x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vacanţă fără infecţii.

0
Autor: Dr Dana Tinică 20 Iun 2011 - 21:00
Vacanţă fără infecţii.
Dupa ce am iesit din anotimpul friguros, in care diversele tipuri de infectii respiratorii si complicatiile lor nesuferite nu ne dadeau pace, iata descoperim ca nici vara germenii nu au odihna! De aceasta data este vorba despre toxiinfectiile alimentare atat de raspandite, de contagioase, de neplacute, gata oricand sa ne strice vacanta, week-end-ul sau o iesire in natura. Ele sunt usor de recunoscut, dar mai dificil de tratat, caci nu raspund in majoritatea cazurilor tratamentului cu antibiotice. Vestea buna este ca prevenirea lor este in mainile noastre: o buna igiena si respectarea unor reguli simple de manipulare a alimentelor ne feresc de acestea!

Zeci de microorganisme
Exista multe zeci de microorganisme care pot genera toxiinfectii alimentare, prin actiunea lor sau uneori prin efectul toxinelor produse. Ele sunt de natura virala, microbiana sau parazitara. Infectiile sunt evident mai frecvente vara si apar de obicei in epidemii mai mari sau mai mici. Practic, cei mai multi dintre noi avem macar o astfel de experienta neplacuta in cursul anului. De exemplu, in SUA, unde igiena alimentelor este strict controlata si cazurile de imbolnavire expun vinovatii la costisitoare procese, se raporteaza anual 48 de milioane de imbolnaviri (unul din sase ame­ricani prezinta cel putin un astfel de episod), soldate cu 128.000 de spitalizari si cel putin 3.000 de morti. Microorganismele ajung in intestine, se fixea­za si se multiplica, invadand tesuturile si uneori produc toxine care intra in sange. Unele dintre simptomele rezultate (de exemplu, diareea sau varsaturile) reprezinta incercarea organismului de a scapa de atacatori, lucru care se intampla, de obicei, in mod natural in cateva zile. Agentii cauzali pot fi: virali (in special rotavirusuri si norovirusuri), parazitari (de exemplu, giardia sau toxoplasma gondi), dar in cele mai multe cazuri de origine bacteriana, cele mai intalnite infectii fiind cauzate de stafilococ, salmonella, campylobacter, clostridium perfringens, bacillus cereus, shigella, Escherichia Coli, Listeria monocytogenes, clostri­dium botulinum etc.

Gravitatea infectiei depinde de virulenta tul­pinii respective, de numarul de microorganisme ingerate, dar si de starea fiziologica a organismului, de eficienta raspunsului imun. Astfel, persoa­ne­le varstnice, copiii, gravidele sunt mai expuse imbolnavirii, riscuri mai mari prezentand bolnavii cu diabet, afectiuni hepatice cronice, cancer. De cele mai mul­te ori, pacientii prezinta forme usoare sau medii de boala, mai rar forme severe sau complica­tii. Nu trebuie uitat insa ca si alte maladii, de exemplu he­pa­tita de tip A, infectiile urinare sau chiar si cele respiratorii (mai ales in cazul copiilor) sau intoxicatiile cu ciuperci, produse din peste sau fructe de mare se insotesc de simptome digestive similare (greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale).

Contaminarea
Simptomele se instaleaza, de regula, dupa ca­te­va ore sau zile dupa ingestia alimentelor conta­minate si persista trei pana la zece zile. Trebuie precizat ca de cele mai multe ori alimentele respective nu prezinta nici un fel de modificari alarmante din punct de vedere al aspectului sau mirosului. Cele mai frecvente surse de infectii sunt: ouale, carnea cruda sau preparatele din carne, laptele si produsele lactate, cremele, sosurile, salatele. De fapt orice produs poate fi contaminat. Infectarea se poate face si de la vegetalele nespalate, care au fost contaminate cu germeni din apa sau sol. Carnea animalelor se poate contamina in abatoare, in timpul sacrificarii lor, daca germenii din intestinele acestora vin in contact cu restul carnii. Contaminarea se mai poate produce in timpul procesarii alimentelor, in timpul gatitului sau in timpul transportului ori in cazul depozitarii in spatii sau la temperaturi inadecvate. Toxiinfectiile se pot transmite si pe cale fecal-orala, de la persoane infectate sau purtatoare, care nu respecta regulile de igiena si pot contamina apa, mancarea, diferite obiecte sau suprafete. De asemenea, inotul (si inghitirea apei) in locuri necontrolate (dar uneori si in piscine sau stranduri) sau consumul de apa din surse nesi­gure poate duce la acelasi rezultat.

