Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune cronică pe care, până nu demult, medicii o diagnosticau la vârsta adultă. În ultimul deceniu, boala are o incidență tot mai mare la copii și, de câțiva ani, identificarea maladiei la copiii din România e de natură să îngrijoreze atât pe specialiști, cât și pe părinți, ca și ONG-urile preocupate de starea de sănătate a populației.
În urmă cu 1-2 ani, existau la nivel global, circa 440 de milioane de bolnavi de diabet și ne așteptăm ca în 2030 să fie depășită cifra de 550 milioane de bolnavi de diabet. Este clar că vorbim despre o epidemie, o epidemie care, așa cum reiese din unele studii, a fost legată foarte mult și de faptul că sunt din ce în ce mai multe persoane care sunt supraponderale sau obeze, la nivelul planetei, iar acest lucru se vede din ce în ce mai mult și în ceea ce-i privește pe copiii noștri.
„Obezitatea la copii este o problemă de sănătate foarte importantă. Sfatul meu este ca părinţii să fie conştienţi de riscurile la care sunt supuşi copiii lor şi, în egală măsură, să fie deschişi în a primi consiliere specializată pentru a ameliora această stare de sănătate. Consider că este importantă crearea programelor de prevenţie, ele dovedindu-se eficiente în SUA, Singapore şi, mai nou, în Polonia” - Prof. univ. dr. Gabriela Roman, Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Ce trebuie să știm despre prevenția diabetului zaharat de tip 2?
......................