x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ajutaţi-l să se concentreze

Ajutaţi-l să se concentreze

de Oana Antonescu    |    20 Ian 2009   •   00:00

Pentru a îmbunătăţi performanţele copilului la grădiniţă sau la şcoală, trebuie să-i exersaţi şi să-i dezvoltaţi puterea de concentrare ori de câte ori aveţi ocazia. “Copiii sunt deseori distraşi de diverşi stimuli din jurul lor şi îşi pierd uşor interesul pentru o activitate. De aceea, fac frecvent greşeli şi uită informaţii. Există însă câteva exerciţii care le dezvoltă capacitatea de concentrare, de organizare, de memorare şi care, totodată, sunt distractive. Este important ca ele să fie percepute ca un joc şi nu ca o povară, aşa cum sunt temele pentru şcoală. Prin joc, copiii devin mai motivaţi şi se implică mult mai activ”, spune psihologul Oana-Maria Udrea, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Gr. Alexandrescu”.




Exerciţii distractive
Testaţi puterea de concentrare a copilului punându-l să meargă pe o linie, înainte şi înapoi, în timp ce priveşte la un desen de pe perete. Pentru a complica jocul, puteţi introduce şi alte elemente perturbatoare, care ar putea să-i distragă atenţia. Pentru a-i exersa atenţia vizuală şi spiritul de observaţie aţi putea folosi seturi de cartonaşe cu imagini pe care să identifice anumite elemente (linii, culori, forme geometrice etc.), să constate asemănările şi diferenţele între două imagini, obiectele ascunse dintr-o imagine sau pe cele nepotrivite într-un tablou. Găsiţi aceste jocuri în cărţile pentru copii sau pe internet.

Dificultate sporită
Pentru copiii mai mari, treceţi la un grad superior de dificultate a jocurilor. De exemplu, cereţi-i să numere de câte ori apare o carte neagră după una roşie în pachetul de cărţi de joc, de câte ori apare o literă într-un text sau o literă după o vocală, după o consoană etc. Pentru ca exerciţiile să devină mai antrenante, puteţi fixa o limită de timp.

Psihologul Oana-Maria Udrea ne sfătuieşte să încercăm cu preşcolarii şi şcolarii mici exerciţii cognitive mai complexe, care nu implică doar capacitatea de concentrare, ci şi pe cea de memorare sau abilităţile logico-matematice. Memorarea poeziilor, a poveştilor sau a detaliilor dintr-o poveste exersează memoria, dar şi atenţia copilului, spune specialistul. Exerciţiile de matematică distractivă sunt recomandate cu predilecţie la această categorie de vârstă. Copilul mai mic poate fi rugat să numere de la 10 înapoi, iar şcolarul de la 30 înapoi, dar din 3 în 3.

ÎN MAŞINĂ, LA MAGAZIN. Jocurile de memorie şi concentrare se pot face oricând şi oriunde. De exemplu, când sunteţi în trafic, propuneţi-i copilului să identifice şi să numere maşinile de o anumită culoare sau de o anumită marcă. Implicaţi-vă în acest joc pentru a-i dezvolta copilului spiritul de competiţie şi a face exerciţiul mai plăcut. Atenţia vizuală poate fi exersată şi în timpul unei plimbări în parc. La cumpărături, rugaţi-l să urmărească lista cu produse pe care aţi întocmit-o acasă şi să calculeze suma pe care ar trebui să o daţi casierei. Nu doar că îi veţi exersa capacitatea de concentrare, dar veţi face aceste activităţi mai puţin plictisitoare, poate chiar plăcute.

PROGRAME SPECIALE. Dacă aţi observat că micuţul dumneavoastră are probleme de memorie şi concentrare, îl puteţi include în programe terapeutice speciale, complexe,  coordonate de psihoterapeuţi. În cadrul acestor programe, copiii sunt implicaţi în diverse jocuri şi exerciţii care le stimulează concentrarea, memoria, abilităţile logico-matematice.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului