Varicele reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli în lume şi afectează peste 50% din populaţia adultă, indiferent de sex sau de vârstă.
Varicele și venectaziile (venele pânză de păianjen) sunt cauzate de acumularea sângelui în venele de suprafață. Varicele nu apar doar la persoanele în vârstă; pe fondul anumitor obiceiuri, a stilului de viață, pot apărea și la femei tinere. De asemenea, trebuie specificat și că s-a descoperit că aceste afecțiuni au și caracter genetic, deci poate fi o moștenire de familie.
Defectarea valvelor de la nivelul venelor, determină acumularea de sânge
În mecanismul de formare și apariție al varicelor, intervine defectarea valvelor de la nivelul vaselor de sânge. Aceste valve în mod normal ar trebui să se poată închidă și sângele venos să nu poate “cădea” sub acțiunea gravitațională.
Defectul acestor valve însă, lasă sângele să cadă gravitațional, venele se dilată și sunt puse sub presiune. Din această cauză, a factorului de presiune, se distrug fibrele de colagen. Venele își pierd astfel elasticitatea și rămân dilatate, devenind practic un “rezervor”. Astfel apar varicele, acele dilatări albăstrui, care nu trebuie neglijate. O persoană care observă aceste modificări, trebuie să se adreseze medicului specialist de la primele semne!
Factorii de risc pentru varice
- Predispoziţia genetic;
- Sexul – predispoziție pentru sexul feminin – frecvența este de 4 ori mai mare pentru femei;
- Obezitatea – prin presiunea crescută exercitată asupra picioarelor;
- Sarcina – pe fondul unei aspectări hormonale care duce la relaxarea vaselor de sânge;
- Statul prelungit în picioare;
- Vârsta înaintată– odată cu înaintarea în vârstă,venele din organism îşi pierd din elasticitate şi crește riscul de dilatare.
Simptomatologia și diagnosticul și tratamentul varicelor
Debutul acestei boli este lent şi în principal, pacientul reclamă disconfortul care apare la nivelul gambelor: amorţeli, furnicături, înţepături, crampe şi senzaţie de picioare grele, mai cu seamă după perioade de timp îndelungate de stat în picioare, eforturi fizice mari sau, la femei, în perioada ciclului menstrual sau sarcină. Pentru o remisie cât mai rapidă și mai bună a varicelor este foarte important ca................