x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Un "stilou" pentru copilul cu diabet

Un "stilou" pentru copilul cu diabet

de Gina Matei    |    29 Iun 2010   •   00:00
Un "stilou" pentru copilul cu diabet
Sursa foto: /Thinkstock

Veste bună pentru pacienţii cu diabet din România: HumaPen Luxura HD, un stilou injectabil pentru insulină (tip pen). Acesta este uşor de folosit şi este destinat cu precădere pacienţilor ce necesită precizia dozării cu jumătate de unitate de insulină.

Dozarea precisă măreşte siguranţa şi acurateţea menţinerii controlului asupra glicemiei pacienţilor, penul fiind un instrument foarte util în special pentru copiii care suferă de diabet.

Este un pen reutilizabil ce distribuie de la 1 la 30 de unităţi de insulină dozate din jumătate în jumătate de unitate şi se foloseşte împreună cu cartuşele de insulină Lilly. Durata de viaţă a acestuia este de 3 ani.

"Punerea la dispoziţia pacienţilor, în special a părinţilor sau a persoanelor care au în îngrijire copii cu diabet, a unui instrument cu precizie de jumătate de doză înseamnă oferirea unei noi şanse pentru succesul terapeutic în cazul copiilor care au nevoie de un control cât mai bun al unei afecţiuni cu care vor trăi toată viaţa", declară doctorul Daniel Popescu.

În plus, asigură siguranţă şi confort în ambele sensuri: părinţii sunt în siguranţă că micuţii primesc doza exactă de insulină, copiii sunt protejaţi de orice risc, spune profesorul doctor Radu Lichiardopol. Penul funcţionează cu cartuşe de 3 ml de insulină, distribuite gratuit, la cerere, prin intermediul medicilor de familie.


STATISTICI SUMBRE
Diabetul afectează aproximativ 246 milioane de oameni din toată lumea dintre care 48 de milioane în Europa. Dintre aceştia, 90%-95% suferă de diabet de tip 2. Toate aceste date au fost furnizate la cel de al 36-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

În anul 2004, numărul persoanelor care sufereau de diabet se ridica la 174 de milioane. Profesorul universitar doctor Radu Lichiadopol, Preşedintele Socie­tăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, atrage atenţia că, în cazul în care se va menţine această tendinţă de creştere, până în anul 2030 aproximativ 350 de milioane de persoane vor suferi de diabet zaharat de tip I.


EPIDEMIE
Din păcate, în România putem vorbi de o adevărată "epidemie de diabet".
Pentru că, până în iulie 2009, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate erau înregistrate 481.000 de persoane cu diabet, dintre are 2.500 sunt copii.


SEMNALE

Îşi pot da părinţii seama că au copil diabetic? "Da", ne spune profesorul doctor Maria Moţa, Vicepreşedintele Fede­raţiei Române de Diabet. Cum? Semnalul de alarmă: copilul bea multă apă, mănâncă mult, dar cu toate acestea scade în greutate. Aceste simptome sunt valabile doar pentru diabetul de tip 1.

Din păcate, diabetul de tip 2 nu prezintă simptome, ci poate fi depistat doar prin analize. Îngrijorător este că, în cazul copiilor, diabetul evoluează rapid.


EDUCAŢIA
În cadrul aceluiaşi congres s-a lansat volumul "Ghidul Educatorului pentru educaţia terapeutică a pacientului cu diabet", apărut la Editura Ilex. Coordonatorul volumului, profesorul doctor Maria Moţa, a precizat că nu este o carte pentru pacient, ci o carte foarte utilă pentru educator. Prin educaţia terapeutică se urmăreşte scăderea costurilor, dar mai ales scăderea ratei mortalităţii.


CONSECINŢE. În ultimii 30 de ani, vi­zi­unea asupra diabe­tului zaharat s-a schim­bat radical: din boala ce apare o dată cu înaintarea în vârs­tă în principala cauză a morţii premature la persoanele de toate vârs­tele. În prezent, diabetul este cauza principală de orbire, de insuficienţă renală sau de ampu­tare a membrelor inferioare.

PREDISPUŞI. Vârsta este un factor de risc ma­jor în declan­şarea diabetului. Cu cât înaintăm în vâr­stă, cu atât este mai mare riscul de a ne îmbolnăvi de diabet.


ŞTIAŢI CĂ
● diabetul este o boală insi­dioasă, la început nu pre­zintă simptome
● aproximativ 30% dintre persoanele cu diabet nu sunt diagnosticate
● 50% din pacienţii diagnosticaţi recent au complicaţii majore
● diabeticii sunt mai vulnerabili la factori de risc precum: hipertensiune, hipercolesterolemie şi fumat decât nediabeticii

×
Subiecte în articol: diabet descoperiri medicale