x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Medicamente cu dozaje nepotrivite pentru copii

Medicamente cu dozaje nepotrivite pentru copii

17 Aug 2016   •   15:34
Medicamente cu dozaje nepotrivite pentru copii
Sursa foto: Nagy-Bagoly Ilona/Getty Images/iStockphoto

Societatea Naţională a Medicilor de Familie avertizează că jumătate dintre părinţii români îşi pun în pericol copiii dându-le medicamente pentru dureri moderate sau febră care nu sunt potrivite pentru vârsta lor. Un studiu comandat de medici arată că opt din zece copii cu vârste între 7 şi 12 ani răcesc în fiecare an, iar o treime dintre ei chiar şi de trei ori pe an.

Infecţiile respiratorii reprezintă cele mai frecvente afecţiuni ale copiilor între 7 şi 12 ani, arată studiul comandat de Societatea Naţională a Medicilor de Familie. Tratamentul în caz de răceală şi gripă sau dureri îi pune în dificultate pe jumătate dintre părinţii care au copii peste 7 ani, aceştia afirmând că nu au opţiuni de analgezice sau antipiretice disponibile pentru această grupă de vârstă. Astfel, doi din zece părinţi sfârşesc prin a le administra copiilor medicamente indicate pentru o categorie de vârstă mai mică. Aproape o cincime dintre părinţi (17%) le administrează copiilor medicamente care au funcţionat şi în alte episoade de boală şi doar un părinte din zece încearcă, pe cât posibil, să îşi lase copilul să depăşească episodul de boală, fără medicamente. Pe lângă găsirea unor medicamente cu doza propice categoriei de vârstă 7 – 12 ani, o altă problemă întâmpinată de părinţi este toleranţa minorilor la medicamente. O treime dintre părinţi spun că singura condiţie cu care copiii lor acceptă medicamentele este ca acestea să aibă un gust plăcut, iar 15% spun că le acceptă doar dacă sunt uşor de înghiţit. 15% dintre părinţi susţin că îşi conving foarte greu copiii să accepte orice fel de medicament. Studiul mai arată că episoadele de boală au un impact semnificativ asupra stării de spirit şi comportamentului în colectivitate al copiilor. Peste jumătate dintre aceştia (55%) nu mai au energie şi poftă de joacă, iar 32% dintre copii au o stare generală atât de proastă care nu le mai permite să îşi desfăşoare nicio activitate.

Părinţii încearcă să le aline suferinţa copiilor petrecând mai mult timp cu ei (58%), preparându-le felul de mâncare preferat (32%), sau lăsându-i să se odihnească (39%)

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 471 de părinţi care au copii cu vârsta între 7 şi 12 ani

×