Norovirusuri sau rotavirusuri
Toxiinfectiile virale sunt produse cel mai frecvent de norovirusuri sau rotavirusuri. Sunt frecvente, apar foarte des la copii (dar nu numai) si in general au forme usoare. Simptomele apar la 12-24 chiar 48 de ore de la contaminare, sunt reprezentate de varsaturi, diaree apoasa, modera­ta, in jur de patru-cinci scaune pe zi, febra joasa (pana la 38ºC) si dureri de cap. De regula, dureaza doua-trei zile.

Salmonella. Aceasta bacterie cauzeaza frecvent toxiinfectii. Exista numeroase tulpini de acest tip, foarte raspandite, ele gasindu-se in intestinele gainilor, ratelor, bovinelor sau ale altor animale de ferma, ale caror fecale pot contamina solul si apa. De asemenea, se gasesc in fecalele animalelor de companie, de exemplu, caini, pisici, hamsteri, pasari, broaste testoase sau reptile. Contaminarea se face prin oua, produse din oua, carne de pui sau de vita, vegetale nespalate ori de la bolnavi sau purtatori care pot contamina hrana sau apa. Ouale sunt foarte usor de contaminat, uneori chiar inainte de depunere, adica in organismul pasarii. Alteori, procesul are loc dupa ce au fost depuse, prin materii fecale sau praf, in unele cazuri bacteria putand avansa prin coaja spre interiorul oului. Simptomele apar la 12-72 de ore de la contaminare si dureaza de regula patru-sapte zile. Semnele sunt reprezentate de diaree, cu scaune numeroase, apoase, apoi galben-verzui si fetide, precum si varsaturi, pierderile de lichide putand duce la deshidratare. De asemenea, apar febra si crampele abdominale. Rareori, bolnavii pot face sindrom Reiter, manifestat prin dureri si inflamatii articulare, inflamatii oculare sau la nivelul uretrei, precum si eruptii sau ulceratii ale pielii si mucoaselor. Mai ales inflamatiile articulare pot persista o perioada indelungata (luni sau ani).

Stafilococ. Contaminarea alimentelor cu stafilococ auriu poate conduce, de asemenea, la toxiinfectii alimentare. Aceasta se poate face de la persoane purtatoare la nivel faringian sau care prezinta infectii la nivelul mainii sau degetelor. Odata patrunsi in hrana, daca aceasta nu e pastrata corespunzator, ci este lasata la tempe­ratura camerei, stafilococii produc o toxina periculoasa, care nu poate fi distrusa la incalzire si care e responsabila de simptomele aparute. Manifestarile apar la cateva ore de la ingestie, debutand cu varsaturi, la care se adauga diaree, crampe abdominale, febra si dureri de cap, simptomele persistand una-doua zile.

Campylobacter. Contaminarea cu Campylobacter se face prin carnea de pasare (care manevrata necorespunzator poate contamina si alte alimente), dar si din lapte pasteurizat si apa (care pot fi contaminate cu fecale de pasari salbatice sau domestice). Simptomele apar la doua-cinci zile de la contaminare si se manifesta prin diaree (foarte des cu sange), febra, varsaturi, manifestari care dureaza aproximativ o saptamana. Rar boala poate fi urmata de o complicatie grava, si anume sindromul Guillain-Barre. Aceasta este o afectiune de cauza incomplet cunoscuta, cu caracter autoimun, care debuteaza prin furnicaturi, amorteli, slabiciune la nivelul membrelor, pana la paralizii ale acestora, dar si la nivelul musculaturii respiratorii sau digestive. Bacilul cereus poate determina doua forme de boala: una in care predomina varsaturile, si alta in care pe prim-plan sunt diareea apoasa si crampele abdominale. Simptomele apar la cateva ore de la ingestia alimentelor contaminate si persista, de regula, o zi. Bacilul se gaseste in carne, lapte, vegetale, peste, dar formele in care predomina varsaturile au fost asociate mai ales cu alimentele bogate in amidon (orez, cartofi, paste, dulciuri, sosuri etc.).

