x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Pericol de toxiinfecţii!

Pericol de toxiinfecţii!

de Oana Antonescu    |    14 Apr 2009   •   00:00
Pericol de toxiinfecţii!
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Vremea s-a încălzit şi toxiinfecţiile alimentare se înmulţesc porporţional cu creşterea temperaturilor. Căldura favorizează multiplicarea germenilor care provoacă toxiinfecţii alimentare şi eliberarea unor toxine care, ingerate, produc neplăcutele infecţii digestive.



Germenii cel mai frecvent incriminaţi de provocarea toxiinfecţiilor sunt salmonela şi stafilococii, iar alimentele cel mai des contaminate sunt ouăle şi preparatele din ouă (maioneze), laptele, carnea, mezelurile. Contaminarea lor nu se face doar prin păstrarea la temperaturi necorespunzătoare, ci şi prin nerespectarea igienei. Ne putem îmbolnăvi chiar şi după ce am mâncat fructe sau legume dacă nu le-am spălat în prealabil.

Greaţă şi dureri abdominale
Primul semn de infecţie digestivă este greaţa, însoţită sau nu de vomă, de dureri abdominale şi de scaune diareice. La aceste simptome digestive se pot adăuga durerea de cap, febra şi o stare generală alterată. Numărul şi severitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta, în funcţie de imunitatea fiecăreia, de starea de sănătate a organismului, dar şi de cantitatea de toxine ingerată. Manifestările pot să apară imediat după masă, dar şi la o distanţă de 6-24 ore, în funcţie de germenele cu care a fost contaminată mâncarea. Când voma şi scaunele sunt foarte dese, se poate produce o deshidratare severă a organismului, însoţită de creşterea pulsului şi hipotensiune arterială, senzaţie de sete şi de uscăciune a gurii. Bătrânii, care au aproape întotdeauna o patologie asociată, cum ar fi insuficienţa renală sau cardiacă, pot suferi complicaţii grave. Dacă nu se intervine prompt, aceste complicaţii pot duce la decesul vârstnicului.

La regim
Simptomele toxiinfecţiilor uşoare dispar după o zi şi nu necesită internare. Regimul alimentar este însă o condiţie de bază pentru recuperare. Sunt recomandate supele cu morcov, orezul fiert, brânza de vaci, pâinea prăjită, carnea de pui şi vită fiartă sau preparată la grătar. Sunt interzise iaurturile, compoturile şi sucurile de fructe, fiindcă ele produc fermentaţie. Hidratarea este şi foarte importantă, dar beţi doar apă plată şi ceaiuri neîndulcite! Foarte important: toxiinfecţiile nu se tratează cu antibiotice!

PREVENIŢI! Cum în zilele următoare vom mânca din belşug ouă şi carne, alimentele cel mai des contaminate cu germeni, şi cum nimeni nu îşi doreşte să se aleagă cu o toxiinfecţie alimentară tocmai de sărbători, trebuie să păstrăm alimentele la temperaturi corespunzătoare (să nu le uităm pe masă, la căldură), să respectăm igiena mâinilor şi să spălăm fructele şi legumele înainte de a le consuma.

×
Subiecte în articol: primul ajutor