x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Miliaria alergia la căldură

Miliaria alergia la căldură

de Oana Antonescu    |    02 Iun 2009   •   00:00
Miliaria alergia la căldură
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Pielea bebeluşilor şi a copiilor este sensibilă la căldura excesivă din acest sezon. Peste 80% dintre bebeluşi suferă cel puţin un episod de miliarie, alergia cauzată de căldură. Ce este miliaria, cum se manifestă şi cum se tratează ne spune medicul specialist dermatolog Bianca Diaconu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti.



INFLAMAŢIE
Miliaria este o afecţiune a glandelor sudoripare, care apare atunci când canalele de eliminare a transpiraţiei se blochează, iar retenţia acesteia produce o inflamaţie a acestor canale. Bebeluşii şi copiii sunt cei mai afectaţi de această alergie, dar uneori ea poate apărea şi la adulţi, în special la cei care locuiesc într-un climat cald şi umed. Miliaria poate apărea şi iarna, din cauza camerelor supraîncălzite. "Alergia la căldură este frecventă în prima săptămână de viaţă a bebeluşilor, ca urmare a adaptării la noile condiţii de mediu", precizează medicul dermatolog Bianca Diaconu.

Miliaria poate căpăta mai multe aspecte. Cel mai frecvent, copiii fac o formă de alergie numită miliaria rubra (roşie), care are aspectul unor pete roşii, dar şi miliaria cristalină, care se manifestă prin apariţia unor mici vezicule pe piele, pline cu lichid, palpabile, de mărimea unui vârf de ac. Ambele forme de alergie sunt însoţite de prurit, dar nu puternic.

Miliaria apare cel mai frecvent pe trunchi, gât, mâini, dar poate fi şi generalizată pe întreg corpul. "Un bebeluş sau un copil poate face mai multe episoade de miliarie într-un an. Dacă a făcut o dată, este evident că are o sensibilitate la căldură şi alergia va apărea periodic", atrage atenţia specialistul.

TRATAMENT
În tratamentul miliariei sunt recomandate mixturile slabe cu dermatocorticoizi, aplicate local. De asemenea, bebeluşul sau copilul trebuie să stea într-un mediu mai răcoros şi să fie îmbrăcat lejer, în haine de bumbac, până la vindecarea alergiei. Pentru a calma pruritul se pot aplica pe zonele afectate comprese cu apă rece. Atenţie! Erupţia nu se spală cu apă fierbinte!

Dacă nu este tratată sau dacă erupţia este agresată prin scărpinare, miliaria se poate suprainfecta, complicându-se cu infecţii bacteriene contagioase precum stafilococia cutanată sau impetigo.

NU ÎNFOFOLIŢI COPILUL!
O mare parte dintre bebeluşi şi copii fac alergie la căldură, pentru că părinţii îi îmbracă mai gros decât ar trebui. "Înfofolirea bebeluşului este una dintre greşelile frecvente ale părinţilor. El resimte aceeaşi temperatură ca adulţii şi, mai ales vara, nu ar trebui îmbrăcat mai gros decât aceştia", atrage atenţia medicul dermatolog Bianca Diaconu.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului miliaria