
Administrarea dexametazonei prin nebulizare, utilizând fiole destinate uzului injectabil, a devenit o practică în România.
Dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC), avertizează asupra pericolelor acestei metode și subliniază lipsa dovezilor științifice care să-i susțină eficacitatea, potrivit deparinti.ro.
Ce trebuie să știi despre administrarea dezametazonei în aerosoli
În cadrul unei conferințe organizate de Societatea Europeană de Pneumologie (ERS) și Proiectul FAIR, dr. Mihai Craiu a întrebat specialiștii despre utilizarea dexametazonei în nebulizare la copii, prin utilizarea fiolelor injectabile. Nu există dovezi care să susțină siguranța sau eficacitatea acestei practici, iar utilizarea sa nu este recomandată.
Administrarea dexametazonei pe cale orală sau injectabilă
Un studiu publicat în JAMA Pediatrics a evaluat eficacitatea dexametazonei administrate oral sau prin nebulizare la copii. Rezultatele au arătat că administrarea orală a fost eficientă în ameliorarea simptomelor, în timp ce beneficiile nebulizării nu au fost semnificative. Astfel că administrarea orală este preferabilă în cazurile de infecții respiratorii.
Dr. Craiu spune că administrarea dexametazonei prin nebulizare, mai ales folosind fiole destinate injecțiilor, poate fi periculoasă și ineficientă. El recomandă părinților să evite astfel de practici și să urmeze tratamentele validate științific, notează deparinti.ro.
Efectele adverse ale dexametazonei

- secreție insuficientă de hormoni glucocorticoizi la nivelul suprarenalei;
- suprimarea sistemului imunitar al organismului;
- tratamentul poate masca semnele și simptomele unei infecții existente sau în curs de dezvoltare;
- risc de perforație a intestinului;
- dozele mari pot duce la încetinirea ritmului bătăilor inimii;
- pot apărea reacții anafilactice severe;
- afecțiunile virale pot avea o evoluție severă la pacienții tratați cu dexametazonă;
- riscului de întârziere a creșterii.