x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Terapie antistres cu ultrasunete

Terapie antistres cu ultrasunete

de Oana Antonescu    |    02 Dec 2008   •   00:00

Ce aţi spune dacă într-o bună zi am putea face stresul să dispară rapid şi fără durere? Cercetătorii Universităţii Arizona, din SUA, ne dau speranţa că un asemenea tratament nu este chiar imposibil.



Ei au reuşit să stimuleze activitatea cerebrală cu ajutorul ultrasunetelor, dar de intensitate mai mică decât cele întrebuinţate pentru ecografii. Terapia hi-tech propusă de cercetători modifică circuitele cerebrale, blocând efectele stresului post-traumatic sau ale atacului vascular cerebral. În mod similar ar putea fi tratată şi boala Alzheimer, susţin cercetătorii.


Procedura

Tratamentul cu ultrasunete se realizează prin aplicarea mai multor electrozi pe anumite zone ale scalpului. Ei propagă pulsuri de ultrasunete cu intenstitate joasă care traversează craniul, dar fără să afecteze ţesuturile moi şi fără să-i provoace durere sau disconfort pacientului. "Se ştie de mai bine de o jumătate de secol că ultrasunetele produc excitabilitate nervoasă şi musculară, dar până în prezent nu au fost testate efectele asupra neuronilor. Urmărind activitatea circuitelor cerebrale, după ce am propagat prin ţesutul cerebral ultrasunete cu intensitate şi frecvenţă joasă, am reuşit să descifrăm cum reuşesc să stimuleze activitatea electrică neuronală. Am fost surprinşi să descoperim că ultrasunetele cu intensitate mai ridicată, de tipul celor folosite pentru ecografii, nu influenţează în nici un fel activitatea creierului", explică neurobiologul William Tyler, coordonatorul studiului, citat de The Times.  
Ultrasunetele ar putea fi folosite şi pentru a intensifica trăirile jocurilor video sau chiar pentru a crea amintiri artificiale, asemănătoare celor experimentate de personajul lui Arnold Schwarzenegger din filmul "Total Recall". "Imaginaţi-vă că vă luaţi o vacanţă, dar fără să mergeţi efectiv în acel loc. Evident, sunt necesare mai multe studii pentru a realiza aceste lucruri", spune William Tyler.   


Dexteritate

Cercetătorii de la Harvard au descoperit şi ei o nouă întrebuinţare a ultrasunetelor. O terapie similară, cu electrozi care emit ultrasunete joase, poate îmbunătăţi dexteritatea, au demonstrat aceştia. Cele 16 persoane dreptace care au participat la un studiu au avut o dexteritate a mâinii stângi cu aproape 25% mai bună în urma terapiei cu ultrasunete, potrivit studiului publicat recent în revista medicală Neuroscience.

×
Subiecte în articol: ultrasunete descoperiri medicale