x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Setea, semnul diabetului

Setea, semnul diabetului

08 Mai 2006   •   00:00

Setea este senzatia fiziologica prin care organismul isi cere portia de apa. La orice varsta, apa este esentiala pentru functionarea organismului. Efortul fizic, temperaturile ridicate sunt situatii in care organismul are nevoie de hidratare. In aceste cazuri, specialistii vorbesc despre setea de natura fiziologica.

Semnale de alarma

Exista insa situatii cand setea este una patologica – cand apare ca o consecinta a unei hemoragii, a arsurilor, varsaturilor sau diareii. Senzatia de sete este foarte puternica, iar organismul ne trimite in acest fel semnale ca, pe undeva, ceva nu functioneaza cum trebuie. "Setea patologica apare atunci cand au loc pierderi mari de lichide din organism, atunci cand din organism sunt eliminate apa si sarurile minerale. Aceasta situatie poarta numele de poliurie – cresterea cantitatii de urina eliminata pe durata a 24 de ore. Poliuria poate fi cauzata de consumul excesiv de lichide, dar si de un diabet zaharat de tip II, nediagnosticat. Aceste persoane simt nevoia sa bea apa mai des, li se usuca buzele si gura", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

In cazul diabetului zaharat, excesul de zahar din sange determina cresterea cantitatii de urina, in consecinta necesarul de apa este mult mai mare. Numai ca, desi bea foarte multa apa, bolnavul cu un diabet nediagnosticat este chinuit de sete incontinuu. Setea aceasta poate fi un semnal de alarma care sa ne trimita la medic. Pe de alta parte, senzatia de sete accentuata la o persoana care stie ca are diabet si care foloseste insulina sau medicamente hipoglicemiante vorbeste despre agravarea bolii. Solutia: analiza nivelului de zahar din sange si modificarea schemei de tratament. De asemenea, senzatia de sete necontenita insoteste tulburarile functiei glandelor paratiroide. Pe langa senzatia de sete apar durerile osoase, slabiciunea musculara, pierderea in greutate si oboseala care survine foarte rapid. Dupa ce analizeaza toate aceste simptome, medicul de familie ii recomanda pacientului consultarea unui endocrinolog.

Bolile renale

Setea ca simptom caracterizeaza si unele boli renale: pielonefrita, glomerulonefrita, hidronefroza, polichistoza renala. In aceste cazuri, rinichiul isi pierde functia de a economisi apa si sarurile minerale, in consecinta consumul de apa este mai mare. Caracteristic pentru afectiunile renale este faptul ca setea se mentine chiar si atunci cand cantitatea de urina scade si apar edemele (retentia de apa in tesuturi). In acest moment, setea puternica poate vorbi despre o insuficienta renala. De aceea, a acorda atentie semnalelor pe care ni le trimite organismul inseamna a proteja rinichiul de probleme pe viitor.

"Setea poate sa apara si in bolile febrile, inclusiv in boli cronice, in cancere, in bolile autoimune. Organismul este slabit, de aceea nevoia de apa este mai mare", arata conf. dr. Dumitru Matei.

Sfatul medicului

Sunt unii parinti care intra in panica vazand ca micutul lor bea foarte multa apa. Conf. dr. Dumitru Matei ne linisteste, nu avem de ce ne teme atunci cand copilul spune ca ii este sete foarte des. "Copiii consuma in general mai multa apa, pentru ca arderile si consumul de energie in cazul lor sunt mai ridicate. In acelasi timp, capacitatea de concentrare a rinichiului la copii este mai mica. Rinichiul unui copil elimina reziduurile metabolice intr-un volum mai mare de urina, spre deosebire de rinichiul unui adult, care economiseste mai bine apa din organism", arata conf. dr. Dumitru Matei.

DESHIDRATARE. In lipsa unui aport adecvat de lichide, rinichii incep sa economiseasca apa si apare deshidratarea, care se manifesta prin sete puternica, urmata de greturi, varsaturi, dureri de cap, ameteala. Setea este un mecanism de aparare a organismului. Singura metoda de prevenire a deshidratarii este sa nu asteptam sa bem apa doar atunci cand ne este sete.

RETENTII. Echilibrul intre aportul de lichide si eliminare este obligatoriu. Orice retentie de apa in organism poate sa exprime existenta unei afectiuni renale, cardiace, hepatice. Din cei 2,5 litri de apa eliminati zilnic din organism, aproximativ 1,8 litri reprezinta cantitatea eliminata obligatoriu chiar si atunci cand aportul de apa a fost intrerupt.

EXCESE. Consumarea deodata a unei cantitati mari de apa produce diluarea brusca a sucurilor gastrice si chiar dezechilibre electro-chimice in organism. Simptomele excesului de lichide sunt oarecum asemanatoare cu cele ale deshidratarii: slabiciune generala, apatie, greturi, pierderea capacitatii de orientare in spatiu.

STIRI
PNEUMONIE. India ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste incidenta cazurilor de pneumonie virala la copii. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii indian, din cauza pneumoniei mor mai multi tineri decat din cauza SIDA sau a malariei. In India sunt inregistrate in acest moment 44 de milioane de persoane bolnave de pneumonie, in China – 18 milioane, iar in Nigeria si Pakistan – cate 7 milioane.

OBEZITATE. Obezitatea poate duce la instalarea precoce a pubertatii in cazul fetelor. Rezultatele unui studiu publicat in revista americana Pediatrics arata ca perioada pubertara incepe la fetitele obeze la 8-9 ani, in timp ce, in mod normal, acest lucru s-ar intampla pe la 10-12 ani. Dr. Joyce Lee, de la Universitatea Michigan, arata ca pubertatea precoce prezinta numeroase riscuri. Fetele sunt mai vulnerabile, isi incep viata sexuala mai devreme, iar tulburarile emotionale – depresia, problemele de comportament – sunt mai frecvente in randul acestora. De asemenea, aceste fete apeleaza mai frecvent la consumul de alcool sau de droguri.

GENOMUL GRIPEI. Cercetatorii americani lucreaza la un proiect de proportii numit "Genomul gripei", al carui scop este crearea unor noi vaccinuri si medicamente contra gripei. Proiectul inceput in anul 2004 este finantat de Institutul national de alergie si boli infectioase din SUA. Din 2004 pana in prezent au fost adunate peste 2.000 de virusuri gripale umane sau aviare. Analiza si clasificarea rezultatelor vor fi folosite si pentru a vedea mecanismul de dezvoltare si de raspandire a gripei.
×
Subiecte în articol: setea medicul de familie sete