x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Liber la cumpărături!

Liber la cumpărături!

18 Dec 2007   •   00:00

In preajma Sărbătorilor este aproape imposibil să ne abţinem de la a cheltui bani mulţi pe o sumedenie de cadouri pentru familie, prieteni şi, de ce nu, pentru noi inşine. Vitrinele marilor magazine ne imbie cu tot felul de oferte irezistibile.

In preajma Sărbătorilor este aproape imposibil să ne abţinem de la a cheltui bani mulţi pe o sumedenie de cadouri pentru familie, prieteni şi, de ce nu, pentru noi inşine. Vitrinele marilor magazine ne imbie cu tot felul de oferte irezistibile.

Pănă aici, nici o problemă. Deoarece cei mai mulţi dintre noi, dacă avem masa plină de Sărbători şi ne putem primi musafirii cum se cuvine, avem un sentiment de satisfacţie şi siguranţă. Insă in momentul in care ajungem să ne călcăm in picioare in hipermarketuri şi să ne stresăm foarte tare pentru că nu găsim tot ce ne-am propus să cumpărăm, e clar că avem o problemă. Iar femeile cad cel mai uşor in această plasă.

Femeile devin dependente

Femeilor le place să meargă la cumpărături, insă faptul că in această perioadă cumpărăturile nu sunt interzise oferă o justificare perfectă pentru ca doamnele să dea frău liber tentaţiilor şi să cheltuiască fără prea multe mustrări de conştiinţă, arată specialistul nostru, psihoterapeutul Gabriela Ianculescu, de la Clinica TerapiaM. Există o categorie de femei a căror pasiune pentru shopping merge pănă la extrema obsesiei. Astfel, o femeie care cumpără zilnic căte ceva fără să o intereseze valoarea banilor pe care i-a cheltuit este definită de specialişti ca fiind dependentă de cumpărături. Este o dependenţă aproape la fel de gravă precum dependenţa de alcool, de droguri sau de tutun. Pentru această categorie de femei, cumpărăturile de Sărbători ar putea să fie o metodă de inlăturare a stresului pe care il presupun celelalte pregătiri pentru cina de Crăciun şi pentru cea de Revelion. Shoppingul este chiar o manieră de a umple un gol sufletesc, momentele de slăbiciune sau de singurătate. Problemele afective le determină pe femei să işi ofere prin cumpărături anumite plăceri care le oferă o fericire de scurtă durată. Psihoterapeutul este de părere insă că furia cumpărăturilor nu doar că nu rezolvă dificultăţile emoţionale, ci poate să ducă chiar la probleme financiare. Iar de aici se intră intr-un cerc vicios din care cu greu se mai poate ieşi, deoarece cheltuielile in neştire şi repetate vor duce la conflicte cu partenerul şi cu cei apropiaţi. Iar de cele mai multe ori, in aceste cazuri este nevoie de intervenţia unui specialist in psihoterapie.

×
Subiecte în articol: de sezon