x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Genunchi în hiperextensie

Genunchi în hiperextensie

de Magda Colgiu    |    08 Feb 2011   •   14:57
Genunchi în hiperextensie
Sursa foto: /Thinkstock
150787-18-29-sante-page-06-image-0001.jpgDeformarea articulaţiei genunchiului, ce creează posibilitatea acestuia să se îndoaie în spate, este explicată de medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare Medicală Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti. 

"În cadrul acestei deformări se produce o extensie excesivă în articulaţia femurotibială. Cunoscută sub numele de «genu recurvatum» sau  genunchi în hiperextensie, acest tip de deformare se întâlneşte mai frecvent la femei şi la persoanele cu laxitate ligamentară", spune medicul consultat de Jurnalul de sănătate. Hiper­extensia poate să fie uşoară, moderată sau severă.

Există trei tipuri principale de genu recurvatum:
● Genu recurvatum familial. Se întâlneşte foarte frecvent şi poate fi observat încă de la primii paşi pe care îi face un copil. Genu recurvatum familial este cauzat de hiperlaxitatea articulaţiei şi dispare, în general, la vârsta adultă, fără să se intervină cu vreun tratament anume. În acest sens, sunt indicate câteva exerciţii musculare simple, unul dintre ele şi cel mai eficient fiind mersul în vârfurile picioarelor. Dacă deformaţia persistă şi la vârstă adultă, ea poate fi la originea unei artroze a genunchiului.

● Genu recurvatum congenital. Este întotdeauna asociat unei artrogripoze (luxaţie congenitală a genunchiului prin malformarea complexă a articulaţiei).

● Genu recurvatum dobândit. Este consecinţa unei fracturi a părţii inferioare a femurului sau a părţii superioare a tibiei, consolidată într-o poziţie proastă, sau consecinţa deficitelor musculare, în urma unei paralizii, care permit genunchiului o mobi­litate anormală.

Cauze şi tratament
Printre cauzele care duc la genunchi în hiperextensie se numără:
● laxitatea ligamentelor genunchiului, scăderea forţei  cvadricepsului, instabilitatea articulaţiei genunchiului cauzată de leziuni capsulare sau ligamentare, aliniamentul greşit al tibiei şi al femurului, scăderea forţei musculaturii extensoare a şoldului, scăderea forţei muşchilor gastrocnemieni, leziunile de neuron motor central (ex-hemiplegia), leziunile de neuron motor periferic, deficit proprioceptiv, inegalitatea membre inferioare, genu recurvatum congenital. Uneori, genunchii în hiperxetensie pot fi o consecinţă a paraliziei cerebrale, a sclerozei multiple, a distrofiei musculare. De asemenea, dorsiflexia scăzută la nivelul piciorului, scăderea forţei muşchiului popliteu, dar şi bolile de ţesut conjunctiv-sindrom Marfan, sindrom Ehlers-Danlos pot reprezenta cauze pentru genu recurvatum.

Tratamentul acestei afecţiuni presupune, prin­tre altele, terapie farmacologică (uneori, ca parte iniţială a terapiei), gimnastică medicală (kinetote­rapie), ortezare sau chiar tratament chirurgical.

Medicul specialist Sebastian Diaconescu, alături de profesorul Eugen Caracaş, kinetoterapeut principal la Institutul Naţional de Recuperare Medicală Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti, recomadă mai multe exerciţii de recuperare, al căror rol este de a diminua deformarea.

×
Subiecte în articol: articulatii