x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Alimente care fură calciul

0
20 Noi 2007 - 00:00

Calciul este un element extrem de important pentru creşterea şi dezvoltarea organismului. Calciul are roluri multiple, insă cel mai cunoscut este cel de construire a masei osoase. Osul este format din săruri de calciu, care ii conferă consistenţa solidă.

Calciul este un element extrem de important pentru creşterea şi dezvoltarea organismului. Calciul are roluri multiple, insă cel mai cunoscut este cel de construire a masei osoase. Osul este format din săruri de calciu, care ii conferă consistenţa solidă. De fapt, 99% din cantitatea de calciu se află in oase. Restul de calciu, adică 1%, intră in compoziţia săngelui şi indeplineşte alte roluri esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Pentru a indeplini aceste roluri, aportul de calciu trebuie să se incadreze in limite normale. Despre aportul şi sursele de calciu, dar şi despre alimentele care impiedică absorbţia calciului ne vorbeşte profesor doctor Adrian Georgescu de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu".

Dozele necesare

Doza zilnică necesară de calciu variază in funcţie de vărstă, sex, grad de activitate fizică. Spre exemplu, una este cantitatea de calciu necesară unui sugar şi alta este doza necesară pentru un adolescent care practică rugby-ul. Chiar şi copilul cu vărsta cuprinsă intre 0 şi 1 an (sugarul) are nevoi diferite de calciu. In primele şase luni de viaţă, necesarul de calciu este de doar 210 miligrame pe zi. Sugarul după vărsta de 6 luni are nevoie de 270 de miligrame de calciu zilnic. In schimb, după vărsta de 1 an, necesarul de calciu creşte considerabil: de la 1 la 3 ani - 500 de miligrame de calciu zilnic, de la 4 la 8 ani - 800 de miligrame. Iar de la 9 la 18 ani, perioada care include pubertatea şi adolescenţa, necesarul de calciu este cel mai mare - 1.300 de miligrame pe zi. Aceasta este perioada in care edificarea masei osoase este maximă. Prof. dr Adrian Georgescu subliniază că acum se construieşte masa osoasă pentru intreaga viaţă. Cu alte cuvinte, dacă la pubertate şi adolescenţă avem grijă să ne asigurăm necesarul de calciu vom avea şansa de a ne bucura de oase sănătoase toată viaţa.

Greşeli in alimentaţie

Studiile demonstrează că la 12-13 ani are loc o scădere dramatică a aportului de calciu. Exact in perioada de creştere a scheletului. La această vărstă incep să prindă contur obiceiurile alimentare nesănătoase, mai ales in răndul fetelor se conturează ideea obsesivă de a-şi menţine silueta. Există insă o gamă completă de produse lactate cu grăsimi mai puţine, dar cu acelaşi conţinut de calciu ca şi lactatele integrale.

O altă mare greşeală a părinţilor este combinarea laptelui cu substanţe care impiedică asimilarea calciului. Un exemplu in acest sens este o băutură indrăgită de toţi copiii: laptele cu cacao. Dragi părinţi, aflaţi că degeaba ii dăm lapte copilului pentru a-i asigura un aport de calciu, dacă il combinăm cu cacao. Cacaoa blochează asimilarea calciului. Un alt duşman al calciului sunt băuturile răcoritoare, mai ales cele pe bază de cafeină. Alimentele de tip fast-food, snacks-urile, ciocolata in exces, mezelurile şi alte produse cu un conţinut ridicat de E-uri fură de asemenea calciul copiilor.

Un alt aspect deosebit de important privind asimilarea calciului este activitatea fizică. Putem să-i dăm copilului calciu cu duiumul, dacă muşchii care se inseră pe os nu acţionează, osul respectiv nu asimilează calciul. De aceea, copiii sedentari, uitaţi de părinţi in faţa calculatorului şi televizorului, sunt păndiţi de riscul de avea un sistem osos nesănătos.

Asimilarea calciului

Pentru copilul sănătos, principala sursă de calciu este alimentaţia. Insă nu toată cantitatea de calciu pe care o conţine un aliment este asimilată de organism. Gradul de absorbţie a unei substanţe de către organism se numeşte biodisponibilitate, respectiv căt la sută din substanţa administrată este utilă organismului. Ei bine, cantitatea de calciu din alimente prezintă diferite grade de biodisponibilitate. In cazul sugarilor, modalitatea optimă de asigurare a necesarului de calciu este laptele mamei. Copilul hrănit la săn se dezvoltă mai bine din toate punctele de vedere decăt cel alimentat artificial. Calciul din laptele matern are cea mai mare biodisponibilitate, mai exact 60% din cantitatea de calciu din laptele matern este asimilată şi utilizată de organismul copilului. In schimb, chiar şi cele mai perfecţionate formule de lapte praf de-abia ating o biodisponibilitate de 38%.

