x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Copilul tau, domnu’ Goe

Copilul tau, domnu’ Goe

31 Mar 2006   •   00:00

Copilul rasfatat este un mic zeu in jurul caruia graviteaza tot universul. Este copia fidela a domnului Goe. Sau micul sef de trib care preia controlul familiei. Micul rasfatat este privit de ceilalti ca un copil neastamparat, obraznic, care face numai ce vrea el. Are sentimentul ca totul i se cuvine, iar adultii care il inconjoara trebuie sa fie la picioarele lui. Dar cum ajung parintii la degetul mic al nazdravanului? Pentru ca il acopera cu cadouri, ii fac toate poftele si ii satisfac cea mai mica cerere. Un comportament cu urmari negative asupra dezvoltarii personalitatii copilului.

Psihologul Stefania D. Nita, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, considera ca rasfatul poate fi indus de acei parinti care lipsesc mult din viata copilului si care inlocuiesc prezenta cu tot felul de artificii: jucarii numai dupa pretentiile pustiului, dulciuri numai dupa gustul lui etc. Acesti parinti sunt preocupati de satisfacerea dorintelor, mai putin a nevoilor afective ale copilului. Iar prin obtinerea zecilor de jucarii sofisticate, copilul nu face altceva decat sa cumpere atentia, prezenta, afectiunea parintilor si sa ii "pedepseasca" pentru comportamentul lor.

Frustrarea, un rau necesar


"Copilul cu frustrare creste mare", spunea Melanie Klein, specialist in psihologia copilului. A spune din cand in cand "nu" si a explica de ce "nu cumparam, nu mergem, nu facem..." ajuta la dezvoltarea capacitatii de adaptare si integrare armonioasa in lume a viitorului adult. Ei bine, copilul rasfatat nu are parte de aceste interdictii, nu cunoaste nici o limita, nu stie cat poate sa intinda coarda.

Parintii gresesc prin excesul de bunavointa si satisfacerea continua a dorintelor copilului. Intr-adevar, copiii sunt irezistibili si greu poti sa le spui "nu acum, mai tarziu". Dar acest "nu" este fundamental in dezvoltarea lor.

Important este ca interdictia sa fie explicata. Oricat de mititel ar fi copilul, el intelege prin ceea ce simte, aude si ceea ce vede ce se intampla cu parintele in relatie cu el. Chiar daca nu poate sa verbalizeze si sa dea raspunsuri complexe, copilul are capacitatea de a intelege si de a integra ceea ce i se explica. Unii parinti nu stiu sa spuna "nu" pentru ca incearca sa-si rascumpere copilaria prin indestularea propriului copil, pe principiul: "Am suferit destul si vreau sa-i ofer copilului meu tot ce nu am avut eu".

SFATUL PSIHOLOGULUI

De obicei, parintele ajunge cu copilul la psiholog spunand: "Nu mai stiu ce sa-i mai fac. Nimic nu-i convine". Psihologul Stefania D. Nita le recomanda parintilor sa nu astepte pana cand nu se mai inteleg deloc cu copilul. Cu cat apeleaza mai devreme la consiliere psihologica, cu atat cresc sansele de normalizare a relatiei parinte-copil. Un copil rasfatat va deveni un adult rasfatat. Insa cu mici modificari ale rasfatului: nu mai vrea zece ciocolate pe zi, ci zece perechi de pantofi pe luna. Fitele, pretentiile, aerul de superioritate sunt manifestarile unui fost copil rasfatat. Prieteniile cu astfel de adulti sunt greu de suportat, pentru ca aceleasi toane pe care le aveau cu parintii le manifesta la maturitate cu persoanele apropiate.
×
Subiecte în articol: copilul sanatatea copilului