x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Reţetă pentru o iarnă fără boli

Reţetă pentru o iarnă fără boli

04 Dec 2007   •   00:00

Haine groase, ceaiuri calde cu lămăie, o dietă mai bogată in calorii şi expunere progresivă la frig! Aceasta este reţeta pe care ne-o prescrie medicul de familie pentru a avea o iarnă fără viroze respiratorii şi gripă. Căciula, fularul şi pulovărul mai gros sunt pe primul plan cănd vine vorba de a evita consecinţele gerului.

Haine mai groase

"Imbrăcămintea şi incălţămintea adecvată ne asigură confortul termic in zilele reci şi umede. Dar nu sunt suficiente! Trebuie să ne expunem progresiv la frig, altfel avem de suferit. Cele mai frecvente patologii care apar ca o consecinţă a frigului şi umezelii sunt infecţiile respiratorii. Guturaiul, faringitele, laringitele sunt urmările acţiunii frigului exercitată mai ales asupra zonei feţei şi extremităţilor", precizează conf. dr Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

Dieta

Organismul pierde multă energie in efortul de adaptare la temperaturile scăzute, la umezeală. De aceea, pentru a rezista mai bine la frig, regimul alimentar trebuie să fie ceva mai bogat in calorii (unt, ulei de măsline, lactate, carne, păine integrală). Iarna putem să măncăm şi un ou pe zi, proteina din albuş fiind asimilată in totalitate in momentul ingerării. Proteinele ne ajută să păstrăm echilibrul masei musculare care generează căldura necesară in efortul de adaptare la frig. Aportul caloric trebuie să acopere energia consumată de organism pentru menţinerea temperaturii constante a corpului. Totuşi, nu avem voie să facem excese. Necesarul caloric zilnic trebuie corelat permanent cu tipul activităţii desfăşurate, cu timpul petrecut in aer liber, cu vărsta. O persoană sedentară, care işi petrece majoritatea timpului in medii incălzite, nu trebuie să crească aportul caloric, altfel la primăvară va avea căteva kilograme in plus. Nu trebuie să uităm nici de fructele şi legumele crude, cei mai buni apărători ai imunităţii.

×
Subiecte în articol: medicul de familie