Sfatul medicului

După vărsta de un an, cea mai bună sursă de calciu o reprezintă lactatele. Prof. dr Adrian Georgescu subliniază că "laptele este cel mai complet aliment. Nu există nici un alt aliment care să ne asigure toate substanţele nutritive cum este laptele. Din lapte asimilăm proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale, calorii". Pentru copilul de 2-3 ani medicii recomandă trei porţii de lactate pe zi in scopul asigurării dozei necesare de calciu. O porţie de lapte inseamnă un pahar de 250 de mililitri, iar o porţie de iaurt inseamnă 170 de grame. In perioada pubertăţii şi adolescenţei sunt indicate patru porţii de lactate zilnic. Din laptele de vacă se absoarbe aproximativ 30-38% din cantitatea de calciu. Din iaurt in schimb asimilăm mai mult calciu (50%).

Citeşte mai multe despre:   calciu,   calciul,   sanatatea copilului

 



Mai multe titluri din categorie

Sport dimineața: 6 beneficii pe care nu le știați

Sport dimineața: 6 beneficii pe care nu le știați
Activitățile fizice sunt esențiale pentru o viață sănătoasă. Sportul este util indiferent de ora pe care o alegi, însă pentru multe persoane respectarea unui program este dificilă. Lucrul până târziu,...

Avertisment OMS: Peste 55 de ore de muncă pe săptămână crește riscul de deces

Avertisment OMS: Peste 55 de ore de muncă pe săptămână crește riscul de deces
Peste 55 de ore de lucru pe săptămână crește riscul de deces provocat de accidente vasculare cerebrale şi boli cardiace, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)...

Sanofi avansează în dezvoltarea unui vaccin anti COVID-19

Sanofi avansează în dezvoltarea unui vaccin anti COVID-19
Compania franceză Sanofi anunță rezultate pozitive ale fazei 2 din studiul clinic pentru vaccinul său anti COVID-19, dezvoltat împreună cu grupul britanic GSK, scrie AFP La sfârșitul anului...

(P) Când știi dacă ai nevoie de augmentare mamară?

(P) Când știi dacă ai nevoie de augmentare mamară?
Galerie Foto Cand stii daca ai nevoie de augmentare mamara? Cand stii daca ai nevoie de o ridicare a sanilor, adica de o mastopexie? Cand trebuie sa schimbi protezele mamare? Medicii de la Soma Clinic ne ajuta sa intelegem cand este ...

50% dintre părinții români își abuzează copiii sub diverse forme

50% dintre părinții români își abuzează copiii sub diverse forme
Circa 50% dintre părinții români nu respectă dreptul de protecție al copiilor și aproape 70% nu respectă dreptul la libera exprimare, arată un studiu realizat în 2020 de Fundația World Vision România....

Valeriu Gheorghiță: EMA ar putea autoriza vaccinarea copiilor sub 16 ani din luna iunie

Valeriu Gheorghiță: EMA ar putea autoriza vaccinarea copiilor sub 16 ani din luna iunie
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) este posibil să autorizeze vaccinarea copiilor cu vârste sub 16 ani începând de luna viitoare, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare...

Ce băutură scade tensiunea arterială

Ce băutură scade tensiunea arterială
Presiunea sângelui poate fi influențată de alimentație. Așadar, ești conștient ce consumi ? Pentru că un anumit tip de băutură ajută la scăderea tensiunii arteriale sistoliice și diastolice,...

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 persistă în organism cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor, arată un studiu realizat de spitalul San Raffaele dn Milano şi de Institutul Su...

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"
Tratamentele holistice s-au evidențiat în ultimul deceniu pentru că sunt eficiente. Filosofia medicinei integrative este aceea că omul trebuie privit ca un întreg: corp, minte, spirit. Dacă problema de la care p...

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii
Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii, avertizează Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Raportul arată că închiderea școlilor și grădinițelor, cu des...

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu...
Serviciul de email marketing furnizat de