Unele bacterii pot trece într-o stare de “zombie” pentru a rezista condiţiilor extreme, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii au încercat să explice de ce infecţiile reapar după urmarea unui tratament, scrie Daily Mail.
În acest nou mod descoperit de cercetători, bacteria îşi încetineşte procesele până într-un punct extrem, însă încă rămâne parţial activă.
Studiul, publicat în Nature Communications, a studiat strategiile de supravieţuire a bacteriei Bacillus subtilis. Bacteria a fost înfometată pentru perioade lungi de timp, în timp ce echipa de cercetători a studiat răspunsul bacteriei.
În timp ce bacteriile formează endospori în condiţii de stres, bacteriile studiate nu pot forma endospori din cauza unei mutaţii. Chiar şi fără această abilitate, cercetătorii au descoperit că aceastea încă pot supravieţui.
“În mod normal, Bacillus are formă de bastonaş, însă când bacteria este înfometată această ajunge în formă sferică. Toate tipurile de procese care sunt, în mod normal, active într-o bacterie sunt alterate. Însă nu se opresc complet.(...) Bacteria chiar continuă să se dividă. Nu o dată la patru minute, ci o dată la patru zile, de 100 de ori mai încet decât în mod normal.”, a spus profesorul Leendert Hamoen de la Universitatea din Amsterdam.
“Marea întrebare este: pot şi alte bacterii să facă ce face Bacillus?”, a mai spus acesta. “Dacă ştiu, aceste schimbări fundamentale schimbă modul în care privim bacteriile.”