x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 10 remedii de a reduce simptomele menopauzei 

10 remedii de a reduce simptomele menopauzei 

de Maria Coman    |    28 Mar 2023   •   08:30
10 remedii de a reduce simptomele menopauzei 

Menopauza este încă nu subiect despre care vorbim puțin și cu rușine, ca și cum este ceva ce trebuie ascuns. La fel ca și menstruația, de altfel, căci abia în ultimele decenii subiectul a devenit unul cât de cât public. 

În toată perioada lungă de instalare a menopauzei este posibil ca menstruația să nu fie la fel de regulată ca înainte. La fel cum se poate să sângerezi mai greu sau mai ușor decât de obicei. De asemenea, menstruația poate fi mai scurtă sau mai lungă. Există o lungă listă de simptome care pot apărea în perioada menopauzei, cele mai frecvente sunt însă bufeurile. Multe femei se plâng de bufeuri și le consideră primul simptom al menopauzei. Ele pot fi pot fi o senzație bruscă de căldură fie în partea superioară a corpului, fie în tot corpul. Fața și gâtul îți pot deveni roșii și s-ar putea să te simți transpirată sau înroșită. Intensitatea bufeurilor poate varia de la ușoară la foarte puternică și te pot trezi din somn. Un bufeu durează în general între 30 de secunde și 10 minute, dar este suficient cât să îți afecteze starea de spirit. Majoritatea femeilor suferă de bufeuri timp de un an sau doi după ultima menstruație. Bufeurile pot continua și după menopauză, dar în timp scad în intensitate. spune medicul Laura Ene. Apoi, scăderea producției de estrogen și progesteron poate afecta stratul subțire al mucoasei care acoperă pereții vaginali. Femeile pot experimenta uscăciune vaginală la orice vârstă, dar poate fi o problemă specială pentru femeile care trec prin menopauză. Insomnia și probleme de somn, infecții urinare mai frecvente, depresia și alte schimbări bruște de dispoziție se află, de asemenea, pe lista simptomelor comune. 

Există însă și câteva metode de a face situația mai suportabilă, iată câteva dintre ele, 

1. Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D

Dieta bogată în calciu și vitamina D este importantă pentru a preveni pierderea osoasă care poate apărea în timpul menopauzei, asta pentru că modificările hormonale din timpul menopauzei pot duce la slăbirea oaselor, crescând astfel riscul de osteoporoză.

Aportul adecvat de vitamina D în perioada postmenopauzei este, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de fracturi de șold din cauza oaselor slabe. Legumele verzi, cu frunze, cum ar fi varza verde, gulia și spanacul au și ele mult calciu. Calciu se găsește din belșug și în tofu, fasole și sardine.

2. Menține o greutate normală

Excesul de grăsime corporală, în special în jurul taliei, crește riscul de a dezvolta boli precum bolile de inimă și diabetul. În plus, o greutate mare poate afecta simptomele menopauzei.

3. Mănâncă multe fructe și legume

O dietă bogată în fructe și legume poate ajuta la menținerea oaselor sănătoase și la prevenirea creșterii în greutate, dar ajută și la prevenirea unor simptome ale menopauzei.

4. Evită alimentele excitante

Anumite alimente și băuturi pot declanșa bufeuri, transpirații nocturne și schimbări de dispoziție. Acestea includ cofeina, alcoolul și alimentele cu zahăr sau picante. Redu cât mai mult consumul lor.

5. Fă mișcare

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la atenuarea simptomelor menopauzei, cum ar fi somnul de proastă calitate, anxietatea, starea de spirit scăzută și oboseala. De asemenea, ajută în lupta cu kilogramele în plus, dar și cu diferitele boli și afecțiuni ce se pot instala în timpul menopauzei.

Poate că nu îți place să mergi la sală sau să alergi în parc, dar exercițiile simple, cum ar fi Pilates sau Yoga, care sunt pe diferite grade de complexitate, pot fi făcute și în confortul casei. Acestea au multe beneficii, îți conferă un plus de energie, îmbunătățesc metabolismul, susțin articulațiile, scad nivelul de stres și asigură un somn mai bun.

6. Mănâncă mai multe alimente bogate în fitoestrogeni

Fitoestrogenii sunt compuși vegetali naturali care pot imita efectele estrogenului în organism. Și îi putem găsi în soia, boabe de soia, tofu, semințe de susan sau fasole. 

7. Bea apă

În timpul menopauzei, uscăciunea este o problemă. Acest lucru este probabil cauzat de scăderea nivelului de estrogen.

Consumul între 8 și 12 pahare de apă pe zi poate ajuta la ameliorarea acestor simptome.

8. Redu consumul de zahăr rafinat și alimentele procesate

O dietă bogată în carbohidrați rafinați și zahăr poate provoca creșteri și scăderi bruște ale zahărului din sânge, făcându-te să te simți obosită și iritabilă. Acest lucru poate agrava simptomele fizice și mentale ale menopauzei.

9. Mănâncă alimente bogate în proteine

Consumul regulat de proteine pe parcursul zilei poate ajuta la prevenirea pierderii masei musculare, care apare odată cu vârsta. Alimente bogate în proteine sunt carnea, peștele, ouăle, leguminoasele, nucile și lactatele.

10. Suplimentele alimentare

Pentru a ști exact ce anume îți lipsește din organism și cum să crești aportul nutrienților de care corpul tău are nevoie mergi la specialist. În urma unui set complet de analize, medicul tău îți va recomanda suplimentele care te vor ajuta să treci cu bine peste această perioadă.

×
Subiecte în articol: remedii menopauza