x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Boala bubelor dulci

Boala bubelor dulci

11 Dec 2007   •   00:00

Bubiţe pe faţă in jurul năsucului sau al gurii, pe mănuţe şi picioruşe. Nu este o boală a copilăriei. Este o infecţie a pielii denumită in termeni populari "bube dulci" şi in termeni medicali impetigo.

Bubiţe pe faţă in jurul năsucului sau al gurii, pe mănuţe şi picioruşe. Nu este o boală a copilăriei. Este o infecţie a pielii denumită in termeni populari "bube dulci" şi in termeni medicali impetigo. Este cauzată de stafilococ sau de streptococ, doi microbi foarte răspăndiţi. Apare la nou-născuţi, preşcolari, uneori şi la şcolari şi se manifestă in mod diferit in funcţie de microbul care a dus la apariţia bolii. Există două forme de impetigo: veziculos şi impetigo bulos, cu leziuni cutanate mai mari.

"Impetigo veziculos este provocat de streptococ şi este mai frecvent intălnit la copiii preşcolari, in special la băieţi. Se declanşează mai ales vara şi apare tocmai din cauza traiului in colectivitate. Este suficient ca un singur copil să facă bube dulci la grădiniţă, pentru ca şi ceilalţi să le ia, pentru că este o afecţiune foarte contagioasă. Mai ales că cei mici se scarpină, işi sparg bubiţele şi apoi se ating unii cu alţii. Aceasta este forma clasică a bubelor dulci: impetigo streptococic la copiii de vărstă preşcolară şi şcolară", explică dr Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina.

Forma agresivă

Cea de-a doua formă de bube dulci, cea mai agresivă, este impetigo bulos. Este provocat de infecţia cu stafilococ şi apare la copiii de vărstă mai mică, la nou-născuţi şi la sugari. "Este vorba de fapt de infecţia cu stafilococ din maternitate. Boala apare cu vezicule şi cu bule. Veziculele sunt cele cu dimensiuni de căţiva milimetri, bulele au peste un centimetru. Acestea sunt leziuni cu un conţinut lichid care, atunci cănd se sparg, se usucă şi formează o crustă gălbui-brună. Aceasta este una dintre caracteristicile specifice bubelor dulci. Zonele afectate sunt faţa, de obicei in jurul orificiilor perinazal şi perioral şi pe membre", precizează specialistul nostru.

Uneori, impetigo poate fi confundat cu o micoză. Deoarece "bubele dulci, odată sparte, se vindecă central, dar au tendinţa să se extindă, ceea ce duce la un aspect concentric, care uneori necesită un diagnostic diferenţiat cu o micoză", arată dr Curea. Bubiţele se vindecă relativ rapid. Uneori, in 2-3 săptămăni se vindecă spontan, fără tratament. Insă pentru a limita extinderea bolii şi a preveni complicaţiile este recomandat să se apeleze la medicul dermatolog şi să se intervină cu tratament.

×
Subiecte în articol: dulci sanatatea copilului impetigo