Un vaccin care se administrează înainte de naştere ar putea fi cea mai eficientă soluţie de a preveni maladiile. O echipă de cercetători canadieni a creat un astfel de vaccin care promite să fie vaccinul viitorului. Cu ajutorul lui pot fi evitate infecţiile care se transmit de la mamă la făt.
Credit: STOCKEXPERT"
Potrivit unei statistici a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 8 milioane de copii decedează în primul an de viaţă, iar 5 milioane dintre ei mor chiar în primele săptămâni de la naştere. Un număr foarte mare de copii sunt infectaţi din pântecul mamei sau la naştere cu boli infecţioase precum hepatita B, herpesul, steptococul sau SIDA. În cazul unor virusuri, cum ar fi HIV, transmiterea de la mamă la făt poate fi controlată prin administrarea unui tratament în timpul sarcinii şi apoi printr-o operaţie cezariană preventivă. Totuşi, aceste metode diminuează riscul, dar nu-l elimină complet.
Cercetătorii canadieni de la Universitatea Saskatchewan propun în acest sens un vaccin care se administrează înainte ca bebeluşul să se nască. Deocamdată, vaccinul a fost testat doar pe miei, dar rezultatele sunt promiţătoare. Specialiştii canadieni au reuşit să imunizeze aceste animale înainte de naştere împotriva unui virus herpetic de origine bovină. Vaccinul a fost injectat în lichidul amniotic. Cercetătorii au observat că nou-născuţii nu au avut probleme la naştere şi că au dezvoltat un răspuns imunitar puternic împotriva virusului herpetic. Imunitatea mieilor vaccinaţi prenatal era mai bună decât a acelora vaccinaţi după naştere, au mai constatat specialiştii. Ei speră ca vaccinul să fie la fel de eficient în cazul bebeluşilor.
ADN
Vaccinul conţine un fragment ADN aflat la originea uneia dintre proteinele virusului. El oferă o imunizare mai bună decât vaccinurile create din virusuri vii atenuate şi are foarte puţine riscuri, susţin cercetătorii. Gravidele nu pot face vaccinuri cu virusuri vii atenuate din cauza riscului de a dezvolta o reacţie de toleranţă la virusuri. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar al fătului, care este incomplet dezvoltat, nu este capabil să elimine virusurile introduse în organismul lui şi să fabrice anticorpi împotriva lor. Virusurile se multiplică în voie, iar fătul va dezvolta o infecţie. Reacţia de toleranţă nu apare după injectarea vaccinului ADN.
RAPEL. Vaccinul se administrează prin injectare în abdomenul gravidei şi este necesar un rapel la două-trei zile de la naşterea bebeluşului, potrivit specialiştilor. Nu se cunosc deocamdată efectele pe termen lung ale vaccinului prenatal. Dacă eficienţa lui este îndelungată, el ar putea înlocui toate vaccinurile din copilărie, ceea ce va pune capăt generaţiilor de copii traumatizaţi de injecţii.
Citește pe Antena3.ro