Traversam sezonul virozelor respiratorii si aproape fiecare dintre noi s-a confruntat cu o astfel de problema. Nasul infundat ne poate strica dispozitia si capacitatea de concentrare la munca. Ce este de facut? Sa recurgem la medicamente pentru desfundarea nasului? Trebuie sa stim insa ca acestea nu sunt lipsite de efecte adverse. Chiar daca se vand fara prescriptie medicala, aceste medicamente nu ar trebui folosite la intamplare, fara o recomandare medicala.
Exista doua tipuri de medicamente care se folosesc in acest scop: decongestive si antihistaminice, uneori fiind utilizate separate, alteori impreuna. Ele au mecanisme de actiune diferite. Astfel, decongestivele produc vasoconstrictie (micsorarea calibrului vaselor din mucoasa nazala) si reduc obstructia locala, nasul infundat. Cele mai multe medicamente de acest tip contin pseudoefedrina, fenilefrina, oximetazolina, nafazolina. Medicamentele se pot administra pe cale orala (sub forma de tablete) sau direct, local, sub forma de picaturi, gel sau spray. Cele locale au actiune rapida si efect de scurta durata. Decongestivele orale sunt mai eficiente, au un efect prelungit.
Din pacate, ambele forme, dar mai ales cele orale prezinta reactii adverse si contraindicatii. Ele pot produce cresterea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace, palpitatii, agitatie, insomnie, greata, varsaturi si sunt contraindicate sau cel putin trebuie administrate cu precautie la gravide, la pacienti care sufera de hipertensiune arteriala sau boli cardiovasculare, la diabetici, bolnavi cu hipertiroidism sau glaucom. Decongestivele pot interactiona cu medicamentele antidepresive sau antihipertensive. Formele locale nu trebuie folosite mai mult de trei ori pe zi si doar trei-cinci zile.
Folosirea mai indelungata are efecte opuse, crescand obstructia nazala. De asemenea, ele pot produce hemoragii locale si uscarea mucoasei. Sprayul sau sticluta cu picaturi trebuie folosite individual, nu imprumutate. Inainte de utilizarea lor se sufla nasul cu blandete. Se preseaza usor una dintre nari, se asaza orificiul sprayului la baza celeilalte nari si se declanseaza o data, aspirand continutul, apoi se repeta la cealalta nara. Se asteapta 1-2 minute, apoi se reia operatiunea. Nu se stranuta sau nu se sterge nasul in perioada imediat urmatoare, pentru a mentine substanta activa in interior cat mai mult timp. Decongestivele nu pot fi administrate copiilor, indiferent de forma lor de folosire.
Antihistaminicele actioneaza prin scaderea secretiei mucoase, reducand astfel rinoreea (secretia nazala abundenta). Cele mai eficiente sunt antihistaminicele de prima generatie (mai vechi), de tipul clorfeniramina sau bromfeniramina, care au insa efect sedativ (produc somnolenta), de aceea trebuie administrate cu prudenta (sau evitate) in timpul zilei. Se administreaza pe cale orala si pot produce in afara de somnolenta si alte reactii adverse: gura uscata, ameteala, dureri de cap.