x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Nici scândură, dar nici puf pentru suferinzii de coloană

Nici scândură, dar nici puf pentru suferinzii de coloană

de Florin Condurateanu    |    24 Aug 2020   •   19:30
Nici scândură, dar nici puf pentru suferinzii de coloană

Când omul s-a ridicat în poziţia bipedă, devenind împăratul a toate, două zone ale organismului au avut nevoie de o perioadă de acomodare mai lungă la poziţia verticală: coloana vertebrală şi vasele sangvine din creier. Adaptarea continuă în aceste sisteme şi azi.

 

În stare verticală, au sporit forţele care solicită şi mai tare coloana, de unde şi mulţimea de dureri de spate. Poziţia verticală obligă sângele să alimenteze creierul antigravitaţional, aşa că apar la unii acele dilatări în pereţii vaselor cerebrale, anevrismele în pericol să se spargă. Creşterea presiunii asupra coloanei a dus la sciatică, la lumbago, la hernie de disc, la dureri ale spatelui, mai ales în zona lombară. Circulă în populaţie sfatul ca aceşti oameni cu neplăceri la coloană să doarmă pe un pat cât mai tare. Unii au exagerat și au pus sub cearşaf scândura de călcat, alţii dorm chinuit pe o uşă aşezată sub saltea. Nici chiar aşa, dar cei cu suferinţe la coloană este indicat să nu aibă patul prea moale, să se afunde în el ca în hamac, ci să aleagă o saltea mai tare. Cei care se cunosc cu neplăceri la vertebre trebuie să-şi menajeze cât mai mult coloana. Orice ridicare de jos a unei plase să se facă de pe poziţia pe vine, să angreneze, astfel, şi muşchii picioarelor, care să mai descarce coloana. Pe scaun, aceşti suferinzi trebuie să adopte o poziţie între spatele exagerat de drept, ca al unui militar, şi poziţia prea aplecată, de slujbaş umil. 
Pe unii oameni îi chinuie refluxul gastro-esofagian. Noaptea, în poziţia culcat, vine conţinutul stomacului pe contrasens, înapoi, prin esofag, până în gură. Apar arsuri, tuse iritativă, omul nu poate dormi. Cu timpul, se modifică mucoasa esofagului, căci nu este concepută să aibă contact cu acidul din stomac. Mucoasa esofagului se transformă în mucoasă intestinală, cu pericol de cancerizare. Pentru a evita refluxul gastro-esofagian, omul trebuie să doarmă cu trunchiul şi capul mai sus, aşezat pe două-trei perne, nu pe una singură. Şi suferindul acesta nu trebuie să se culce sau să se aşeze la orizontală imediat după ce a mâncat.

 

În herniile hiatale avansate, se trece la intervenţie chirurgicală, se ridică o parte din stomac în torace şi se construieşte un inel din muşchii stomacului, pentru a fortifica sfincterul slab din esofagul inferior. 

 

×