Clostridium perfringens. Bacteria Clostridium perfringens se gaseste in intestinul oamenilor si animalelor, de unde poate polua solul si apa. Frecvent, infectia porneste de la carne sau produse din carne, simptomele aparand la 8-22 de ore de la ingestia alimentelor contaminate. Ele constau in crampe abdominal intense, insotite de diaree apoasa. Clostridium botulinum este o bacterie inrudita, care produce o toxiinfectie foarte grava, botulismul. Ea se gaseste in sol si poate contamina vegetale, fructe, carne, precum si conservele facute din acestea daca nu sunt bine sterilizate. Simptomele apar la 36 de ore de la contaminare, cu manifestari digestive si neurologice (slabiciune musculara, dificultati de vorbire si inghitire, dureri de cap, vedere dubla sau incetosata si, ulterior, paralizii musculare). Infectiile digestive cu E.coli, atat de discutate din cauza epidemiei recente din Europa, sunt produse de tulpini enterovirulente de coli. Acestea se gasesc in intestinele bovinelor, de unde pot contamina apa sau solul. Vegetalele nespalate, carnea insuficient preparata, laptele nepasteurizat, apa din surse nesigure pot constitui surse ale infectei. Boala apare dupa una-opt zile de la consumul infectant si se manifesta prin diaree apoasa sau hemoragica, varsaturi, dureri abdominale, febra. O varietate a acestora, tulpinile enterohemoragice, poate determina in plus la unii bolnavi complicatii periculoase, ca sindromul uremic hemolitic.

Preventie
Pentru prevenire, regula de baza este menti­ne­rea unei bune igiene. Spalati-va pe maini cand ve­niti de afara, dupa ce mergeti la toaleta, inainte de a gati, inainte si dupa ce pregatiti carnea. Daca aveti rani sau infectii la degete, aplicati un plasture si fo­lositi manusi. Vegetalele trebuie spalate abundent in jet de apa, dupa ce taiati partile alterate sau deteriorate. Chiar cele care vor fi descojite se spala inain­te, de asemenea cele invelite in pungi sau folii. In cazul celor care prezinta straturi de frunze – ceapa, varza, salata verde – se elimina frunzele de la exte­rior. Dupa ce pregatiti carnea spalati-va pe maini si spa­lati suprafetele si instrumentele fo­lo­site. Nu lasati vegetalele nespalate sau carnea cru­da langa alimen­tele preparate. Consumati doar lapte si produse din lapte pasteurizat si apa din sur­se sigure. Fixati termostatul frigiderului la 4ºC si depozitati imediat in el alimentele. Congelatorul trebuie fixat la aproximativ –17ºC. Pastrati separat in frigider vegetalele, car­nea si mancarurile gatite. Preparati carnea la 80ºC, pana cand dispare tot sangele si re­incalziti la aceeasi temperatura. Ouale trebuie con­su­mate proaspete si numai daca au coaja intacta. Ele se prajesc bine, pe ambele fete, pana cand se so­lidifica. Ouale de gaina se fierb aproximativ cinci minute, iar cele de gasca sau rata si mai mult – pana la 10 minute. Daca folositi oua crude, asigurati-va ca sunt proaspete si nu folositi niciodata in acest scop oua de gasca sau de rata. Nu pas­trati hrana preparata la temperatura camerei mai mult de o ora. Acest lucru este valabil si daca plecati la picnic, acoperiti alimentele si tran­sportati-le separat cele calde de cele reci. De cate ori e posibil folositi o minilada frigorifica. Nu gustati preparatele daca aveti dubii asupra lor, chiar o singura inghititura va poate imbolnavi. Cand cum­pa­rati alimente, fiti atenti la termenul de garantie si nu luati produse partial decongelate. Alimentele crude si cele gatite trebuie cumparate la sfarsit si transportate cat mai rapid acasa.
Citeşte mai multe despre:   virusuri,   toxiinfecţie,   rotavirus

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer
Un nou medicament pentru tratarea maladiei Alzhaimer este anunțat de compania Biogen. Acesta este  considerat eficient de Autoritatea pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), transmite Reuters. Se...

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză, care nu trebuie confundată cu alergia la proteinele din lapte, afectează tot mai multe persoane. Deși nu este periculoasă pentru sănătate, provoacă probleme digestive foarte dureroase. Ce...
Serviciul de email marketing furnizat de