartă ceas, lănţişor sau inel. De aceea, după ce stabilesc diagnosticul şi îndepărtez papiloamele printr-o intervenţie cu laser, le sfătuiesc pe doamne să îşi scoată bijuteriile. Pentru a fi sigure că nu se repetă autoinocularea, este bine ca bijuteriile să fie lăsate în spirt timp de câteva zile, pentru dezinfectare", ne sfătuieşte medicul Afshani.
DERMATITA ALERGICĂ DE CONTACT
Afecţiune care poate fi provocată de bijuterii, dar şi de alte obiecte metalice, dermatita alergică de contact se caracterizează printr-o inflamaţie a tegumentului cauzată de contactul cu substanţe iritante. Nichelul este unul dintre cele mai iritante metale. Orice obiect care are în compoziţie acest metal este posibil alergen. Bijuteriile, fermoarele, ceasurile de mână, cataramele şi nasturii sunt doar câteva dintre obiectele care în contact cu pielea pot provoca alergii.
Printre simptomele dermatitei de contact se numără pruritul (mâncărime), înroşirea uşoară, crăpăturile şi fisurile tegumentului, zonele colorate roşu intens, umede (în cazuri severe).
Tot de la bijuterii se poate declanşa dermatita alergică de contact cu erupţie la distanţă. Această afecţiune presupune nu doar eczeme în zona de contact cu bijuteriile, ci şi în alte zone ale corpului.
În cazul în care dermatita de contact este determinată de bijuterii, este indicat ca o perioadă să se renunţe. Apoi, treptat, se poate relua purtarea lor: de la un timp redus iniţial la un timp mediu şi până la permanent. Această readaptare poate dura şase-şapte săptămâni.
Medicul Afshin avertizează că inclusiv o bijuterie preţioasă poate crea iritaţii, întrucât conţine, chiar şi în cantitate redusă, nichel. Aurul pur (1.000‰) este prea moale şi se combină cu alte metale pentru a-l face mai tare şi, prin urmare, utilizabil pentru bijuterii.
ATENŢIE LA CERCEI!
Puteţi fi siguri că nu veţi ajunge pacienţii dermatologilor dacă, înainte de a vă monta bijuterii permanente (cercei, piercinguri), aţi verificat dacă nu cumva aveţi alergie la metalul din care sunt făcute.
Persoanele care doresc să îşi facă găuri pentru cercei sau chiar să îşi monteze piercinguri (bijuterii pe piele) trebuie să se adreseze numai unui salon specializat, care să aibă autorizaţie sanitară. Mai mult, este indicat ca persoana care realizează aceste piercinguri să fie perfect sănătoasă, pentru a nu transmite ea însăşi diverse infecţii.
SFATURI
Pentru a evita neplăcerile cauzate de bijuterii sau de alte obiecte metalice, specialiştii recomandă ca, imediat ce aţi intrat în casă, să vă scoateţi toate bijuteriile. Dacă totuşi nu mai puteţi să le daţi jos din cauza degetelor care s-au îngroşat peste măsură, purtaţi mănuşi de unică folosinţă pentru orice tip de activitate. De asemenea, ar fi bine ca, din când în când să dezinfectaţi bijuteriile cu spirt, pentru a se preveni orice fel de îmbolnăviri.
Citește pe Antena3.ro