x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Alimente care fură calciul

Alimente care fură calciul

20 Noi 2007   •   00:00

Calciul este un element extrem de important pentru creşterea şi dezvoltarea organismului. Calciul are roluri multiple, insă cel mai cunoscut este cel de construire a masei osoase. Osul este format din săruri de calciu, care ii conferă consistenţa solidă.

Calciul este un element extrem de important pentru creşterea şi dezvoltarea organismului. Calciul are roluri multiple, insă cel mai cunoscut este cel de construire a masei osoase. Osul este format din săruri de calciu, care ii conferă consistenţa solidă. De fapt, 99% din cantitatea de calciu se află in oase. Restul de calciu, adică 1%, intră in compoziţia săngelui şi indeplineşte alte roluri esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Pentru a indeplini aceste roluri, aportul de calciu trebuie să se incadreze in limite normale. Despre aportul şi sursele de calciu, dar şi despre alimentele care impiedică absorbţia calciului ne vorbeşte profesor doctor Adrian Georgescu de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu".

Dozele necesare

Doza zilnică necesară de calciu variază in funcţie de vărstă, sex, grad de activitate fizică. Spre exemplu, una este cantitatea de calciu necesară unui sugar şi alta este doza necesară pentru un adolescent care practică rugby-ul. Chiar şi copilul cu vărsta cuprinsă intre 0 şi 1 an (sugarul) are nevoi diferite de calciu. In primele şase luni de viaţă, necesarul de calciu este de doar 210 miligrame pe zi. Sugarul după vărsta de 6 luni are nevoie de 270 de miligrame de calciu zilnic. In schimb, după vărsta de 1 an, necesarul de calciu creşte considerabil: de la 1 la 3 ani - 500 de miligrame de calciu zilnic, de la 4 la 8 ani - 800 de miligrame. Iar de la 9 la 18 ani, perioada care include pubertatea şi adolescenţa, necesarul de calciu este cel mai mare - 1.300 de miligrame pe zi. Aceasta este perioada in care edificarea masei osoase este maximă. Prof. dr Adrian Georgescu subliniază că acum se construieşte masa osoasă pentru intreaga viaţă. Cu alte cuvinte, dacă la pubertate şi adolescenţă avem grijă să ne asigurăm necesarul de calciu vom avea şansa de a ne bucura de oase sănătoase toată viaţa.

Greşeli in alimentaţie

Studiile demonstrează că la 12-13 ani are loc o scădere dramatică a aportului de calciu. Exact in perioada de creştere a scheletului. La această vărstă incep să prindă contur obiceiurile alimentare nesănătoase, mai ales in răndul fetelor se conturează ideea obsesivă de a-şi menţine silueta. Există insă o gamă completă de produse lactate cu grăsimi mai puţine, dar cu acelaşi conţinut de calciu ca şi lactatele integrale.

O altă mare greşeală a părinţilor este combinarea laptelui cu substanţe care impiedică asimilarea calciului. Un exemplu in acest sens este o băutură indrăgită de toţi copiii: laptele cu cacao. Dragi părinţi, aflaţi că degeaba ii dăm lapte copilului pentru a-i asigura un aport de calciu, dacă il combinăm cu cacao. Cacaoa blochează asimilarea calciului. Un alt duşman al calciului sunt băuturile răcoritoare, mai ales cele pe bază de cafeină. Alimentele de tip fast-food, snacks-urile, ciocolata in exces, mezelurile şi alte produse cu un conţinut ridicat de E-uri fură de asemenea calciul copiilor.

Un alt aspect deosebit de important privind asimilarea calciului este activitatea fizică. Putem să-i dăm copilului calciu cu duiumul, dacă muşchii care se inseră pe os nu acţionează, osul respectiv nu asimilează calciul. De aceea, copiii sedentari, uitaţi de părinţi in faţa calculatorului şi televizorului, sunt păndiţi de riscul de avea un sistem osos nesănătos.

Asimilarea calciului

Pentru copilul sănătos, principala sursă de calciu este alimentaţia. Insă nu toată cantitatea de calciu pe care o conţine un aliment este asimilată de organism. Gradul de absorbţie a unei substanţe de către organism se numeşte biodisponibilitate, respectiv căt la sută din substanţa administrată este utilă organismului. Ei bine, cantitatea de calciu din alimente prezintă diferite grade de biodisponibilitate. In cazul sugarilor, modalitatea optimă de asigurare a necesarului de calciu este laptele mamei. Copilul hrănit la săn se dezvoltă mai bine din toate punctele de vedere decăt cel alimentat artificial. Calciul din laptele matern are cea mai mare biodisponibilitate, mai exact 60% din cantitatea de calciu din laptele matern este asimilată şi utilizată de organismul copilului. In schimb, chiar şi cele mai perfecţionate formule de lapte praf de-abia ating o biodisponibilitate de 38%.

Sfatul medicului

După vărsta de un an, cea mai bună sursă de calciu o reprezintă lactatele. Prof. dr Adrian Georgescu subliniază că "laptele este cel mai complet aliment. Nu există nici un alt aliment care să ne asigure toate substanţele nutritive cum este laptele. Din lapte asimilăm proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale, calorii". Pentru copilul de 2-3 ani medicii recomandă trei porţii de lactate pe zi in scopul asigurării dozei necesare de calciu. O porţie de lapte inseamnă un pahar de 250 de mililitri, iar o porţie de iaurt inseamnă 170 de grame. In perioada pubertăţii şi adolescenţei sunt indicate patru porţii de lactate zilnic. Din laptele de vacă se absoarbe aproximativ 30-38% din cantitatea de calciu. Din iaurt in schimb asimilăm mai mult calciu (50%).

×
Subiecte în articol: calciu calciul sanatatea copilului