x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie S-a răsucit moda in ulcere

S-a răsucit moda in ulcere

11 Dec 2007   •   00:00

Se schimbă moda, o dată pantalonii sunt largi, o dată strămţi, o dată se poartă incălţămintea butucănoasă, ca peste un an aceasta să fie demodată şi să se impună pantofii ascuţiţi ca săgeata şi cu toc subţire ca degetul mic.

Se schimbă moda, o dată pantalonii sunt largi, o dată strămţi, o dată se poartă incălţămintea butucănoasă, ca peste un an aceasta să fie demodată şi să se impună pantofii ascuţiţi ca săgeata şi cu toc subţire ca degetul mic. Se schimbă macazul şi la coafură, chiar şi bărbaţii un an-doi poartă plete şi alte laţe, ca apoi să sară in extrema cealaltă. Interesant este că fac viraje surprinzătoare şi modele in medicină. S-a schimbat moda şi in ulcere. Căndva era clasică descrierea ulcerului prin durerea ritmată faţă de mese. Pe ulceros il durea tare stomacul cănd era infometat, durerea se calma atunci cănd mănca şi chinul reapărea la 1-2 ore după masă. Fiind vorba de aciditatea crescută cănd nu existau alimente in stomac, durerea de ulcer il perpelea şi noaptea. Apoi se zicea că ulcerul este o boală a anotimpurilor. El reapărea cu crize primăvara şi toamna.

S-a răsucit deci moda şi in ulcere. Acum toate semnele de suferinţă ulceroasă descrise mai sus nu se prea mai intălnesc. Ulcerele vin cu simptome nedureroase, de digestie grea. Adică, nu mai sunt in prim-plan durerile de stomac, ci se ivesc balonări, saţietate precoce, bolboroseli in burtă, răgăieli care nu seamănă cu vechile simptome. Ba alţi oameni n-au deloc simptome de ulcer, insă după ce au ingiţit două-trei aspirine sau medicamente antiinflamatoare se trezesc in plină hemoragie digestivă şi examenul cu endoscopul arată că sufereau de ulcere mai vechi, care nu-şi făcuseră simţită prezenţă. De altfel, dacă cu zeci de ani in urmă de vină pentru ulcere erau excesul de acid clorhidric şi stresul, a urmat perioada cănd acuzată era o bacterie, Helicobacter Pilori. Ei bine, s-a invărtit azi şi rechizitoriul la adresa ulcerelor şi a crescut proporţia ulcerelor provocate de tratamentele cu alte medicamente şi secreţia excesivă de acid clorhidric.

×
Subiecte în articol: editorial