x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Anestezia generală nu e un bau-bau

Anestezia generală nu e un bau-bau

de Steluta Indrei    |    26 Sep 2011   •   21:00
Anestezia generală nu e un bau-bau

Copilul tau va trece printr-o operatie care necesita anestezie generala? Esti ingrijorata mai mult din cauza anesteziei decat din pricina operatiei? Multi parinti se afla in aceasta situatie. Doctorul Radu Tabacaru, medic primar anestezie terapie intensiva, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S. Curie", ne asigura insa ca, in prezent, tehnicile moderne de anestezie sunt extrem de sigure si usor de suportat chiar si de catre copii.

"Rafinarea tehnicilor de anestezie si terapie intensiva a deschis calea progresului major in chirurgia la copii. Ganditi-va ca imensa majoritate a operatiilor la copii nu ar fi posibile fara anestezie. Tehnicile de anestezie si terapie intensiva au ajuns la un asemenea grad de performanta incat ar trebui sa le creeze tuturor – parinti, bunici, medici – incredere si confort", remarca doctorul Radu Tabacaru.

Siguranta, confort, incredere
Anestezia este metoda prin care interventia chirurgicala devine suportabila si poate fi rea­lizata in conditii de siguranta si confort atat pentru pacient, cat si pentru medicul chirurg. Totodata, tehnicile moderne de terapie intensiva au rolul de a asigura lipsa durerii dupa operatie.

La copii sunt mult mai frecvente operatiile sub anestezie generala pentru ca anestezia locala nu este tolerata de copii. "Este foarte putin probabil ca un copil sa stea linistit pe masa de operatie in timp ce chirurgul il opereaza la mana, sa zicem, sub anestezie locala", arata doctorul Radu Tabacaru.

Intre tehnica si arta
Substantele anestezice folosite la copii nu sunt cu nimic diferite fata de cele cu care sunt anesteziati adultii. Dozele sunt adaptate in functie de greutatea, varsta, starea si patologia pacientului, explica doctorul Radu Tabacaru. Avantajul major al anestezicelor consta in modul lor de utilizare. Sunt substante cu actiune scurta, pe care medicul anestezist le poate modula foarte usor in functie de evolutia interventiei chirurgicale. Anestezicele moderne se administreaza aproape continuu in timpul operatiei, pot fi prelungite sau intrerupte cand este nevoie. Toti acesti parametri sunt decisi de medicul anestezist. Tocmai de aceea reusita anesteziei, desi este o tehnica riguroasa, depinde foarte mult de experienta si maiestria anestezistului. Din acest motiv, doctorul Radu Tabacaru consi­dera ca "anestezia se afla la granita dintre tehnica si arta".

Rolul anestezistului in timpul operatiei este capital. Dupa cum arata doctorul Radu Tabacaru, toate functiile vitale ale pacientului sunt preluate in control de medicul anestezist. El decide admi­nistrarea de substante care permit mentinerea in valori normale a functiilor organismului: puls, tensiune arteriala, respiratie, oxigenarea sangelui, temperatura corpului s.a.

Riscuri la... "decolare si aterizare"
Anestezia este ca zborul cu avionul, spune doctorul Radu Tabacaru. Cele mai mari riscuri sunt la decolare si la aterizare, in timp ce zborul la inaltime este lin, rela­xant, lipsit de griji. Cu exceptia... zborurilor in care apar turbulente. La fel este si in anestezie, remarca medicul. Inceputul si sfarsitul anesteziei sunt cele mai delicate momente, pentru ca aici pot interveni majoritatea riscurilor. In aceste etape, anestezistul preia sub control functiile vitale ale pacientului si le stabilizeaza. Dupa stabilizarea, interventia poate decurge fara "turbulente".

Din fericire, riscurile legate de anestezie, care in majoritatea cazurilor pot fi complicatii cardiovasculare sau pulmonare, sunt extrem de rare. Ca sa ne dam seama de acest lucru, doctorul Radu Tabacaru spune ca riscurile anesteziei sunt infinit mai mici decat mersul cu automobilul. In fiecare zi mor oameni din cauza accidentelor de circulatie. Tot zilnic sunt operati sub anestezie generala mii de oameni, dar nici unul nu moare din cauza anesteziei. Atunci cand vorbim despre riscurile anesteziei nu ne putem rezuma strict la aceasta tehnica, ci trebuie sa luam in calcul riscurile in ansamblu legate de interventia chirurgicala, starea, varsta si boala pacientului. Riscurile sunt mai mari la extremele de varsta: la nou-nascuti si sugari si la varstnici.

Efecte secundare
Atentie! Nu trebuie sa confundati riscurile anesteziei cu efectele secundare postoperatorii ale acesteia, avertizeaza doctorul Radu Tabacaru. Binecunoscutele varsaturi, ameteli, dureri de cap, oboseala, starile de agitatie sunt trecatoare si benigne, nu pun in pericol viata pacientului. Oricum, o data cu folosirea curenta a noilor substante anestezice, aceste reactii secundare sunt pe cale de disparitie.

