x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Mami ma cearta, tati ma iubeste

Mami ma cearta, tati ma iubeste

06 Apr 2006   •   00:00

De cine trebuie sa asculte copilul? Cine trebuie sa fie autoritar, cine sa se joace cu el, cine sa-i arate afectiune si sa-i cumpere tot ce vrea? Este complet eronata ideea conform careia unul dintre parinti creste copilul, ii impune reguli, iar celalalt se joaca cu el si il saruta seara, inainte de culcare. La fel de eronata este si practica de a lasa copilul sa creasca la bunici sau sub ochii bonei. Psihoterapeutul Gabriela Ianculescu de la Psiho Consulting subliniaza cat de important este pentru dezvoltarea armonioasa a copilului ca parintii sa fie uniti, sa faca front comun in educarea micutului si sa respecte ei insisi o serie de reguli. In acest mod, micutul va beneficia de stabilitate, de consecventa si va ajunge sa considere regulile impuse de parinti obisnuinte.

Autoritatea

Este imposibil ca ambii parinti sa petreaca la fel de mult timp alaturi de copii. Inevitabil, unul dintre ei va fi mai implicat in disciplina micutilor si va fi mai autoritar decat celalalt. "Este esential totusi sa existe autoritate. Prin autoritate nu trebuie inteleasa situatia extrema si absurda in care parintele apare ca un dictator. Insa regulile, impunerea unor limite clare, asociate totusi cu o atitudine intelegatoare si cu afectiune construiesc personalitatea viitorului adult", semnaleaza psihoterapeutul.

Consecventa

Unul dintre secretele educatiei sanatoase este ca ambii parinti sa fie de acord atat cu recompensele, cat si cu pedepsele primite de copil si sa fie consecventi in deciziile pe care le iau. Pentru ca atunci cand mama ii spune micutului ca nu are voie sa se uite la televizor, iar, in lipsa ei, tati il uita cu orele in fata desenelor animate, copilul va fi derutat. El nu va intelege nici incercarea mamei de a-l pedepsi, nici atitudinea "binevoitoare" a tatalui. Pur si simplu, cel mic va creste pe o temelie nesigura, iar mai tarziu in viata va percepe regulile societatii la fel de inutile ca si cele ale parintilor.

CONSTITUTIA FAMILIEI. Psihoterapeutul Gabriela Ianculescu le ofera parintilor un mic truc care sa le faca mai usoara "meseria" de mama si de tata. "Atunci cand simt ca nu mai fac fata reactiilor neasteptate si rasfatului copilului lor, parintii pot sa realizeze un jurnal sau un regulament de ordine interioara. Americanii numesc acest jurnal constitutia familiei. Intr-un caiet, mama si tatal trebuie sa noteze o serie de reguli cu privire la igiena corporala a micutului, la alimentatie, intervalul orar dedicat temelor si timpul pentru televizor, orele de somn. Iar de la varsta de 3-4 ani, toate aceste reguli se discuta si i se explica micutului."

BUNICI. Exista riscul ca micutii crescuti la tara, de bunici, sa nu mai asculte de parinti. Ba mai mult, este posibil ca acestia sa nu recunoasca nici autoritatea bunicilor. "De obicei, bunicii sunt mai toleranti si nu le aplica pedepse copiilor. De aceea, micutii crescuti de bunici vor fi mai rasfatati", precizeaza psihologul.
×
Subiecte în articol: sanatatea copilului