x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Colesterolul bun, de partea ta

Colesterolul bun, de partea ta

20 Mar 2006   •   00:00

In lumea moderna, colesterolul a devenit o obsesie. Imediat ce aud acest cuvant, cele mai multe persoane il asociaza cu infarctul, cu accidentele vasculare, cu obezitatea. Si pe buna dreptate! Insa colesterolul are si o latura pozitiva – acel colesterol bun care protejeaza vasele sangvine si poate preveni bolile cardiovasculare.

PLACILE DE ATEROM

Colesterolul total este format din mai multe fractiuni. LDL colesterolul este fractiunea cu densitate joasa, periculoasa pentru sanatate si care trebuie scazuta, fiind vinovata pentru depunerile de aterom pe vasele sangvine. HDL colesterolul este fractiunea cu densitate inalta, partea buna a colesterolului, care distruge depozitele de grasimi de pe vasele sangvine. VLDL colesterolul sau trigliceridele sunt fractiunea cu densitate foarte joasa sau lipidele care se absorb in general dupa o masa bogata in grasimi.

Daca este pastrat in limitele normale, colesterolul este benefic pentru organismul uman. El este suport energetic pentru musculatura scheletala, pentru muschiul cardiac, fiind un furnizor de energie pentru activitatea vitala a organismului. In acelasi timp, scaderea colesterolului la valorile normale poate fi insotita de o regresie a placilor de aterom – acele depuneri de grasimi pe peretii vaselor sangvine care cauzeaza neplaceri. Reducerea pana la limitele normale a colesterolului se asociaza cu scaderea tensiunii arteriale, a vascozitatii sangelui si cu diminuarea riscului de infarct miocardic, de accident vascular.

VALORILE NORMALE

Cu cativa ani in urma se considera ca valorile colesterolului total nu trebuie sa depaseasca 230-250 mg/dl. "In acest moment, ghidurile medicale mondiale recomanda valori mai mici ale colesterolului total – 190 mg/dl. Fractiunea cu densitate joasa sau colesterolul rau trebuie sa aiba valori mai mici de 115 mg/dl, iar fractiunea cu densitate inalta sau colesterolul bun – valori mai mari de 40 mg/dl. Trigliceridele nu trebuie sa depaseasca 150 mg/dl", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Studii recente au aratat ca, cu cat valorile colesterolului total si ale celui cu densitate joasa (colesterolul rau) sunt mentinute la nivel scazut, cu atat riscul de a dezvolta o boala coronariana este mai mic. In acelasi timp, colesterolul cu densitate inalta, asa-numitul colesterol bun, trebuie sa fie mai crescut.

"Valorile crescute ale colesterolului rau sunt determinate in primul rand de factori alimentari. Lipsa activitatii fizice si o alimentatie bogata in grasimi determina depunerea colesterolului pe vasele sangvine sub forma de placi de aterom. Din cauza acestor placi de aterom, vasele sangvine devin mai fragile, mai expuse riscului de a se rupe si de a genera accidente vasculare hemoragice. In afara de acestea, din cauza colesterolului pot aparea si accidente vasculare prin embolie sau astuparea unui vas. Placile de aterom actioneaza asupra trombocitelor, celule sangvine care au un rol deosebit in coagularea sangelui. Activarea trombocitelor duce la formarea unor cheaguri de sange care blocheaza vase mai mici sau mai mari si provoaca accidentele embolice", arata conf. dr. Dumitru Matei.

ANALIZE

Testarea nivelului colesterolului este recomandata tuturor adultilor care au rude apropiate cu boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale. Colesterolul trebuie masurat dupa varsta de 40 de ani in cazul barbatilor si dupa 45 de ani – in cazul femeilor. Pana la menopauza, hormonii estrogeni feminini reprezinta un factor de protectie impotriva bolilor cardiovasculare si a hipercolesterolemiei. Dupa menopauza insa, nivelul estrogenilor scade si automat riscul de boala creste. Testarea se face periodic. Cei care au valori normale ale colesterolului trebuie sa isi faca analize o data pe an, iar cei care au valori crescute – de doua-trei ori pe an, pana se stabilizeaza nivelul colesterolului in sange.

CAUZE. Obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, consumul de alcool, hipotiroidismul, unele medicamente de tratare a hipertensiunii arteriale (diuretice, betablocante) se numara printre cauzele cresterii colesterolului. S-a demonstrat ca si unele contraceptive orale ar putea genera o crestere a colesterolului. Insa cea mai importanta cauza a cresterii grasimilor in sange este alimentatia bogata in carne, unt, smantana, branzeturi, produse de patiserie.

ALIMENTATIE. Pentru reducerea efectelor negative ale colesterolului, nutritionistii promoveaza alimentatia bogata in fructe si legume. De asemenea, pestele poate fi arma noastra secreta impotriva bolilor cardiovasculare provocate de colesterol daca il includem in alimentatie de doua-trei ori pe saptamana. Pestele scade nivelul plasmatic al grasimilor, in special al trigliceridelor, scade tensiunea arteriala si creste fractiunea cu densitate inalta a colesterolului.

SFATUL MEDICULUI
"In prima etapa, dupa depistarea nivelului ridicat al colesterolului, se actioneaza numai prin dieta si activitate fizica. Abia dupa aceea se apeleaza la terapie medicamentoasa. Instituirea unui tratament corect si eficient poate sa duca la incetinirea evolutiei aterosclerozei si la scaderea numarului de accidente coronariene. Folosite necorespunzator, medicamentele anticolesterol pot avea si efecte secundare. O scadere drastica a nivelului colesterolului determina un proces de topire musculara. In acelasi timp poate fi afectat ficatul – se observa o crestere a numarului transaminazelor, ceea ce impune intreruperea cel putin pentru catva timp a tratamentului", ne sfatuieste conf. dr. Dumitru Matei.

STIRI
PROSTATA. Barbatii care au un nivel crescut al colesterolului sunt mai expusi riscului de a dezvolta cancer de prostata, arata revista Annals of Oncology. Androgenii, hormoni sexuali masculini, joaca un rol important in aparitia cancerului de prostata. Acesti hormoni sunt sintetizati din colesterol, de aceea barbatii cu hipercolesterolemie au probleme cu prostata. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Institutul de Cercetari Farmacologice "Mario Negri" din Milano.

INTELECT. Scaderea drastica a colesterolului ne poate afecta capacitatile intelectuale, este rezultatul neasteptat al unui studiu efectuat la Universitatea din Boston. Cercetatorii au demonstrat ca cu cat nivelul colesterolului in sange este mai scazut, cu atat apar mai multe probleme in ceea ce priveste memorarea informatiilor. "Colesterolul participa la sinteza unor hormoni, intra in componenta structurilor celulare, regleaza starea membranei celulare. De aceea, ideea potrivit careia continutul de colesterol in sange influenteaza activitatea nervoasa este sustinuta. Concluzia? Atat nivelul crescut al colesterolului, cat si cel scazut sunt la fel de daunatoare", afirma doctorul Penelopa Elias, coordonatoarea studiului.

SOMN. Lipsa somnului este un factor important in dezvoltarea hipertensiunii arteriale, sustine dr. James E. Gangwisch de la Universitatea Columbia (SUA). Astfel, persoanele care dorm mai putin de patru ore pe noapte sufera de hipertensiune mai mult decat cele care dorm sase-noua ore. "In timpul somnului, presiunea sangvina scade, la fel si pulsul. In cazul celor care sufera de insomnie dimpotriva, inima este supusa unui efort mai mare, astfel incat creste riscul de hipertensiune", arata dr. James E. Gangwisch.
×