x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ingalbenirea, semn de icter

Ingalbenirea, semn de icter

03 Mai 2006   •   00:00

Multe mamici se sperie cand aud: "Copilul are icter". In realitate, icterul nu este o boala pentru majoritatea bebelusilor. Icterul fiziologic este pe cat de frecvent, pe atat de inofensiv. Din acest motiv se si numeste fiziologic, adica este normal.

Dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic Filantropia, spune ca toti prematurii si 60%-70% dintre copiii nascuti la termen fac icter fiziologic, in forme mai mult sau mai putin vizibile. Primele semne apar in a doua sau a treia zi de viata, urmand ca icterul sa dispara peste cateva zile, de obicei fara nici un tratament.

Principala manifestare a icterului este ingalbenirea pielii si a mucoaselor, inclusiv a albului ochilor. Aceasta coloratie galbena este provocata de cresterea nivelului de bilirubina din sange. Bilirubina intra in compozitia sangelui si rezulta din procesul normal de degradare a globulelor rosii. In mod normal, bilirubina este metabolizata de ficat si mai departe se elimina prin bila si urina. Dar adesea ficatul nou-nascutului este imatur, iar enzimele lui digestive sunt inca inactive pentru a putea procesa bilirubina. De aceea, bilirubina se acumuleaza in sange, producand ceea ce se numeste icterul fiziologic. Nivelul normal al bilirubinei se situeaza sub 0,8 miligrame la decilitrul de sange. Insa in cazul nou-nascutilor, chiar daca valorile ajung la 12-15 miligrame, se considera icter fiziologic, deci nu e periculos. Neonatologii sunt ingrijorati cand bilirubina atinge valori mai mari de 20 de miligrame.

Icterul apare mai intai la nivelul ochilor si se extinde de la fata spre trunchi si membre. Apoi dispare treptat in ordinea inversa a aparitiei, adica de la picioare, trunchi, maini catre fata. De aceea, mamicile nu trebuie sa intre in panica daca observa ca fata bebelusului este ingalbenita mai multe zile.

Laptele matern

DUPLESSIS/DREAMSTIME
Numeroase studii au stabilit ca alaptarea inca din primele ore dupa nastere ajuta, de asemenea, la eliminarea bilirubinei in exces. Secretia prelactara (colostrul) are o compozitie unica, fiind un laxativ natural ce grabeste eliminarea bilirubinei prin scaun. Cu cat copilul are mai multe scaune, cu atat elimina mai multa bilirubina. De aceea, mamicile sunt sfatuite sa-si alapteze pruncii cat de des este posibil. Uneori insa alaptarea se transforma din factor de protectie tocmai in factor declansator al unui icter foarte accentuat. Aceasta pentru ca laptele matern contine un hormon care trece de la mama la copil. In acest caz, dr. Cornelia Preda recomanda fierberea laptelui matern, cu care trebuie hranit nou-nascutul 24 de ore, sau inlocuirea lui pentru cateva zile cu lapte praf. Dupa aceea, mamicile pot relua alimentatia la san fara ca bilirubina sa mai creasca atat de mult, incat sa ajunga la icter.

Lumina binefacatoare

Icterul poate dura de la cateva zile pana la trei saptamani dupa nastere. In orice caz, nou-nascutul ramane la maternitate pana cand nivelul bilirubinei este stabilizat. In cazul unui icter prelungit, tratamentul este foarte simplu: fototerapia. Bebelusul este expus unor lampi cu neon, care raspandesc lumina alba, albastra si uneori aurie. Bilirubina fiind fotosensibila, ea se descompune sub actiunea luminii artificiale si poate fi eliminata mai usor. Nou-nascutul, doar cu scutecelul pe el si cu ochii bine protejati, este pus intr-un incubator puternic iluminat.

Pentru atenuarea icterului, o metoda la indemana oricarei mamici este expunerea bebelusului la razele soarelui, in dreptul ferestrei. Mare atentie, fereastra trebuie sa ramana inchisa fie vara, fie iarna. Totodata, ochisorii copilului este bine sa fie protejati cu o panza usoara.

Forme periculoase

Daca nivelul bilirubinei nu scade in urma fototerapiei, icterul devine patologic. Din fericire, cazurile grave de icter patologic sunt foarte rare. Cea mai frecventa cauza a icterului patologic este incompatibilitatea de Rh a parintilor (cand mama are Rh negativ, iar tatal pozitiv). Mai rar apar ictere patologice cauzate de infectii neonatale, anomalii ale componentelor sangelui sau malformatii hepatice (icter mecanic). Numai cazurile grave de icter patologic se trateaza prin exanguinotransfuzie de sange – procedeu prin care se schimba sangele incarcat cu bilirubina al copilului cu alt sange. Netratat corespunzator, icterul patologic poate conduce la afectiuni neurologice. Acumulandu-se in exces, bilirubina se depune la nivelul creierului, cauzand sechele neurologice permanente (paralizie cerebrala, surditate).

DIAGNOSTIC. Cand trebuie tratat de icter un nou-nascut? Momentul inceperii tratamentului variaza in functie de varsta de gestatie, de greutatea copilului, de starea lui generala si de rata de crestere a bilirubinei. In general, medicii interpreteaza rata de crestere a bilirubinei astfel: daca intre 72 si 96 de ore de la nastere bilirubina este mai mica de 12 miligrame la copiii nascuti la termen si 15 la prematuri, se considera neriscant. Se considera icter patologic daca bilirubina creste cu mai mult de 5 miligrame pe zi, daca icterul apare in primele 24 de ore dupa nastere si/sau daca este un icter persistent. Daca bilirubina depaseste 20 de miligrame, este indicat tratamentul imediat, chiar si in cazul copiilor nascuti la termen si cu greutate normala.

RISCURI. Copiii prematuri si cei cu greutate mica la nastere prezinta mai multe riscuri de a face icter decat ceilalti. De asemenea, posibilitatea ca nou-nascutul sa aiba icter este mai mare in cazul mamicilor carora li s-au administrat unele medicamente in vederea declansarii si accelerarii travaliului.
DESCOPERIRE. Fototerapia artificiala a fost descoperita dupa ce o asistenta din Anglia a observat ca nou-nascutii care stateau la fereastra scapau mai repede de icter decat cei care nu stateau in lumina soarelui. De asemenea, studiile au dovedit ca in tarile insorite sunt mai putini bebelusi cu icter decat in alte tari.
×