Varsaturile postoperatorii pe care le-ar putea avea copilul se numara printre cele mai frecvente temeri ale parintilor. Doctorul Radu Tabacaru ne linisteste insa spunand ca varsaturile nu constituie o regula. Cat despre starea de slabiciune, ameteala, disconfort, medicul sustine ca acestea provin mai degraba din trauma produsa de operatie. "Cu cat operatia este mai mare, mai laborioasa, cu atat impactul asupra pacientului este mai rasunator", evidentiaza medicul anestezist.

Substantele anestezice folosite la ora actuala sunt eliminate rapid din organism si, sa nu uitam, ca ele actioneaza numai in momentul in care sunt administrate, nu si dupa trezirea pacientului.

Pregatirea pentru operatie
Limitarea riscurilor si efectelor adverse ale anesteziei depinde si de pregatirea copilului pentru operatie. Asa se explica de ce operatiile programate au mult mai putine riscuri si reactii adverse decat interventiile chirurgicale de urgenta. Prima recomandare asupra careia ne atrage atentia doctorul Radu Tabacaru se refera la starea de sanatate a copilului inainte de operatie. Acesta nu trebuie sa fie racit in piept, pentru ca virozele cailor aeriene inferioare (manifestate prin tuse, secretii bronsice, dificultati in respiratie) cresc riscul complicatiilor respiratorii.

O alta cerinta importanta care trebuie respectata in ziua operatiei este alimentatia copilului. Copiii peste 2 ani au voie sa manance alimente usoare (supa, lapte, iaurt) cu sase ore inaintea operatiei si sa bea lichide limpezi (apa, ceai, compot strecurat) cu 2 ore inaintea operatiei. Sugarii pot primi lapte cu 3-4 ore inaintea operatiei. Este o greseala atat indoparea copiilor cu mancare, in ideea ca "cine stie cand va mai manca micutul", cat si atitudinea de genul "gata, nu mai ai voie sa mananci si sa bei nimic" cu o zi inaintea operatiei.

De ce copilul care urmeaza a fi operat trebuie sa faca repaus digestiv? "Pentru ca la sfarsitul anesteziei nu exista un control deplin asupra reflexelor, iar o parte din continutul stomacului poate sa reflueze si sa patrunda in plamani", explica doctorul Radu Tabacaru.

Copilul va fi supus unei consultatii preaneste­zice, care consta in: examen clinic general,
evaluarea greutatii corporale, radiografie de cord si plamani, anamneza.

SEMNAL. Orice act medical are riscuri si beneficii. Intotdeauna pentru siguranta pacientului se analizeaza raportul riscuri/beneficii. Cand balanta inclina in favoarea beneficiilor, actul medical este considerat sigur pentru pacient. Anestezia aduce beneficii enorme pa­cientilor, cu pretul unor riscuri care pot fi tinute sub control, explica doctorul Radu Tabacaru, presedintele Societatii Romane de Anestezie Terapie Intensiva Pediatrica. Sunt parinti care se tem ca anestezia il poate afecta in viitor pe copil. Doctorul Tabacaru afirma cu siguranta ca anestezia nu are consecinte pe termen lung asupra organismului copilului. Efectele sale dispar o data cu eliminarea substantelor aneste­zice din organism.

COMUNICARE. Pentru limitarea stresului si ingrijorarilor provocate de operatie, este esential un "pact" de incredere intre parinti, medicul anestezist sI chirurg. Comunicarea este cheia unei astfel de relatii bazate pe incredere. "Teama de anestezie provine pe de o parte din lipsa de informare a parin­tilor, iar pe de alta parte din incapacitatea unor medici de a explica pe intelesul parintilor ceea ce urmeaza sa se intample cu copilul lor", semnaleaza doctorul Radu Tabacaru.

OBEZI. Medicul anestezist Radu Tabacaru atrage atentia asupra complicatiilor pe care le pot suferi copiii obezi in timpul operatiei. "Cresterea numarului de copii obezi este observata sI in domeniul nostru. Pentru ca obezitatea are impact asupra riscurilor legate de anestezie. Copiii obezi se trezesc mai greu din anestezie, fac mai frecvent infectii postoperatorii (excesul de tesut gras este predispus la infectii din cauza irigarii deficitare cu sange), sufera dificultati respiratorii. Chiar sI procedurile medicale sunt ingreunate sI riscante in cazul copiilor obezi. Montarea unui cateter poate fi o incercare dura pentru un copil gras, cu vene subtiri, de slaba calitate, ascunse sub tesutul adipos", isi exprima ingrijorarea doctorul Tabacaru.

Stiati ca...
● Adormirea si trezirea artificiala din anestezie echivaleaza pentru organism cu un efort intens, comparabil cu efectuarea unui sprint. Asta se intampla ca urmare a stresului si a descarcarii hormonale produse de anestezie.
● Anestezicele scad apararea imunitara a orga­nismului. Din aceasta cauza mai ales copiii care au fost supusi anesteziei generale sunt predispusi la contractarea unor infectii.
● Actul chirurgical, anestezia generala, cauzele care au dus la operatie (boala, accident...), toti acesti factori asociati antreneaza asa-numitul soc operator.

×