x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Dieta ­suferindului de stomac

Dieta ­suferindului de stomac

de Florin Condurateanu    |    07 Noi 2011   •   21:00
Dieta ­suferindului de stomac

Cartesc unii pacienti cand ies din cabinetul gastroenterologilor, reprosandu-le in varful buzelor ca nu le-au dat medicamente pretentioase pentru necazul lor de a avea ficatul gras. Asa e omul: este satisfacut doar cand medicul ii scrie un pogon de medicamente cu nume complicate. Asta ii da senzatia ca a fost tratat cu atentie de doctor. Asa ca, in clipa in care me­di­cul pur si simplu le spune celor diagnosticati cu ficat gras ca principala actiune consta in schimbarea stilului de viata, pacientii carcotasi cred ca me­dicul a fuserit cazul lor. Indicandu-le modificarea relelor obiceiuri de mancare si sedentarismul, ei cred ca medicii au vrut sa scape de ei. Totusi, intr-adevar, cand celulele ficatului s-au umplut cu grasime, cea mai buna metoda de lupta cu steatoza hepatica este sa faci miscare si sa-ti schimbi regimul alimentar. Adica sa imputinezi grasimile si dulciurile.

Trebuie stiut ca ficatul gras nu este cea mai simpla boala de ficat cum crede populatia, ci este o maladie de la care pot porni afectiunile grave hepatice cum ar fi hepatitele cronice, ciroza si chiar cancerul de ficat. Tocmai de aceea, este bine ca poporul sa stie ce e bine sa manance si ce nu in conditiile in care sufera de diverse maladii ale tubului digestiv.

Esofagul
Sa incepem cu prima parte a tubului digestiv, care este esofagul. Ei bine, esofagul are de suferit daca i se dau mancaruri foarte condimentate. Si mai este un pericol! Esofagul nu se simte bine daca este in contact cu mancarurile sau bauturile foarte fierbinti, situatie care deschide usa cancerului de esofag. Aceste contraindicatii se refera la prevenirea bolii atat de des intalnite de reflux gastroesofagian.

Cum se explica aceasta boala? Sfincterul esofagian este acel muschi, acel inel ca o supapa care actioneaza lasand sa treaca alimentele si lichidele doar intr-un sens, de la esofag spre stomac. Cand sfincterul acesta, aceasta supapa musculara, sufera de unele tulburari, mancarea din stomac o porneste gresit pe contrasens, se intoarce din stomac prin esofag, pana-n gura. Continutul gastric este acid si cand trece invers aduce neplaceri mucoasei ce captuseste esofagul. Dar mucoasa esofagiana nu e adaptata sa fie in contact cu mediul acid din sto­mac. Esofagul isi schimba mucoasa si celulele devin celule modificate, semanand cu celulele din intestinul subtire, asa-numitul esofag Barett.

Aceste modificari ale mucoasei pot duce la cancer esofagian. Apar fie arsuri pe mucoasa, fie leziuni, in cazul esofagitei de reflux. Oamenii predispusi la reflux gastroesofagian trebuie sa evite alimentele care stimuleaza secretia acida in stomac cum ar fi supele concentrate, carnea, ciorbele. De fapt, cei predispusi la reflux gastroesofagian trebuie sa adopte acel regim alimentar recomandat si celor cu ulcer. Cei cu neplaceri ale esofagului trebuie sa evite alimentele care relaxeaza sfincterul esofagian, adica supapa musculara de la partea inferioara a esofa­gului. Iata alimentele ce trebuie evitate: ceapa, usturoiul, rosiile, vinetele, ciocolata, citricele, ananasul. Nu sunt recomandate sucurile de citrice, nici bauturile acidulate. Sunt de evitat si alimentele foarte grase care intarzie evacuarea stomacului. Alimentele ramase prea mult in stomac dilata si relaxeaza sfincterul, adica intrarea esofagului in stomac. Nu sunt bune nici jumarile, nici costita afumata si, in general, nu sunt bune mezelurile. Sunt de evitat si vinul, dar si berea. Cei cu reflux nu trebuie sa se culce imediat dupa cina. Ei trebuie sa doarma pe doua perne pentru a tine toracele mai ridicat.

Ulcer
Ce trebuie sa manance bolnavul cu ulcer? Ei bine, el trebuie sa aiba un regim alimentar identic cu cel in cazul suferintei de reflux gastroesofagian. Este foarte important ca bolnavul de ulcer sa se fereasca de alimentele grase, picante si sa intoarca spatele vinului si berii. Laptele e bun pentru bolnavul de ulcer pentru ca alcalinitatea lui neutralizeaza acidul din sto­mac. Dar cafeaua e contraindicata bolnavului de ulcer. Ce se intampla cu dieta celui care are gastrita cronica? Gastrita este inflamatia stomacului. Alimentele prea sarate, ca si acel microb ticalos Helicobacter pylori genereaza zone inflamate ale stomacului unde mor celulele tinere responsa­bile cu regenerarea mucoasei sto­ma­cale. In locul acestor celule tinere moarte, din maduva osoasa vin celule stem care se transforma in celule de mucoasa stomacului. Dar aceste celule de stomac, nascute in alt mod, sunt mai fragile si se pot canceriza. Mezelurile afumate, ca si pestele afumat ge­ne­rea­za gastrite cronice. Sosurile, ran­ta­su­rile contin multe condimente si astfel stimuleaza secretia acida, dar deregleaza si motilitatea, adica miscarile stomacului. Fumatul nu este nici el indicat pentru bolnavul de gastrita cronica. Diareea este cea mai deasa afectiune a instestinului. Se declara a fi diaree scaunul foarte bogat in apa, de consistenta extrem de scazuta. Scaunele trebuie sa fie mai mult de trei pe zi. Diareea acuta dureaza 7 zile. Diareea care persista chiar spre 30 de zile se numeste diaree cronica. Cauzele diareelor acute sunt bacteriene sau virale. Genereaza diaree si inflamatii ale intestinelor, ca si situatii de imunitate aberanta. In boala cu diagnosticul de colita ulcero-hemoragica sunt interzise lactatele. In enteropatia glutenica nu se mananca grau sau produse pe baza de grau. In caz de diaree sunt indicate branzeturile, orezul, pastele. Sunt recomandate legume precum mazarea, fasolea verde, conopida, preparate ca soteuri si nu sub forma cruda. In diaree e buna carnea de vitel preparata rasol, friptura bine facuta, precum si pestele alb ca rasol sau la gratar. Sunt recomandate prajiturile de casa si biscuitii mai putini dulci. In caz de diaree trebuie sa se evite laptele dulce si dul­ciurile concentrate. Fiecare suferind trebuie sa observe ce nu-i face bine si sa respecte dieta recomandata.

FAZELE FICATULUI GRAS
● Prima faza a ficatului gras este steatoza hepatica. In aceasta situatie, celulele primesc prea multe grasimi.
● Faza a doua, mai grava, este aparitia inflamatiei, faza numindu-se steatohepatita. Evolutia bolii merge spre fibroza, adica acele intarituri ale tesutului hepatic, precum cicatricele urate. In zona de fibroza, ficatul nu mai functioneaza.
● Cercetarile au aratat ca din faza de steatoza, chiar si in inflamatie, boala face pa­sul inapoi numai prin schimbarea dietei si a sedentarismului.

×
Subiecte în articol: diete