În acest sezon, ochelarii de soare nu mai sînt doar un accesoriu vestimentar, nu mai sînt opţionali, ci trebuie să îi avem cu noi de fiecare dată cînd ieşim din casă, la fel ca şi crema de protecţie solară. Însă nu putem achiziţiona orice fel de ochelari de soare. Lentilele lor trebuie să ne ofere protecţie împotriva razelor ultraviolete (UV).
În acest sezon, ochelarii de soare nu mai sînt doar un accesoriu vestimentar, nu mai sînt opţionali, ci trebuie să îi avem cu noi de fiecare dată cînd ieşim din casă, la fel ca şi crema de protecţie solară. Însă nu putem achiziţiona orice fel de ochelari de soare. Lentilele lor trebuie să ne ofere protecţie împotriva razelor ultraviolete (UV). Deoarece ultravioletele, deşi sînt invizibile cu ochiul liber, sensibilizează celulele fotoprotectoare care se găsesc în cristalin (lentila ochiului) şi duc la îmbătrînirea prematură a acestuia, favorizînd apariţia cataractei (opacifierea cristalinului). "S-a demonstrat printr-o serie de studii recente că razele ultraviolete şi lumina albastră din spectrul luminos natural dăunează în special retinei, deoarece atacă celulele retiniene şi, în timp, pot duce chiar la apariţia degenerărilor fundului de ochi. Persoanele cele mai predispuse acestui risc sînt cele în vîrstă, care au suferit o operaţie de înlocuire a cristalinului în urma unei cataracte", subliniază dr Mircea Cristian Moraru, medic oftalmolog la Clinica Oculus.
Pentru persoanele care nu poartă ochelari de vedere este foarte simplu: merg la centrele de optică şi cer sfatul unui optician pentru a şti ce ochelari de soare li se potrivesc cel mai bine. Ochelarii trebuie să fie însoţiţi de un certificat de garanţie pe care să fie înscrisă o cifră de la 1 la 4, aceasta reprezentînd nivelul de protecţie oferit de ochelarii respectivi. Nivelul 3 de protecţie este cel mai indicat, indiferent de vîrstă, precizează medicul oftalmolog.
Ochelari de vedere
Purtarea ochelarilor de soare este mai problematică pentru persoanele cu dioptrii, care fără ochelarii de vedere nu se descurcă pe stradă. Însă dr Mircea Cristian Moraru arată că sînt mai multe soluţii, dintre care persoanele cu dioptrii pot să aleagă varianta cea mai potrivită. Una dintre variante este purtarea ochelarilor cu lentile heliomate, care la lumină artificială arată ca orice ochelari de vedere, dar ale căror lentile se închid încet-încet atunci cînd afară este soare puternic. Inconvenientul pentru acest tip de protecţie UV este că timpul pînă cînd se închid lentilele la culoare este relativ mare, iar soarele reuşeşte să ajungă la ochii noştri. O altă variantă o constituie lentilele cu protecţie anti-UV care se ataşează pe lentilele ochelarilor de vedere. Însă şi această soluţie este una considerată de multe persoane destul de incomodă. Dr Mircea Cristian Moraru spune că cel mai indicat ar fi să ne comandăm la centrele de optică o pereche de ochelari de soare cu dioptrii.INCONVENIENT. Singura problemă a ochelarilor de soare cu dioptrii este că nu se pot monta pe orice fel de ramă. Deoarece modelele de rame pentru ochelarii cu dioptrii sînt limitate comparativ cu cele ale ochelarilor de soare obişnuiţi.
Citește pe Antena3.ro